Reagált az ellenzék Orbán tusnádfürdői beszédére

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. július 23.

Belpol

A DK írta a legrövidebb közleményt, szerintük beteg embernek gyógyszer kell, nem tanács. 

Több ellenzéki párt is reagált Orbán Viktor miniszterelnök szombati tusnádfürdői beszédére.

A DK MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: "Beteg embernek nem tanácsot adunk, hanem gyógyszert."

A Momentum szintén közleményben arról írt, hogy "Orbán Viktor ismételten megmutatta, hogy nem ért máshoz, csak uszításhoz és hergeléshez, miközben olyan valós problémákkal kellene foglalkoznia, mint a magyar emberek megélhetése és az országunkat sújtó szociális válság."

Az előző héten mindenki számára világossá vált, hogy a miniszterelnök "régóta hazugságokra építi politikáját és elhallgatja Magyarország valós gazdasági helyzetét." A mai tusványosi beszédében sem tett másképp, hiszen ismételten embert ember ellen uszított, hergelt szövetségeseink ellen, de a katatörvény károsultjait vagy a rezsiemelést nem hozta szóba - olvasható a közleményben.

Az MSZP kommünikéje szerint Orbán Viktor tusványosi beszédében azt mondta, hogy 2030-at várjuk, nem azért mert Magyarország akkor zárkózik fel a Nyugathoz, hanem ellenkezőleg a Nyugat szétesik éppen nyolc év múlva. "12 év fideszes kormányzás után Orbán ezt az egyetlen víziót kínálja az országnak" - fogalmaztak a szocialisták.

Mint írták, a kormányfő kínosan kerülte beszédében annak a beismerését, hogy a kormány elhibázott politikája miatt érinti annyira súlyosan hazánkat a gazdasági, és a megélhetési válság. "A nehéz helyzetért, amiben Magyarország van, nem a magyar emberek a felelősek."

A szocialisták szerint "a jogállamiságot két lábbal tiporta földbe az Orbán-kormány, Magyarország az unió második legkorruptabb országa, brutális az infláció, az uniós pénzek a kormány miatt nem érkeznek."

Úgy fogalmaztak, "Orbán Viktor és a Fidesz végighazudta a választási kampányt. A politikai haszonszerzés, a hatalom megtartása érdekében mindvégig azt hazudták, hogy a jelenlegi energiaárak fenntarthatók annak ellenére, hogy a gáz importára már tavaly nyár óta nagyon magas volt. Hazudtak a stabilitásról, hazudtak a rezsiről, hazudtak az orosz energia áráról, hazudtak a veszélyhelyzetről, és szinte mindenről."

Az LMP frakcióvezetője, Ungár Péter Facebook-bejegyzésben reagált a kormányfő által elmondottakra, és arról írt: meglepődve hallja, hogy Orbán Viktor beszédében azt kritizálta, hogy a multinacionális vállalatok extraprofitra tesznek szert a háború következtében. Felmerül a kérdés, hogy ha ezzel problémája van, akkor miért védi minden erejével a Magyarországon adót egyáltalán nem fizető külföldi nagyvállalatokat.

Az ellenzéki politikus felvetette azt is, hogy "miért az a kormány egyetlen gazdaságpolitikai állítása a válságban, hogy a recesszió árát a sminkes, a futár, a szociális dolgozó és a pedagógus fizesse meg, ne a MOL vagy a Mercedes?"

Szintén örülünk - így Ungár -, hogy Orbán Viktor is már azt mondja, hogy le kell szakadni a gázfüggőségről. "Jobb később, mint soha, de ha miniszterelnök úr az elmúlt tíz évben nem ennek pontosan az ellenkezőjét csinálta volna, akkor most kisebb bajban lennénk" - írta Ungár Péter.

Ugyanakkor szerinte amíg ezzel együtt a kormányfő nem jelenti be, hogy már holnap elindul az épületszigetelési program, feloldják a szélenergia tiltását és bevezetik a klímabérletet, addig félő, hogy "továbbra se érdemes egy szavát se komolyan venni, amikor zöld kérdésekről beszél".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk