Rogán és Mészáros bizalmasainak offshore-cégeire bukkantak a Pandora-iratokban

  • narancs.hu
  • 2021. október 3.

Belpol

Kertész Balázs és Jászai Gellért is a Brit-Virgin-Szigeteket választotta. 

Befolyásos kormányközeli személyek titkos offshore üzleteire derült fény egy nagyszabású, több millió kiszivárogtatott üzleti dokumentumon alapuló nemzetközi újságírói projekt keretén belül, aminek az egyedüli magyar résztvevője a Direkt36 volt. A Telexen megjelent cikk szerint Rogán Antal, valamint Mészáros Lőrinc bizalmi emberei is rendelkeztek ilyen érdekeltségekkel. 

Kertész Balázs ügyvéd 2016 tavaszán vásárolt meg egy karibi offshore-céget, Jászai Gellért pedig 2017-ben alapított három társaságot, hogy azokon keresztül több milliárd forint értékű céges üzletrészeket birtokoljon. A Direkt36 cikke szerint továbbá Simicska Lajos jobbkezének, Nyerges Zsoltnak, valamint a tiszteletbeli kazah konzulnak, Horváth Lászlónak is voltak offshore érdekeltségei; ezek 2010 előtt létrejöttek, és pár év után be is fejezték a működésüket. 

A lap kiderítette, hogy Rogán bizalmi embere, Kertész egy Nanga Group Ltd. nevű brit-Virgin-szigeteki céget vásárolt meg, de azt nem tudni, hogy pontosan mivel foglalkozik a társaság és hogy mekkora értékű vagyonelemeket birtokol, de arról sincs elérhető információ, hogy még mindig Kertész-e a tulajdonosa a cégnek – az ügyvéd nem reagált a Direkt36 megkeresésére. Kertész ügyleteivel több alkalommal is foglalkozott a Magyar Narancs. 

Jászai Gellért a Brit-Virgin-Szigeteken cégeket alapított, méghozzá 2017 februárjában és márciusában, melyeknek célja a cégbejegyzéssel kapcsolatos dokumentumok szerint az volt, hogy bankszámlát birtokoljanak egy svájci banknál. Jászai informatikai cége, a 4iG a lapnak azt válaszolta, hogy a három offshore cég közül csak egynek volt számlája a pénzintézetnél, de ezen „semmiféle vagyon és pénzmozgás nem volt.” Azonban a kiszivárgott dokumentumokból kiderül, hogy a három társaságnak mekkora vagyont terveztek még az alapításuk előtt: 2,9-2,9-1,45 milliárd forintnak megfelelő svájci frankot. A 4iG szerint Jászai Gellértnek 2017 júliusa óta egyik céghez sincs köze, nem rendelkezik offshore érdekeltségekkel, és eltitkolt vagyonnal. Jászaival még 2019-ben foglalkozott a Magyar Narancs részletesen.  

Az eddigi legnagyobb nemzetközi offshore adatszivárgás, a Pandora-iratok révén összesen 11,9 millió dokumentum szivárgott ki 14 olyan cégtől, amelyek offshore-cégek létrehozásával és működtetésével foglalkoznak. Ezek feldolgozását az International Consortium of Investigate Journalists (Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Konzorciuma) nevű hálózat koordinálta. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.