Politikai hírek

  • 1997. június 26.

Belpol

Peták: csökkenő gyártás
Peták: csökkenő gyártás
Magyar Narancs, IX. évf. 26. szám, 1997. június 26.
A múlt héten körlevélben közreadott, a csökkentett adásidőre vonatkozó tervezet felülvizsgálatáról Peták István, az MTV elnöke egy nyilatkozatában elmondta, hogy egyes műsorok szüneteltetésének vagy megszüntetésének oka többek közt az, hogy a saját gyártású műsorok arányát a korábbi 68 százalékról 50-re kell csökkenteni. Épp ezért újra felülvizsgálják a külső gyártókkal, beszállítókkal kötött szerződéseket, és a ráfizetéses adásokat megszüntetik. Az eredetileg megszüntetendő műsorok listája valószínűleg nem változik. Peták azt is bejelentette, hogy szeptember 1-jétől várhatóan megkezdik az MTV 2 műholdas sugárzását a Hot Bird 3 műholdon.

Horn aláírta a vatikáni szerződést Az Apostoli Szentszékkel folytatott több hónapos egyeztetés után Horn Gyula miniszterelnök és Angelo Sodano bíboros a Vatikánban aláírta a szerződést a katolikus egyház közszolgálati és hitéleti tevékenységének finanszírozásáról és más vagyoni kérdésekről. A dokumentum aláírását követően a miniszterelnök elmondta: a megállapodás hosszú távon rendezi a vitákat a katolikus egyházzal és mintául szolgál más felekezetekkel kötendő egyezményekhez is. Az SZDSZ tiltakozott amiatt, hogy a vatikáni szerződés tárgyában kérésük ellenére sem volt koalíciós egyeztetés. Az MSZP üdvözölte a megállapodást, több nem katolikus egyházi vezető viszont fenntartásait hangoztatta. (Lásd még: 12-14. oldal.)

Árvíz Romániában Két óra alatt mintegy 125 liter eső esett négyzetméterenként a romániai Bihar megyében, minek következtében a folyók kiléptek medrükből és elárasztottak több falut, a Nagyvárad-Margitta vasútvonalat, az országutat és több nagyváradi utcát is. A nagyon hirtelen jött felhőszakadást követő áradás több halálos áldozatot is követelt Romániában, de a folyók magyarországi szakaszán nem okozott károkat.

G7-csúcs Jelcinnel Moszkva hamarosan beléphet a világ legnagyobb hitelezőit tömörítő Párizsi Klubba - jelentették be az Egyesült Államok-beli Denverben, ahol a világ hét legfejlettebb ipari országának vezetői találkoztak. A találkozón először vett részt Borisz Jelcin orosz elnök, aki csak a pénzügyi kérdésekkel foglalkozó ülésen nem lehetett jelen. A csúcs résztvevői megvitatták a boszniai béke erősítésének lehetőségét, határozatot hoztak az Afrikának nyújtandó segítségről, tárgyaltak környezetvédelmi és emberi jogi kérdésekről, és nyilatkozatot fogadtak el arról is, hogy az euro bevezetése csak széles körű gazdasági reformokkal valósulhat meg. Több kétoldalú találkozót is folytattak a kormányfők; ezek egyikén Bill Clinton amerikai elnök ismét megerősítette, hogy első körben Magyarország, Lengyelország és Csehország kerül be a NATO-ba.

Kisebbségek a választójogi törvényről Közös sajtótájékoztatót tartottak a kormány választójogitörvény-tervezetéről a hazai nagy lélekszámú kisebbségek: a cigány, a német, a szlovák és a horvát kisebbség országos önkormányzatainak vezetői - jelentette a Roma Sajtóközpont. A kormány tervezete a parlamentben egy-egy "kedvezményes" képviselői helyet kíván fenntartani a tizenhárom kisebbség számára, ha legalább tízezer választópolgár a területi pártlista helyett az országos kisebbségi önkormányzati listára szavaz. A törvény két változata közül a kisebbségek képviselői azt támogatják, amely szerint a tízezer szavazatot el nem ért kisebbségeknek fenntartott helyet a limit feletti szavazatot elérők kapják meg. Kerner Lőrinc, az Országos Német Kisebbségi Önkormányzat vezetője szerint a kis létszámú kisebbségek esetében elképzelhető egyfajta összefogás a tízezer szavazat megszerzéséért.

Új török kormányfő Az elmúlt hét közepén lemondott Necbettin Erbakan törökországi miniszterelnök utódjául Süleyman Demirel államfő Mesut Yilmazt, a konzervatív ANAP párt vezetőjét nevezte ki a korábban esélyesebbnek tartott Tansu Ciller külügyminiszter helyett. Megfigyelők szerint Demirel elnök azért döntött Yilmaz mellett, mert jobban bízik abban, hogy az ANAP meg tudja oldani az elmúlt időszakban kialakult belpolitikai válságot, annak ellenére, hogy mindössze 129 képviselővel rendelkezik az 550 fős török parlamentben. Yilmaz egyébként csak ideiglenesen, az október környékére várható előrehozott választásokig töltheti be jelenlegi posztját.

ÁSZ: önkormányzati vizsgálat Az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) az önkormányzatokat vizsgáló jelentése szerint 1996-ban 334,2 millió forinttal haladta meg a központi támogatás összege azt a keretet, amennyit az önkormányzatok ténylegesen igénybe vehettek volna. A vizsgálat során az ÁSZ számos olyan igazgatási szervet is talált, amelyek nem vették igénybe a normatív, cél- vagy címzett támogatásokat. A jelentésből kitűnik az is, hogy a mintegy 3200 önkormányzat többé-kevésbé működőképes, de sok hibával végzik munkájukat, aminek az oka "a többi közigazgatási szerv és az önkormányzatok közötti feladat- és hatáskörök tisztázatlansága". Kuncze Gábor belügyminiszter bírálta a Pénzügyminisztérium azon törekvését, hogy az önkormányzati szférában létszámcsökkentést és forráselvonást tervez, holott Kuncze szerint jövőre 131 milliárddal többre lenne szüksége az idén 497 milliárddal gazdálkodó helyi és területi igazgatási szerveknek.

KDNP: Giczy maradt A párt hét végén ülésezett országos választmányának döntése értelmében továbbra is Giczy György a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke: 133 szavazattal nyert az ellenjelölt Semjén Zsolt előtt, aki 102 szavazatot kapott és a párt alelnöke lett. Giczy kijelentette: azért fontos, hogy őt választották meg, mert kiderült, hogy a küldöttek megértették, milyen orientációt vállalt a KDNP. Bár a választmány szigorította a pártból való kizárás lehetőségét, Giczy sietett leszögezni, hogy a múltban történtekért senkit sem zárnak ki, aki elfogadja a párt alapszabályát. Lezsák Sándor, az MDF, Szabó Iván, az MDNP és Torgyán József, az FKGP elnöke üdvözölte Giczy újraválasztását; Áder János, a Fidesz - MPP ügyvezető alelnöke nem fűzött sok reményt a további ellenzéki együttműködéshez. (Lásd még: 18. oldal.)

Sztrájk után megegyezés Tíz nap után véget ért a Zsil-völgyi bányászok munkabeszüntetése: a bányászok 45 százalékos béremelést követeltek, végül azonban elfogadták a 23,3 százalékos emelést is. A tüntetők céljuk elérése érdekében Bukarestbe is elutaztak volna (ezt 1990-91-ben már többször megtették, egyik alkalommal meg is buktatva Petre Roman kormányát), a kormány határozott fellépése után azonban erre nem került sor. Megfigyelők szerint a sztrájk hátterében a szakszervezetek mellett az ellenzékbe szorult politikai erők állnak. Közben szétszakadt a legjelentősebb ellenzéki tömörülés, a Társadalmi Demokrácia Pártja, miután bejelentette távozását az öttagú belső ellenzék, köztük az előző kormány külügyminisztere. Mint közölték, azért léptek ki, mert nem sikerült a pártot szociáldemokrata párttá alakítani.

Teljes az Alkotmánybíróság Az Országgyűlés hónapok óta tartó huzavona után alkotmánybíróvá választotta Bagi Istvánt és Németh Jánost, így megalakulása óta először teljes létszámú az Alkotmánybíróság (Ab). Bagi István a pécsi ügyvédi kamara titkára, az Országos Ügyvédi Kamara elnökségi tagja, a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem jogi karának oktatója. Németh János számos tisztsége mellett a Magyar Tudományos Akadémia Állam- és Jogtudományi Bizottságának tagja. Sólyom László, az Ab elnöke üdvözölte a testület teljessé válását, megjegyezte azonban, hogy az alkotmánybírák megválasztásának hároméves késlekedése károkat okozott. A testület ebben a formában csak egy évig dolgozhat együtt, mert időközben többen betöltik hetvenedik évüket, ezért megszűnik alkotmánybírói mandátumuk. Sólyom szerint kívánatos lenne, hogy az Ab teljes kicserélődése előtt legalább három évig együtt dolgozzanak a testület tagjai. (Lásd még: 15-16. oldal.)

EU stabilitási paktum Az Európai Unió csúcstalálkozóján hosszas egyeztetések után az unió állam- és kormányfői elfogadták a közös pénz egyensúlyát biztosító egyezményt, jóváhagyták az új EU-szerződést, ezen belül az úgynevezett rugalmassági törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a tagállamok egy csoportja akkor is együttműködjön valamilyen téren, ha erre a többiek nem hajlandók. Az EU-vezetők emellett önálló határozatot fogadtak el a gazdasági növekedésről és a munkahelyteremtésről. Ez utóbbi kimondja, hogy az unió célja biztosítani a magas szintű foglalkoztatást a tagállamok közötti szorosabb együttműködéssel és a foglalkoztatáspolitika közösségi szintű egyeztetésével. Az intézmények reformjáról készült szerződéstervezet az unió bővítését szabályozó csatlakozási rendszert tartalmazza, erről a Tizenötök decemberben egy újabb csúcstalálkozón döntenek.

Morze

Koszorút helyezett el Nagy Imre kivégzésének 39. évfordulóján a politikus budapesti szobránál Göncz Árpád köztársasági elnök, Gál Zoltán házelnök és Horn Gyula miniszterelnök.

A Raoul Wallenberg Egyesület Raoul Wallenberg-emlékéremmel fogja kitüntetni Horváth Tamást, akit - mint a Narancs is hírt adott róla - antiszemita jelszavakat skandáló gyöngyösi fiatalok azért vertek meg, mert zsidónak vallotta magát.

Oklevelet kapott a hét végén befejeződött meleg filmfesztivál zárónapján Fodor Gábor SZDSZ-ügyvivő és Kis János filozófus, a párt egykori elnöke a szervezőktől, amiért liberális politikusokként régóta kiállnak a melegek jogai mellett.

"Nem elhanyagolható a kockázata" annak, hogy a szabadságuktól valamely okból megfosztottak méltánytalan elbánásban részesülnek a rendőrségen - fogalmazott az Amnesty International 1997-es riportjában Magyarországról.

Megtiltotta Hitler Mein Kampf című könyvének nyilvános közlését a Fővárosi Bíróság. Indoklásuk szerint a könyv sérti az emberi méltóságot. A bíróság döntése ellen fellebbezett Mónus Áron, a könyv magyarországi kiadója.

Ultimátumot senkitől sem fogadunk el - jelentette ki Vladimír Meciar szlovák kormányfő, miután az európai-szlovák közös társulási bizottság ajánlásokat fogalmazott meg a szlovák kormánynak; egyebek közt azt, hogy alkossák meg a kisebbségi nyelvtörvényt.

A török hadsereg bejelentette, hogy a törökországi kurdok ellen Észak-Irakban harcoló csapatainak zömét visszavonja, mert a "hadjárat elérte célját". Észak-Irakban már csak a Kurdisztáni Demokratikus Párt támogatásához szükséges egységek maradtak - tették hozzá.

Magyarország kezdeményezte az UNESCO-nál, hogy Hollókő után vegye fel Pécset is a világörökség listájára. A szakemberek szerint jók a város esélyei, mivel egyebek közt látványosan felújított római kori, Árpád-házi műemlékekkel rendelkezik.

Öko

A Balaton fejlesztésére, illetve a vízminőség javítására az idén hétmilliárd forint jut - derült ki a balatoni szezonnyitó sajtótájékoztatón. Nemcsók János államtitkár bejelentette: ebben az évben először jelentős külföldi támogatásokra is lehet számítani.

Meggyőző bizonyítékok támasztják alá azt a feltételezést, hogy vegyi és biológiai hatóanyagok idézhették elő az Öböl-háborút megjárt veteránok egészségügyi problémáit - áll az amerikai kongresszus vizsgálati szervének (GAO) legfrissebb tanulmányában. A szerzők elmarasztalják a kormányzatot - kiemelten a Fehér Házat és a Pentagont -, mert csak késedelmesen látott neki a szükséges vizsgálatoknak, ráadásul azok következtetései hibásak voltak.

Talpalatnyi zöld című műsorukért környezetvédelmi kitüntetést kaptak Baja Ferenc környezetvédelmi minisztertől a Duna Televízió környezetvédelmi magazinjának szerkesztői, Gadó György Pál és Kocsis Tibor. Három évvel ezelőtt indított műsoruk fő célja a Kárpát-medence természeti értékeinek bemutatása.

Negyedszázados szünet után ismét lehet krokodilra vadászni Ausztráliában, igaz, csak egy behatárolt kísérleti területen. A krokodilokat 25 éve még a kihalás veszélye fenyegette, de mára igen elszaporodtak Ausztrália északi részén. Óvatos becslések szerint is legkevesebb 75 ezer példányuk található a tengerparthoz közeli folyókban.

Szakmai becslések szerint a Balatonban jelenleg 8-12 ezer tonna kihalászatlan, átlagosan 15 kilós busa van. Az algaevő hal nem fogható horgászcsalival és a Magyarországon használatos hálóval sem. A Kínából hozott faj telepítését 1973-ban kezdték, s tíz éven át folytatták. A busák híznak, gyakori a 30-40 kilogrammos példány, a szakemberek pedig balatoni ökológiai és idegenforgalmi katasztrófától tartanak.

(Az ökohírekért köszönet az Ökoszolgálatnak. Ingyenes telefon: 1-269-4460, drótposta: szolgak@ okosz.zpok.hu.)

Figyelmébe ajánljuk