Szekeres Imre: A magyar légtér ellenőrzése hiányos

  • narancs.hu
  • 2022. március 12.

Belpol

A volt honvédelmi miniszter szerint komoly gondok vannak a honvédelemnél, ezért jelentős fejlesztésekre van szükség.

"Az ismeretlen eredetű drón (drónok) átrepülése a magyar légtérben és az arra adott magyarázatok azt jelzik, hogy a légtér ellenőrzése hiányos. A NATO támogatásával épített radarok egyikét szemben a másik kettővel, amelyeket korábban hegycsúcsokra helyeztünk el, egy völgybe telepítette a Fidesz-kormány. A három radar így nem látja a teljes légteret, amit csak úgy lehetne biztosítani, hogy réskitöltő radar századok pótolják a hiányt" - írja Facebook-oldalán Szekeres Imre, aki 2006 és 2010 között volt honvédelmi miniszter.

Szekeres pontokba szedte, hogy melyek azok a súlyos hiányosságok, amelyekkel ma a magyar honvédelem területe küzd és ezzel kapcsolatban a volt miniszter több javaslatot is megfogalmazott. Szekeres szerint a jelenlegi kormányzat nem pótolta semmivel a rosszul elhelyezett radar okozta rést. "2010 és 2018 között a Fidesz-kormány leépítette a honvédséget, nem volt technikai fejlesztés és elvonták költségvetésének 20%-t. A 2018-ban elindított fejlesztési program, amelyből még szinte semmi nem valósult meg, nem a valódi kockázatok csökkentésére irányul" - írja.

Véleménye szerint az orosz-ukrán háborút figyelembe véve megállapítható, hogy Magyarországon mindenképpen növelni kell a védelmi képességeket. Ezen belül a légtér teljes ellenőrzését kell elsősorban biztosítani.

Szekeres úgy látja, hogy a légierő készültségi szolgálatának folyamatos fejlesztésére és a Gripen harci repülőgépek minél szélesebb spektrumú alkalmazásához szükséges képességekre van szükség. Meglátása szerint a jelenlegi gépmennyiséggel a NATO-ban előírt követelmények (a pilóták által lerepült idő) nem teljesíthetők, ezért javasolja újabb gépek beszerzését. További javaslata, hogy növeljék a szárazföldi haderő és a szárazföldi alegységeket támogató egyéb szervezeti elemek telepíthető hányadát. Mint írja, a Magyar Honvédség szárazföldi és támogató erőinek ma csak 20%-át tudja tartósan műveletben tartani.

 "Az információgyűjtés és -feldolgozás hatékonyságának, illetve az azt támogató technikai eszközök fejlesztésének területén bővíteni kell az együttműködést NATO-szövetségeseinkkel, európai uniós partnereinkkel. Felgyorsítanani zükséges a telepíthető tábori híradó-informatikai háttér kialakítását is" - zárja bejegyzését Szekeres.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk