Rogán Antal idén is sokat keresett a találmányával, Kocsis Máténak csak egy festménye van

  • narancs.hu
  • 2024. február 1.

Belpol

Semmi értelmük, valószínűleg a valóságot sem tükrözik, de megjelentek a politikusi vagyonnyilatkozatok.

Megvan az az elektronikus aláírási eljárás, aminek Rogán Antal harmadfeltalálója, és 250 millió forintos állami támogatásból készült? Nos, a korszakalkotó innováció idén is sok pénzt fialt a rejtőzködő miniszternek, aki a találmány óta csak ebből is igen vagyonos ember lehetne. Idén havi 17 millió forintot keresett vele, ami éves szinte 204 millió forint.

Rogán Antal összesen már 1,3 milliárd forintot vett fel a találmányára egy cégtől – derül ki a politikus vagyonnyilatkozatából.

A politikusi vagyonnyilatkozatokról összességében elmondható, hogy

már tényleg semmit nem tükröznek  a bátor emberek valós anyagi helyzetéről, és nem látható bennük a családjuk vagyona sem.

A puritán miniszterelnök, Orbán Viktor számláján például kicsivel több mint 10 millió forint csücsül, és még kocsija sincsen. Most éppen bruttó 4,17 millió forint a fizetése, amihez bruttó 1,54 millió forint képviselői tiszteletdíj is hozzájön.

Szijjártó Péternek több mint húszmillió forinttal nőtt a vagyona a vagyonnyilatkozatok szerint, pedig ennél keményebben dolgozik, az elmúlt évben gyakorlatilag telepakolta akkumulátorgyárakkal az országot. Összesen 46 millió forintot tart befektetési jegyben, a szüleinek viszont továbbra is tartozik 30 millió forinttal.

Lázár János 24 hektárnyi földdel gyarapodott, immár több mint 200 hektára van, és majdnem 20 millió forint hitele.Összesen 43 ingatlan gazdája a közlekedési és építési miniszter.

Mivel a vagyonnyilatkozatok közel sem tükrözik a teljes képet a politikusok helyzetéről, ezért nem is baj, ha csak néhány érdekességet emelünk ki belőlük: az elvált, majd lemondott, majd Brüsszel felé orientálódó Varga Judit megkapta a balatoni nyaralót, amire korábban jogellenesen CSOK-ot vettek fel. Ungár Péter LMP-s politikus bizalmi vagyonkezelési szerződés révén havi 11 millió forintos bevételhez jutott. Kósa Lajos mindössze ötmillióval, 110 millióra csökkentette a tartozását a banknak. Kocsis Máté 20 millió forintot Prémium Magyar Állampapírban tart, és a vagyonnyilatkozata szerint nincsenek vagyontárgyai, csak Szász Endre Paragrafus című festménye. Gyurcsány Ferenc vett egy telket a II. kerületben, a 2031 négyzetméteres beépítetlen telekről azt is elárulta, hogy 2021 óta van benne tulajdonrésze. Azonban a tavalyi vagyonnyilatkozatából mégis kimaradt.

Csák Jánosnak két motorja van, és 327 millió forintja  állampapírban. Utóbbi azért szép teljesítmény, mert ez 256 millióval több, mint ami a tavaly januári vagyonnyilatkozatában szerepelt. „Társadalmi megbízatással” a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Varga Mihály 18 millió forintért vett állampapírt, vetélytársa, Nagy Márton vagyonán viszont meglátszik a recesszió: míg tavaly 90 milliója volt állampapírban idén már csak 10 millióról számolt be. A honvédelmi miniszter viszont tényleg gazdag ember: Szalay-Bobrovniczky Kristóf két ingatlant vett, így bankszámlájáról eltűnt 743 millió forint.

Navracsics Tibor szegény, mint a templom egere. Tavaly még volt budakeszi családi háza és a balatonszemesi üdülője, idén már nincs, és egy forint megtakarítás sem szerepel a nyilatkozatban. A hiteltartozása sem csökkent. Vagy valamit kifelejtett az EU-s források hezitáns hazaszállítója?

Sebaj, hiszen bár hivatalosan az Országgyűlés Mentelmi Bizottsága foglalkozik a vagyonnyilatkozatok igazságtartalmával, a gyakorlatban senki nem megy utána a képviselők vagyonosodásának, és ha egy-egy hiányra a sajtóból derül fény, annak sincsen következménye.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk