Politikai hírek

publikálva
1997/17. (04. 24.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Horn Délkelet-Ázsiában

Múlt heti szingapúri látogatását követően Horn Gyula küldöttségével hétfőn Malajzia fővárosába, Kuala-Lumpurba utazott. Horn személyében elsőként jár maláj földön magyar miniszterelnök. A szingapúri tárgyalásokhoz hasonlóan a magyar fél Malajziát is intenzívebb magyarországi beruházásokra biztatta. A két kormányfő aláírt egy műszaki és tudományos együttműködésről szóló megállapodást, továbbá szóba került a muzulmán Malajzia és Magyarország együttműködése Bosznia újjáépítésében. Horn Gyulát fogadta Tuanku Jaafar, Malajzia 10. királya is, aki a közeljövőben várhatóan Magyarországra látogat.

Albánia: a "Napkelte" Vlorában Egy korábbi incidens ellenére, amikor ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak négy olasz újságíróra, akik éppen a vlorai lázadók egyik vezérével, Zanival vacsoráztak, a déli városban hétfőn kikötöttek az első olasz hadihajók. Az olasz erők egyik alezredese szerint a városban eddig nem tapasztaltak ellenséges reakciókat a lakosság részéről, sőt felderítőegységeiket is kedvezően fogadták a helyiek. Vlorában összesen 570 olasz és 130 görög fegyveres állomásozik majd. Sali Berisha albán államfő szerint lényegesen javult a helyzet, de az egyetlen kivezető utat a szabad és tiszta választások megrendezése jelentené az albánok számára. (Lásd még: 18-19. oldal.)

IRA: sorozatos bombariadók Több órára megbénította Londont az a kódolt üzenetsorozat, amit feltehetőleg az Ír Köztársasági Hadsereg megbízottai adtak le hétfőn telefonon az angol hatóságoknak. A terrorszervezet szokás szerint rövid üzenetben, egy-egy kódszót is alkalmazva figyelmeztetett, hogy a londoni metró több állomásán, illetve az ország három jelentős repülőterén robbanókészüléket helyeztek el. A megjelölt közlekedési csomópontokat a rendőrség lezárta, ezzel tökéletesen megbénítva a főváros és a repülőterek forgalmát. A káosz és a kiesett munkaidő okozta károkat több milliárd fontra becsülik. Az IRA a brit választási kampány kezdete óta már több ízben hajtott végre hasonló akciót, eddig azonban az országúti közlekedést és csomópontokat vették célba.

Fidesz-kongresszus: újra Orbán Bár sportsérülése miatt nem vett részt pártja kongresszusán, 99 százalékos szavazati aránnyal újraválasztották Orbán Viktort a Fidesz elnöki posztjára a hét végi VIII. kongreszuson. Szinte változatlan maradt a párt elnökségének összetétele is. Orbán a kongresszushoz írott levelében úgy vélte, hogy a Fidesz az 1998-as választásokon a győzelemre esélyes pártok között van. A küldöttek egyhangúan fogadták el a párt programtéziseit, amely a Fideszt az ezredforduló polgári középpártjának nevezi. A kongresszuson élesen bírálták a kormány gazdaságpolitikáját, és a jelenlegi gazdasági eredmények láttán utólag feleslegesnek minősítették a Bokros-csomagot. A kongresszus nem foglalkozott a párt leendő választási szövetségi politikájával, egyelőre egyedül kezdik meg a felkészülést a választásokra. (Lásd még: 16-17. oldal.)

Izrael: Netanjahu marad Az izraeli államügyész bizonyítékok hiányában nem emel vádat a miniszterelnök, Cahi Hanegbi Sasz-párti igazságügy-miniszter és Avigdor Lieberman, a miniszterelnöki hivatal főigazgatója ellen, akiket a rendőrség befolyással való visszaéléssel és csalással gyanúsított. A botrány amiatt robbant ki, hogy a kormányfő Arie Dérinek, a koalícióban szereplő Sasz-párt vezetőjének nyomására nevezte ki főügyésszé Roni Bar-Ont, mivel a Sasz-vezető tőle remélte, hogy sikerül tisztára mosnia magát korrupciós ügyeiből. A botrány kirobbanása után Simon Peresz, az izraeli ellenzék vezetője lemondásra szólította fel Benjamin Netanjahu miniszterelnököt. Időközben 79 éves korában elhunyt Izrael korábbi államelnöke, Hajim Herzog, aki 1983-tól tíz éven át volt az ország vezetője.

Bulgária: győzött az EDE Bulgáriában a voksok majdnem teljes feldolgozottsága alapján 52,19 százalékos, abszolút többséget szerzett az Egyesült Demokratikus Erők (EDE) elnevezésű antikommunista választási koalíció a szombaton megtartott, előrehozott parlamenti választásokon. A 6,8 millió választásra jogosult polgárnak mindössze 60 százaléka járult az urnák elé. A kormányalakításra a jobboldali EDE vezetője, az 1991-92-es, szintén jobboldali kabinet egykori pénzügyminisztere, Ivan Kosztov kap megbízást. A parlamentbe kerülés küszöbét a 38 induló közül a ,,kékek" néven is ismert EDE-n kívül még két választási tömörülés, az exkommunista Bolgár Szocialista Párt vezette Demokratikus Baloldal, valamint a török kisebbség és szövetségesei: a szocialista pártból kivált szociáldemokrata jellegű Eurobaloldal és a Bolgár Biznesz Blokk hármasa által alkotott szövetség lépte át.

Szlovákiai magyarok: veszélyben a közoktatás Szlovákiai Magyarok Értelmiségi Fóruma (SZMÉF) néven új magyar kisebbségi társadalmi szervezet alakult a szlovákiai Ipolyságon. A SZMÉF céljaként a nemzetiségi kulturális és tudományos élet javítását tűzte ki; a résztvevők legtöbbet az éppen most készülő új közoktatási törvénnyel foglalkoztak, amelyről állítják: ha a mostani formájában fogadná el a szlovák törvényhozás, a nemzetiségi iskolák nehéz helyzetbe kerülnének. Kárpátalján is tanácskozást tartottak a magyar értelmiségiek: a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága által szervezett fórumon a közel húsz kárpátaljai magyar polgári szervezet mellett magyarországi és romániai vendégek is megjelentek. Az ungvári magyar konzul hangsúlyozta: Magyarország NATO-, illetve EU-csatlakozási törekvései nem szigetelik el a határon túli magyarságot.

Rendszerváltók Lakiteleken A közép-európai térség harmincegy jobbközép, konzervatív és nemzeti liberális politikai pártjának küldöttei - köztük Lech Walesa volt lengyel államfő és Vytautas Landsbergis, a litván parlament elnöke - az MDF kezdeményezésére Lakiteleken kétnapos nemzetközi tanácskozáson vettek részt, ahol Közép-európai Demokrata Fórum (CEFODEM) néven egy, a rendszerváltó politikai erőket átfogó szervezetet hoztak létre azzal a céllal, hogy "megállítsák a posztkommunista pártok előretörését". A tömörülés elnökének egy évre Lezsák Sándort, az MDF elnökét választották, Lech Walesa pedig a térség politikai átalakulásában játszott kimagasló szerepének elismeréseként a CEFODEM díszelnöki funkcióját kapta.

KDNP: cáfolatok cáfolata Giczy György, a KDNP elnöke cáfolta, hogy az Európai Kereszténydemokrata Unió (EUCD) rendezvényén írásos nyilatkozatot tett volna arról, hogy a KDNP a MIÉP-pel hivatalos kapcsolatot nem kíván fenntartani és a választások során a Fideszre és az MDF-re számít. Utóbb hozzátette, csak szóban utalt a szakításra a MIÉP-pel. Az aláírás tényét egyébként Wim van Velzen, a szervezet elnöke ismertette újságírókkal a tanácskozás után. Surján László, a KDNP korábbi elnöke, egyben az EUCD alelnöke, bár nem vett részt a rendezvényen, értetlenségének adott hangot a cáfolattal kapcsolatban azután, hogy egy nappal korábban "helyes irányú fordulatként" értékelte Wim van Velzen bejelentését. A KDNP ellen Isépy Tamás frakcióvezető és képviselőtársai által indított per hétfőn folytatódott a Legfelsőbb Bíróságon: a várakozásokkal ellentétben nem hirdettek határozatot, erre a jövő héten kerül majd sor.

Magyar-román katonai együttműködés A Debrecenben februárban megkezdett tanácskozások folytatásaként Victor Babiuc román nemzetvédelmi miniszter meghívására Bukarestben tárgyalt Keleti György honvédelmi miniszter. A megbeszélések célja véleménycsere a térségben kialakult biztonságpolitikai helyzetről, a NATO-csatlakozás esélyeiről, a csatlakozást segítő együttműködési formákról és a korábbi debreceni találkozón tervbe vett közös békefenntartó zászlóaljjal kapcsolatos politikai kérdésekről. Victor Babiuc azt hangsúlyozta, hogy a román-magyar viszony javításában a védelmi tárcák úttörő szerepet játszottak, és ez jó szolgálatot tett a két országnak; az együttműködés kapcsán mindkét miniszter hangsúlyozta, hogy azt a két ország alkotmányos szabályozásához és katonai hagyományaihoz kell igazítani.

Ügynök-e a képviselő? Lapértesülések szerint a Nyírfa-akcióban törvénytelenül gyűjtött adatok egy része - a hírszerzés belső fegyelmi vizsgálatának iratai alapján - Kiss Gábor képviselőtől, az MSZP elnökségének tagjától származik, aki más képviselőkről "Páter" fedőnéven szolgáltatott információkat. A dokumentumokban állítólag az is szerepelt, hogy a fegyelmi eljárás alá vont hírszerzők azzal védekeztek: az adatgyűjtésről tájékoztatást kapott Horn Gyula miniszterelnök, Gál Zoltán házelnök és Csintalan Sándor, az MSZP elnökségi tagja is. Kiss Gábor ,,politikai banditizmusnak" nevezte a vele kapcsolatos állításokat, és a Miniszterelnöki Hivatal is cáfolta, hogy Horn tudott volna az ügyről azelőtt, hogy Nikolits István titkosszolgálati miniszter tájékoztatta őt.

Kínai katonák Hongkongban A napokban Kína és Nagy-Britannia között született megállapodás szerint a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg 40 fős egysége már Hongkong júniusi átvétele előtt a brit gyarmatra érkezhet. Az egység katonái nem vehetnek részt védelmi vagy biztonsági feladatok ellátásában, diplomáciai védettséget sem élveznek, dolguk a kínai csapatok szállásának előkészítése, a távközlés kiépítése lesz. Emlékezetes, hogy Nagy-Britannia és Kína megállapodása alapján július 1-jén nulla órakor kínai fennhatóság alá kerül a jelenlegi brit koronagyarmat. A dúsgazdag terület visszaadásáról 1984-ben egyezett meg a brit és a kínai kormány.

Morze

Továbbra sincsenek végleges eredmények a horvátországi választásokról; a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének képviselője szerint képviselőjelöltjeik sikerei döntően befolyásolják majd a helyi erőviszonyokat.

A cseh kormány a múlt héten elfogadott gazdasági megszorító intézkedések értelmében mintegy 30 milliárd koronával csökkenti idei költségvetését. Erre a súlyos államháztartási hiány és a negatív külkereskedelmi mérleg kényszerítette a cseh kormánykoalíciót.

Továbbra is lesz halálbüntetés Ukrajnában - így döntött a kijevi parlament jogi bizottsága, amely szerint nem lehet a halálbüntetést életfogytiglanira felváltani, mert a börtönök nem eléggé biztonságosak.

Alvilági leszámolássorozatra gyanakodnak egy szlovákiai robbantásos merénylet után. Néhány nappal a legutóbbi, zsolnai robbantás előtt Pozsonyban robbant pokolgép egy parkoló autóban.

Lemondott Peru belügyminisztere és rendőrfőnöke; a belügyminiszter elismerte, hogy a biztonsági szervek hibájából szállhatták meg terroristák a limai japán nagykövetséget, ahol több hónapja még mindig 72 túszt tartanak fogva.

A kiskőrösi Metész elnöke elismerte: követeléseik nyolcvan százaléka teljesült ugyan, időközben azonban újabb célokat tűztek maguk elé, és kijelentette, hogy továbbra is tüntetni fognak, ha sérülnek érdekeik.

Nem lehet 1998 szeptemberétől bevezetni a Nemzeti Alaptantervet - állítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, mert az alapműveltségi vizsgáról és az érettségiről szóló dokumentumok elfogadhatatlanok.

Egyesült a három magyarországi szociáldemokrata párt közül kettő; száz jelöltet kívánnak indítani a választásokon. Szintén egyesültek a parlamenten kívüli kisgazdapártok, amelyek elutasítják az FKgP tevékenységét.

A pápa elleni merénylet tervét leplezte le az olasz katonai titkosszolgálat. Információik szerint iszlám szélsőségesek egy 14 fős kommandója akarta ,,megbüntetni" a pápát szarajevói látogatása miatt.

Öko

A Duna Kör és a Reflex Környezetvédő Egyesület elhatárolja magát attól, hogy Magyarország kétoldalú tárgyaláson esetleg elfogadhatná az úgynevezett C variánst a bősi kérdés rendezésére. Ezzel ugyanis Magyarország törvényessé tenné a Duna egyoldalú elterelését - állapítja meg a két környezetvédő szervezet nyilatkozata. (Lásd még: 12-14. oldal.)

Az ezredfordulóig kétezer kilométeres kerékpárút-hálózat kiépítését tartja szükségesnek a közlekedési tárca. Megvalósítására koordinációs bizottságot hoztak létre - jelentette be Lotz Károly közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter.

Az ország számos pontján emlékeztek meg a Föld Napjáról, április 22-ről. A Magyarországon immár hetedik éve ünnepelt napon többek között takarítási akciókat, környezetvédelmi vetélkedőket, kerékpáros versenyeket, akciókat és túrákat, báli mulatságokat, játszóházakat, fórumokat, koncerteket, kiállításokat, hulladékgyűjtéseket szerveztek országszerte. (Lásd még: 23-24. oldal.)

Élelmiszeripari termékek, például tej, gyümölcslevek aszeptikus csomagolásához új rendszert fejlesztettek ki CartoCan néven. A rendszer alapja a 100-150 ml térfogatú, hengeres kombidoboz. A dobozt speciális műanyag-karton kombinációból állítják elő. Használat után a csomagolóeszköz újra feldolgozható, a műanyag rész ugyanis könnyen leválasztható a papírrészekről.

Atomellenes csoportok tüntettek a japán Tokaimuraiban lévő nukleáris erőmű közelében, tiltakozásul amiatt, hogy az atomerőműveket felügyelő állami Atomreaktor és Hasadóanyag Fejlesztési Társaság (PNC) meghamisította a legutóbbi atomerőművi balesetről készített jelentését. A március közepén keletkezett tűz és az ország eddigi legsúlyosabb atomerőművi balesete során 37 dolgozót két kisebb mértékű sugáradag ért.

Az Ökohírekért köszönet az Ökoszolgálatnak. Ökoszolgálat-Környezetvédelmi Tanácsadó Szolgálat; ingyenes telefon: 1-269-4460; drótposta: szolgak@okosz.zpok.hu.

publikálva
1997/17. (04. 24.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra