Februártól új orvosi ügyeleti rend Pest megyében is

Lesz, ami lesz

Belpol

A hamarosan életbe lépő új ügyeleti rendszer értel­mében több városban megszűnik az ellátás Pest megyében. Sokaknak emiatt fél vagy akár egy órát is utazni kell majd. A felháborodás érthető, miközben egészségügyi szakemberek szerint az is kérdés, egyáltalán szükség van-e háziorvosi ügyeletre.

„Kérem, ne keltsék azt a látszatot, hogy a háziorvosok a mentőszolgálat ellenségei, mert a valóság az, hogy a háziorvosok munkáját nagyra becsüljük és fontos partnereink a betegellátásban” – írta a Narancs megkeresésére Győrfi Pál. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs vezetőjét egyebek mellett arról kérdeztük, előfordult-e, hogy az OMSZ helyi vezetői nyomásgyakorlással próbálják rávenni a háziorvosokat az ügyeletek elvállalására. Egy a Népszava által nyilvánosságra hozott belső levél szerint ugyanis ez történt Érden, ahol a helyi orvosokat más megyébe való átvezényléssel fenyegették meg, ha nem vállalnak ügyeletet.

Győrfi Pál lapunkat arról tájékoztatta, hogy az „egységes alapellátási ügyeleti rendszerbe 17 vármegyéből már a háziorvosok több mint 75 százaléka bekapcsolódott, munkájukat rendben elvégzik. A helyi szervezést végző munkatársunk levelének célja bizonyosan nem a fenyegetés, hanem az ügyeleti működés segítése, a valamennyi érintett, de legfőképpen a betegek számára legjobb megoldás megtalálása volt. A »vármegyén túli vezénylés« nem opció, arra törekszünk, hogy minden háziorvos a saját járásában vagy annak szomszédságában ügyeljen. Az egységes alapellátási ügyeleti rendszer működésének eddigi tapasztalatai azt igazolják, hogy a kapacitásokat jól terveztük (…). Amennyiben Pest vármegye esetében mégis az lesz tapasztalható, hogy a rendszer valamely elemében változtatás szükséges, indokolt esetben természetesen végrehajtjuk”.

Hol lesz orvos?

Az Országgyűlés 2022 utolsó ülésnapján fogadta el azt a törvényt, amely szerint megváltozik a háziorvosi ügyeleti rendszer: ennek megszervezése és fenntartása, Budapest kivételével, az önkormányzatoktól átkerül az OMSZ-hez. Összesen 81 járásban lesz 102 ügyeleti központ a korábbi majd’ 300 helyett. Az államosítást megelőzte egy 2021 júliusában indított pilot program Hajdú-Biharban, és február 1-jére az egységes ügyelethez eddig nem csatlakozott Fejér és Pest megyével válik teljessé az országos rendszer. Pest megyében 1,3 millió ember él, a 18 év alattiak száma 250 ezer fő, ám a korábbi több mint 50 ügyeleti pontból csupán 11 olyan működik tovább, ahol éjszaka is lesz ellátás, gyermek háziorvosi ügyelet pedig mindössze három városban (Vác, Érd, Cegléd) lesz.

Értesüléseink szerint például január közepéig a fóti önkormányzat még nem kapott felvilágosítást az új rendszerről, csak a háziorvosok által megismert szerződéstervezet alapján tudtak az illetékesek tájékozódni. „Nem tudjuk, hogy Vácra, Szentendrére vagy Gödöllőre kell mennünk” – mondja helyi önkormányzati forrásunk, aki rögtön megjegyzi, hogy Fótról Vácra autóval eljutni mintegy fél óra, vonattal egy óra is lehet. „Kifejezetten rossz, ha Vácra kell ügyeletre menni. Gödöllő még egy kicsit rosszabb. Szentendre pedig annál is rosszabb.”

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk