Publicus: Karácsony esélyesebb Dobrev ellen, mint Márki-Zay

  • narancs.hu
  • 2021. október 3.

Belpol

Az MSZP-Párbeszéd-LMP jelöltjének akkor van a legnagyobb esélye, ha az összes ellenzéki párt beáll mögé – a DK-n kívül. 

Ha a második fordulóban az első forduló második és harmadik helyezettje közös kampányt folytatnak úgy, hogy Karácsony Gergely lenne a miniszterelnök és Márki-Zay Péter a helyettese, akkor a válaszadók 48,8 százaléka szavazna a szövetségükre, 40,3 százaléka pedig Dobrev Klárára – állapította meg a Publicus közvéleménykutató október 1-2-án 3500 fő előválasztáson résztvevő szavazó megkérdezésével. 

Ha második fordulóban Márki-Zay visszalép, és Karácsony Gergely támogatására kéri a szavazóit, akkor a megkérdezettek 44 százaléka szavazna a Párbeszéd-MSZP-LMP jelöltjére, 42,3 százalék pedig Dobrevre. Fordított visszalépés esetén 49,9 százalék szavazna a DK jelöltjére, 35,2 százalék pedig a Mindenki Magyarország Mozgalom (MMM) jelöltjére. 

Ha Márki-Zay visszalép, és Jakab Péter, valamint Fekete-Győr András a Jobbik és a Momentum elnöke is Karácsony támogatására kéri a szavazóit, a válaszadók 44,9 százaléka szavazna Karácsonyre, 39,7 százaléka pedig Dobrevre. Amennyiben Karácsony Gergely lépne vissza, Jakab és Fekete-Győr Márki-Zay Péter támogatná, úgy a megkérdezettek 49 százaléka Dobrev Klárára szavazna, 36,1 százalékuk pedig Márki-Zayra. 

Ha senki nem lép vissza, akkor Dobrev Klára 42,4 százalékkal megnyerné az előválasztás, Karácsony Gergelyre 33,6 százalék , Márki-Zay Péterre pedig 19,5 százalék szavazna. 

Vasárnap Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter is kampánybeszédet tartott; a Párbeszéd-MSZP-LMP jelöltje nem tervezi, hogy visszalépjen, a MMM-jelöltje viszont azt mondta, ha kell, ő megteszi

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk