Politikai hírek

  • 1997. április 3.

Belpol

Hága: szlovák hét
Véget ért a "szlovák hét" a hágai nemzetközi bíróságon. A bős-nagymarosi vízlépcső perében északi szomszédaink a magyar és a csehszlovák állam által 1977-ben aláírt szerződés érvényességére, valamint a "magyar fél által eltúlzott környezeti károkra" építették érveiket. Francia és cseh védőik úgy vélik, hogy az államközi egyezmény magyar részről történt egyoldalú felbontása miatt Szlovákiát magas kártérítés illetné meg. A magyar küldöttség tagjai kifejtették: minden előzetes elképzeléseik szerint zajlott, nem érte őket váratlanul a szlovákok álláspontja. Az érdemi vita ezzel lezárult, a hágai bírói testület áprilisban a helyszínen tájékozódik a felek állításainak valódiságáról, döntés szeptember körül várható. (Képünkön a folyóelterelési munkálatok.)

Oroszország: bérkövetelő tüntetések A szervezők és a hatóságok eltérő adatai alapján is bizonyos, hogy milliós nagyságrendű volt a száma azoknak a tüntetőknek, akik Oroszországban a szakszervezetek hívására vonultak az utcákra "a munkáért, bérekért és szociális garanciákért". Azokban a városokban, ahol kommunista szervezetek is részt vettek a tüntetésekben, kormányellenes jelszavak is elhangzottak, valamint az elnök távozását is követelték. Rendbontásra sehol nem került sor, ám a tüntetéseken megjelenő kormánytagokat több helyen kifütyülték. Jelcin elnök a tüntetések napján utasítást adott a fizetésekre, illetve nyugdíjakra elkülönített összegek kezelésének szigorítására; több régióban pedig a tüntetés előestéjén megkezdték az elmaradt fizetések folyósítását is.

Le Pen marad Megerősítették pozíciójában Jean-Marie Le Pent, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front (NF) eddigi vezetőjét a párt Strasbourgban megtartott tizedik konferenciáján. A 2200 NF-küldöttön kívül tizenegy országból hívtak vendéget: Magyarországról Csurka István MIÉP-vezető vett részt az ülésen, de képviseltette magát a Nagy-Románia Párt és a Szlovák Nemzeti Párt is. A francia politikai életet alaposan felkavaró tanácskozás ellen több százan tiltakoztak a városban az Európa Tanács székházánál, a baloldali ellenzék pedig tízezres tömegben vonult végig a strasbourgi belvároson. A zavargások elkerülése érdekében mintegy 1500 rendőrt vezényeltek az utcákra, az NF-tanácskozás színhelyén is szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosítottak.

Kérdéses "Nyírfa-akció" "Nem feladatom, hogy minden törvénysértési gyanú esetén tájékoztassam a parlament nemzetbiztonsági bizottságát" - mondta Nikolits István titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter arra a kérdésre, hogy miért nem tájékoztatta négy hónap alatt az illetékeseket arról, hogy kormánytagokat és parlamenti képviselőket is megfigyelt az Információs Hivatal. A Nyírfa-akció 1994-ben kezdődött, eredetileg a magyar-ukrán határ melletti illegális kereskedelem felderítése céljából. Illetékesek szerint az Információs Hivatal azóta elbocsátott két munkatársa a "pletykaszintű információkat" engedélyhez nem kötött titkosszolgálati eszközökkel gyűjtötte össze, "politikai szándékoktól függetlenül". A kormány állásfoglalása szerint a megfigyelteket azonnal tájékoztatni kell a róluk szóló információkról. (Lásd még: 16-17. oldal.)

Suchman: "elfogult az ÁSZ" Suchman Tamás volt privatizációért felelős tárca nélküli miniszter szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) "politikai hangulatkeltéshez asszisztálva idő előtt kiszivárogtatott információkat az ÁPV Rt. 1995-ös tevékenységét vizsgáló jelentésből, amit tendenciózusan állítottak össze". Az eredmények Suchman szerint őt igazolják: míg 1994-ig az állami vagyon 48,9 százalékát 254 milliárd forintért privatizálták, addig az ő felügyelete alatt a vagyon 17 százalékát 640 milliárdért értékesítették. (Az ÁSZ a törvény alapján járt el, mivel az anyag nem volt titkos: ezért juttatták el vezető politikusokhoz és a sajtóhoz is.) Suchman Tamás egyébként az energiaár-emelés előkészítetlenségéért a Magyar Energiahivatal vezetőjét, valamint a Magyar Villamosművek első emberét tette felelőssé.

Kistermelők: tovább A kistermelők forgalomlassító demonstrációi nem vezettek súlyosabb közlekedési fennakadáshoz a hét közepén, és a kormányt sem sarkallták újabb tárgyalásokra. A parlament ezzel egy időben elfogadta a kistermelők adó- és tb-terheinek csökkentését célzó kormány-előterjesztést. Ennek ellenére a Gazdakörök Országos Egyesülete újabb agrárdemonstrációt helyezett kilátásba, ha a kormány nem hajlandó teljesíteni 12 pontos követelésüket. A kiskőrösi Metész (a múlt heti forgalomlassító akció szervezője) vezetői ismét szorosabbra fűzték kapcsolataikat bizonyos politikai pártokkal: a MIÉP immár úgy hirdette meg április 4-ére tervezett megmozdulását, hogy "egy célért két tüntetés" lesz a Szabadság téren; a másik leendő résztvevő a Metész. A kormány előreláthatólag április 12-én kezd egyeztetéseket az átfogó magyar agrárreformról kerekasztal-tárgyalások keretében. (Lásd még: 47. oldal.)

Elégtelen légvédelem? "Tökéletesen elégtelennek" minősítette egy lapnyilatkozatában a magyar légtér védelmét Hollósi Nándor altábornagy az után, hogy a haderőreform keretében pénteken újabb 39 harci repülőgépet vontak ki a Magyar Honvédség kötelékéből: a taszári helyőrség átalakítása kapcsán Pápára költöztetett repülőezred kivonásával 50 gép maradt a honvédségnél; a hagyományos fegyverzetről szóló bécsi megállapodás értelmében azonban ennek több mint háromszorosa szolgálhatna a magyar hadseregnél. A honvédség vezérkari főnökének első helyettese mellett más katonai vezetők is úgy ítélték meg, hogy csak békeidőben elegendő ennyi gép fenntartása. A Honvédelmi Minisztérium illetékesei a leselejtezett gépeket eladják. A kivonással egy időben napokon belül több bemutatót tartanak a Gripen, az F-16-os és a Mirage típusú harci repülőgépeket forgalmazó cégek.

Izrael: viszonylag békés ünnepek Az Arab Liga kairói csúcsán több ország elvetette Arafat palesztin vezető azon javaslatát, hogy az arab országok fagyasszanak be minden kapcsolatot Izraellel. Felhívását a palesztin vezető azzal indokolta, hogy Izrael "egy népet büntet egy ember öngyilkos tettéért", amikor - többek közt - zárolta az autonóm terület határait. A palesztin rendőrök egyébként megakadályozták, hogy összecsapások kezdődjenek a szent helyek környékén a zsidó húsvét ünnepén. (Lásd még: 22. oldal.)

Az SZDSZ visszahívná Maczót G. Nagyné Maczó Ágnest, aki az FKgP alelnöki tisztét is betölti, pártja nem kívánja visszahívni a parlament alelnöki posztjáról azt követően sem, hogy a parlament ülésén tett antiszemita kijelentései miatt az SZDSZ bejelentette: a házbizottság ülésén kezdeményezi az alelnök visszahívását, ha ezt addig az FKgP nem teszi meg. Gál Zoltán, az Országgyűlés szocialista elnöke egy nyilatkozatában korábban arról beszélt, hogy ezt a kérdést a kisgazdák dolga eldönteni, egyébként G. Nagyné alelnöki teendőit "tisztességesen látja el". A kisgazdák elnöke épp a visszahívás kezdeményezését nevezte "fasiszta" elgondolásnak, amivel meg kívánják félemlíteni pártját. Az Országgyűlés emberi jogi bizottságának ülésén a kormánypárti képviselők, valamint az MDNP és a KDNP támogatták a G. Nagyné kijelentését elítélő állásfoglalást. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége a parlament elnökéhez írott levelében felvetette: G. Nagyné ezután nem alkalmas tisztsége betöltésére. Kiállt viszont mellette az az irodalmi társaság, amelynek maga és férje is tagja.

Albánia: nemzetközi segítség A zavargások továbbra sem szűnnek a balkáni államban; az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatot fogadott el arról, hogy az országba nemzetközi katonai erőket küld, amelyek a segélyszállítmányokat biztosítják majd. A magyar kormány lapzártánk után dönt az esetleges magyar katonai részvételről; ezt az is befolyásolja, hogy részt vesz-e az akcióban más, NATO-tagságra pályázó állam is. Időközben egy olasz hadihajóval ütközött és elsüllyedt egy albán menekülteket szállító hajó, 117 utassal - többségében nőkkel és gyermekekkel - a fedélzetén; csupán 34 embert sikerült élve kimenteni. A katasztrófáért az olaszországi albán nagykövet az olaszokat vádolja: az olasz korvett kétszer is nekirontott az albán hajónak, ráadásul a mentéssel is késlekedtek - állítja. Az olasz haditengerészet vezérkari főnöke viszont teljes határozottsággal az albán hajó kapitányát okolja.

Morze

Három gyermek halálát okozta egy volt szovjet katonai laktanya elhagyatott épületének összedőlése. A budakeszi önkormányzat elrendelte az épület azonnali bontását, a hasonló házakat a környéken elkerítették.

Magyarországon a legrosszabb a lakosság gazdasági hangulata - derült ki egy osztrák közvélemény-kutató tanulmányából. Véleményük szerint a magyarokat az sokkolta, hogy "a jólét túl drágává vált".

Altatótúladagolással követett el öngyilkosságot egy szekta 39 tagja egy kaliforniai farmon. Úgy képzelték, hogy ezáltal porhüvelyüket elhagyva, a Hale-Bopp üstökös mögött közelgő ufón távozhatnak egy másik világba. A Menny Kapuja elnevezésű csoport tagjai alkohol, kábítószer és szex nélküli életet hirdettek; a férfiak egy része kasztrált volt. (Lásd még: 45. oldal.)

Lakossági bejelentés alapján vettek őrizetbe ötvenkilenc 16 és 25 év közötti fiatalt Császártöltésen, kábítószerrel való visszaélés gyanújával; a rendőrség jelentése szerint letartóztattak egy dealert is.

Hét és fél ezren tüntettek Amszterdamban a fajgyűlölet ellen néhány nappal azt követően, hogy Hágában ismeretlenek egy török nőre és öt gyermekére gyújtották a házat; a család tagjai mindannyian meghaltak.

A fajgyűlölet ellen szólt Bill Clinton amerikai elnök rádióbeszédében az után, hogy Chicagóban fehér fiatalok összevertek egy 13 éves fekete fiút, aki azóta kómában van. A fajgyűlöletet Clinton "az amerikai eszményeket sújtó csapásnak" nevezte.

Hivatalában fogadta a Lezsák Sándor vezette MDF-es küldöttséget Emil Constantinescu román elnök. Lezsák felajánlotta pártja kormányzási tapasztalatait a román vezetésnek.

Közlekedési balesetet szenvedtek magyar televíziósok Bagdadban; egy operatőr meghalt, Chrudinák Alajos munkatársa kórházi kezelést követően térhet haza.

Állításuk szerint mind a magyar, mind pedig az osztrák határőröket lefizették azok az osztrák újságírók, akik kábítószer-kereskedőnek adva ki magukat, egy török embercsempésszel átvitették magukat az osztrák-magyar határon.

Öko

Évente mintegy 18 ezer tonna gépjármű- és 4 ezer tonna ipari akkumulátor válik feleslegessé; 1 tonna hulladékból 0,5 tonna ólom nyerhető. Ezzel a mennyiséggel a hazai ólomigény fedezhető lenne. A Budapesti Kereskedelmi Iparkamara a napokban tüntette ki a Perion akkumulátorgyárat a feldolgozás költségét évi 200 millióval csökkentő, környezetkímélő eljárásáért.

Egy olajkútnál keletkezett tűz nyomán vastag, fekete füst árasztotta el Csecsenföld fővárosát és környékét. A hatóságok szerint a maffia bosszújáról van szó, amiért intenzív kampány vette kezdetét az illegális olajkitermelők ellen.

A szabályok kijátszásának különleges leleményeként fitnesspark építésére szóló engedéllyel igen sok helyen nyitottak zugbányát. A hatóságok szerint az országban körülbelül száz illegális homok- és kavicsbánya működik, a legtöbb az M5-ös autópálya közelében. A jelenség a költségvetést illető bányajáradék elmaradása mellett azért is káros, mert az illegális bányák gyakran veszélyeztetik a térség ivóvízbázisát, nem ritka, hogy veszélyes anyagok kerülnek a vizekbe.

Eddigi legsúlyosabb jogi vereségét szenvedte el az évtizedeken át verhetetlen amerikai dohányipar: a Ligget cég elismerte, hogy a cigaretta rákot, a nikotin függőséget okoz, és a reklám a fiatalkorúak rászoktatását célozza. A Ligget megígérte azt is, hogy 25 éven át az adózás előtti profitjának 25 százalékát felvilágosító kampányra fordítja.

Az Ökohírekért köszönet az Ökoszolgálatnak (tel.: 1/269-4460, tel./fax: 111-7855, drótposta: szolgak [at] okosz [dot] zpok [dot] hu).

Figyelmébe ajánljuk