Rogán és Mészáros bizalmasainak offshore-cégeire bukkantak a Pandora-iratokban

  • narancs.hu
  • 2021. október 3.

Belpol

Kertész Balázs és Jászai Gellért is a Brit-Virgin-Szigeteket választotta. 

Befolyásos kormányközeli személyek titkos offshore üzleteire derült fény egy nagyszabású, több millió kiszivárogtatott üzleti dokumentumon alapuló nemzetközi újságírói projekt keretén belül, aminek az egyedüli magyar résztvevője a Direkt36 volt. A Telexen megjelent cikk szerint Rogán Antal, valamint Mészáros Lőrinc bizalmi emberei is rendelkeztek ilyen érdekeltségekkel. 

Kertész Balázs ügyvéd 2016 tavaszán vásárolt meg egy karibi offshore-céget, Jászai Gellért pedig 2017-ben alapított három társaságot, hogy azokon keresztül több milliárd forint értékű céges üzletrészeket birtokoljon. A Direkt36 cikke szerint továbbá Simicska Lajos jobbkezének, Nyerges Zsoltnak, valamint a tiszteletbeli kazah konzulnak, Horváth Lászlónak is voltak offshore érdekeltségei; ezek 2010 előtt létrejöttek, és pár év után be is fejezték a működésüket. 

A lap kiderítette, hogy Rogán bizalmi embere, Kertész egy Nanga Group Ltd. nevű brit-Virgin-szigeteki céget vásárolt meg, de azt nem tudni, hogy pontosan mivel foglalkozik a társaság és hogy mekkora értékű vagyonelemeket birtokol, de arról sincs elérhető információ, hogy még mindig Kertész-e a tulajdonosa a cégnek – az ügyvéd nem reagált a Direkt36 megkeresésére. Kertész ügyleteivel több alkalommal is foglalkozott a Magyar Narancs. 

Jászai Gellért a Brit-Virgin-Szigeteken cégeket alapított, méghozzá 2017 februárjában és márciusában, melyeknek célja a cégbejegyzéssel kapcsolatos dokumentumok szerint az volt, hogy bankszámlát birtokoljanak egy svájci banknál. Jászai informatikai cége, a 4iG a lapnak azt válaszolta, hogy a három offshore cég közül csak egynek volt számlája a pénzintézetnél, de ezen „semmiféle vagyon és pénzmozgás nem volt.” Azonban a kiszivárgott dokumentumokból kiderül, hogy a három társaságnak mekkora vagyont terveztek még az alapításuk előtt: 2,9-2,9-1,45 milliárd forintnak megfelelő svájci frankot. A 4iG szerint Jászai Gellértnek 2017 júliusa óta egyik céghez sincs köze, nem rendelkezik offshore érdekeltségekkel, és eltitkolt vagyonnal. Jászaival még 2019-ben foglalkozott a Magyar Narancs részletesen.  

Az eddigi legnagyobb nemzetközi offshore adatszivárgás, a Pandora-iratok révén összesen 11,9 millió dokumentum szivárgott ki 14 olyan cégtől, amelyek offshore-cégek létrehozásával és működtetésével foglalkoznak. Ezek feldolgozását az International Consortium of Investigate Journalists (Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Konzorciuma) nevű hálózat koordinálta. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk