Rogán ismertette a nagykövetekkel a kormánypárt kampánybeli irányelveit

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 21.

Belpol

Az ideológiai fejtágítóról az érintettek azt mondták, ilyenre még nem volt példa.

Több egymástól független forrás is arról tájokoztatta a Népszavát, hogy rendkívül különös előadást tartott Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az augusztus végi nagyköveti értekezleten.

Az eseményt - amelyet általában  a magyar diplomaták évente kétszer tartanak és célja, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, szakértőket hallgassanak meg és a kormány illetékes tagjait -  augusztus 23-án tartották, azárt is érdekes volt, mert Szergej Lavrov orosz külügyminiszter volt a díszvendég. A laphoz érkezett beszámolók szeront Lavrov csak egy tisztán protokolláris beszédet mondott, de a magyar kormány egyes tagjairól, pontosabban Rogán Antalról ez nem volt elmondható.

Rogán ugyanis nem a külpolitikailag és gazdaságilag releváns témákhoz szólt hozzá, hanem a Fidesz 2022-es választási esélyeiről kezdett el beszélni.

A megszólaló forrás szerint Rogán "olyan eligazítást tartott, mintha a Fidesz kampányszervezőinek beszélt volna. Szóba került, hogy meddig tart a választók memóriája, hogy mit kell majd nekik a kampányban sulykolni; hogy bárki is lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, mindenkire úgymond rákészültek".

A szürreális beszédről más azt nyilatkozta, hogy ebben Rogán a „hazai és a nemzetközi baloldalról” is beszélt negatív színezetben, azt sugallva a hallgatóságnak, hogy ezzel szemben nekik is meg kell védeniük Magyarországot. A beszédet halló harmadik forrás azt is elmondta, hogy Rogán elismerte, szoros eredményt hozhatnak a 2022-es választások, de optimistán várják a tavaszt.

"Ez az előadás példátlan volt, ilyen nagyköveti értekezleten még nem hangzott el"

– nyilatkozta a lapnak egy diplomata.

Az előadásról szóló kérdésekre a Külgazdasági- és Külügyminisztérium sajtóosztálya nem válaszolt, de egy lapnak nyilatkozó kormánytag azzal kommentálta az eseményeket, hogy ma már a nemzetközi politika is annyira polarizálódott, hogy egy nagykövet sem tudja megúszni, hogy időnként ne ideológiai alapon cselekedjen. "Elvárt a kormányhoz való lojalitás ilyen téren is. Akinek ez nem tetszik, az ne legyen ma diplomata. Ez már nem az a kor, amikor eltartott ujjal lehet szép cikkeket írni világlapokba és vacsorákon eszmét cserélni, bele kell állni a politikai küzdelmekbe is” - idézik.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk