Rajta vannak a hatóságok a csömöri fideszesek zűrös dolgain

Belpol

Bánhidi Balázs korábbi csömöri Fidesz-elnököt költségvetési csalás miatt elsőfokon elítélték, egy másik, garázdaság vétségének gyanúja miatt indított, a rendőrség által egyszer már lezárt ügyét az ügyészség újranyitotta. Takó Csaba korábbi önkormányzatiképviselő-jelölt ellen magánokirat-hamisítás vétsége miatt hamarosan vádat emelhetnek. 

A Narancs.hu februárban számolt be róla, hogy a Csömöri Fidesz Facebook-oldalának tanúsága szerint már nem Bánhidi Balázs a párt helyi szervezetének elnöke, hanem Majoros Tímea. Korábban több cikkben foglalkoztunk azzal, hogy a Göd városától eltérített Samsung-adóbevételekből finanszírozott, Pest Megye Önkormányzata által kiírt több mint 400 millió forintos pályázaton milyen alapítványok, egyesületek nyertek, és ők hogyan használták fel a támogatásokat. Így találtunk rá a Bánhidi által vezetett Cs. Torna Egyletre, ami 13 millió forintot kapott kisbusz beszerzésére. 

Csakhogy Bánhidi Balázs ellen költségvetési csalás gyanúja miatt folyik eljárás. A bíróság elsőfokon két év – öt év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre és 20 millió forint pénzünbetésre ítélte. E mellett öt évre eltiltotta gazdálkodó szervezetben vezető tisztségviselői tevékenység gyakorlásától. A fejleményről a Narancs.hu számolt be elsőként, illetve arról is, hogy az ügyészség súlyosításul végrehajtandó szabadságvesztést kért rá és vádlott társaira. Cikkünk megjelenése után lett Majoros feltüntetve a helyi pártszervezet Facebook-oldalán elnöknek. 

Egy másik ügyét újranyitották

Bánhidi 2019-ben a Fidesz színeiben indult az önkormányzati választáson, ám vele együtt a párt súlyos kudarcot vallott Csömörön. A polgármester a szavazatok közel 70 százalékának megszerzésével a Csömöri Civil Egyesület jelöltje, Fábri István lett, ráadásul a képviselő-tesületbe is csak az egyesület tagjai kerültek be. Bánhidi költségvetési csalásos ügye a választást megelőző hetekben derült ki, ami vélhetően szerepet játszott rossz szereplésében. 

Ettől függetlenül Bánhidi nem távolodott el a politikától. Később a Fidesz helyi szervezetének elnöke lett, és egészen a közelmúltig betöltötte ezt a tisztséget. Viszont volt egy másik súlyos ügye is-

Egy birtokunkba jutott, idén januári keltezésű ügyészségi határozat szerint 2020 novemberében egy csömöri bevásárlóközpont parkolójában szóváltás alakult ki közte és egy bizonyos Sz. T. között.

Bánhidi egy korábbi Facebook-bejegyzést kért számon rajta, majd a nála lévő üres bevásárlókocsit nekilökte, majd szájba vágta. Később három-négy ütést mért rá és távozott. 

A Gödöllői Rendőrkapitányság egyszer már megszüntette az eljárást, arra hivatkozva, hogy a rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése. Azonban az ügyészség felülvizsgálta a nyomozati iratokat. A vádhatóság álláspontja szerint „az eljárás megszüntetésére anélkül került sor, hogy a nyomozó hatóság foganasította volna az ügy megítéléséhez szükséges valamennyi nyomozati cselekményt”. Az ügyészség úgy döntött, hogy mivel a tényállás tisztázásához további nyomozásra van szükség, ezért a megszüntető határozatot hatályon kívül helyezi, és elrendeli az eljárás folytatását. 

Megkerestük a Pest Megyei Főügyészséget, hogy tájékoztatást kérjünk, de nem osztottak meg részleteket az üggyel kapcsolatban. „Jelenleg is folyamatban van az eljárás” – közölték. Több forrással is beszéltünk, hogy kiderítsük, vajon miért nyitották újra a nyomozást; informátoraink is úgy vélik, a költségvetési csalásos ügyben való elmarasztaló elsőfokú ítéletnek és az ügyészség határozott fellépésének lehet köze hozzá, hogy az ügyet újranyitották. Szintén többen úgy látják, hogy Bánhidit a Fidesz „levette a sakktábláról”, a kampány során például Tuzson Bence jelenlegi körzeti országgyűlési képviselő és jelölt sem pózol már vele. Megkerestük az eset sértettjét is, aki szerint innentől kezdve már „fifty-fifty”, hogy az utóbbi ügyben elmarasztalják-e Bánhidi Balázst. 

Kerestük Bánhidit, hogy mi az álláspontja az üggyel kapcsolatban, de cikkünk megjelenéséig nem reagált. 

Egy másik fideszes ellen vádat emelhetnek

Nem Bánhidi az egyetlen csömöri fideszes, aki körül fogy a levegő. Még 2019-ben Válé Flórián, a Csömöri Sport- és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. (aminek égisze alatt fut a helyi labdarúgó egyesület, a Csömör KSK) ügyvezetője külföldi tartózkodása során szerzett tudomást a Magyar Labdarúgó Szövetségtől (MLSZ) arról, hogy a társaság az ő aláírásával ellátott olyan szerződést küldött be a szövetséghez, melyen a helyi Rubeola FC-vel kötött utánpótlás átigazolásokkal kapcsolatos pénzügyi megállapodások szerepeltek – olvasható a Csömöri Hírek akkori cikkében. 

A lap cikke szerint a szerződések – melyeken Takó Csaba, a Rubeola FC volt elnöke és a Csömöri Sport Kft. korábbi főállású alkalmazottja aláírása is látható – akkori keltezésűek, amikor az ügyvezető külföldön volt. Magyarán Válé Flórián nem írhatta alá a dokumentumokat, de megállapodás sem született a felek között. Válé álláspontja szerint az aláírását meghamisították, és a kft. bélyegzője is jogtalanul szerepel a dokumentumon. Ezenkívül több mint harminc utánpótlás korú játékosnak a Csömör KSK-ból a Rubeolába való átigazolásáról szóló papírja is hamis. Azokat ugyanis Válé nem írhatta alá és bélyegezhette le. 

Válé Flórián hivatalból ismeretlen tettes ellen tett feljelentést. Megkeresésünkre az mondta, az egészet olyan sportszakemberek vitték végre, akik arra esküdtek fel, hogy a sportszerűséget, korrektséget szem előtt tartva nevelik a következő generációkat, miközben a gyerekeket és a szülőket is belekeverték az ügybe. Az átigazolt sportolók nagy része végül a Rubeola FC-nél folytatta a pályafutását, ami miatt a Csömör KSK „szinte lehetetlen helyzetbe került”: nem tudták, hogyan másznak ki ebből. Ugyanis a felnőtt csapat nevezése során vállalni kell, hogy bizonyos számú, különböző korosztályokban induló utánpótlás csapatot is indít az egyesület.

„Egyes korosztályaink szinte lenullázódtak”

– mondta a Narancs.hu-nak Válé. Komoly energiát kellett abba belefektetniük, hogy olyan edzőket hozzanak az egyesületbe, akik megfelelő színvonalú munkát tudnak biztosítani, és három-öt csapatot toborzással kellett felépíteniük a bajnoki rajtra.

 
Bánhidi Balázs és Takó Csaba (jobbról a második) a 2019-es választási plakáton
Forrás: Csömöri Fidesz

Takó Csaba 2019-ben szintén indult az önkormányzati választáson, bár hivatalosan függetlenként, de mégis a Fidesz színeiben. Szintén a Csömöri Hírek számolt be arról a választás évében, hogy a Rubeola FC tulajdonrészt vásárolt egy bizonyos RFUTSAL Sportszervező Kft.-ben, amelynek akkori egyszemélyes tulajdonosa és ügyvezetője Bánhidi Balázs volt. 

Az V. Kerületi Rendőrkapitányság a napokban egy birtokunkba is eljutott tájékoztatást küldött az érintett feleknek, miszerint a hamis magánokirat felhasználás vétség megalapozott gyanúja miatt Takó ellen indult nyomozást a hatóság befejezte, és a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal a Budapesti V. és XIII. kerületi ügyészségnek elküldte. Megkerestük a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, hogy tájékoztatást kérjünk a nyomozást részleteiről, de a rendőrség ezt elutasította. „A kérdezett bűnügyi ügyszámú ügyben tájékoztatom, hogy az érdemi ügyészségi döntés meghozatala folyamatban van” – írta megkeresésünkre Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. 

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a nyomozó hatóságok rajta vannak a csömöri fideszesek ügyein. Bánhidi Balázst az egyik ügyében elsőfokon elmarasztalták és súlyosítást kértek rá, a másik ügyét pedig újranyitották. Takó Csaba ellen pedig a jelek szerint hamarosan vádat emelhet az ügyészség. Felhívtuk Takót, aki azt mondta, nem szeretne nyilatkozni. 

(Címlapképünkön: Simicskó István hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos, a KDNP országgyűlési képviselője, a Honvédelmi Sportszövetség (HS) elnöke (j), Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára, a térség fideszes parlamenti képviselője (j2), Bánhidi Balázs, a Csömöri Torna Egylet (CSTE) alapító elnöke (j3) és Tóth László, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) elnöke (b) átvágja a nemzeti színű szalagot a Csömöri Torna Egylet (CSTE) cselgáncstermének átadóünnepségén a Pest megyei településen 2018. augusztus 29-én. A Magyar Judo Szövetség (MJSZ) támogatásával a diákok és az egyesület jövőbeni tagjai a térség legnagyobb, 300 négyzetméteres tatamiján sportolhatnak. MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk