Róna Péter szakít az LMP-vel, mert a párt elindult az orbáni úton

  • narancs.hu
  • 2018. május 30.

Belpol

Döntését levélben hozta a párt tudtára, választ nem kapott.

Róna Péter közgazdász, az LMP volt programírója és pártalapítványa, az Ökopolisz korábbi kuratóriumi elnöke kedd este a Klubrádióban arról beszélt, hogy nem támogatja tovább az LMP-t. Szerinte a párt elindult az „orbáni úton”, amikor szabályainak alkalmazását hatalmi megfontolásoknak rendelte alá.

false

Az elmúlt időszakban az LMP-ben folyó eljárások olyan természetűek, amik megkérdőjelezik az LMP létjogosultságát. Róna szerint Hadházy kétéves eltiltása jogszerűtlen és értelmetlen döntés volt, ugyanis Hadházy „semmiféle szabályt nem szegett meg, szorgalmazta az összefogást és az esetleges visszalépéseket, ehhez természetesen joga volt. Semmiféle olyan tárgyalásokba nem bocsátkozott, amik korábbi határozatokkal ellentétesek lettek volna”.

Róna arról is beszélt, hogy a párt szellemi tartalma elsekélyesedett, kiüresedett, és bár nézetei nem közelítenek a Fideszéhez, a párt hatalomtechnikája igen. „Folyamatban van egy hatalmi koncentráció, ugye az egész elnökséget lecserélték, kivéve Szél Bernadettet. Feladják az eddigi struktúrákat, és egy teljesen másfajta szerkezet felé haladnak, ami sokkal jobban hasonlít a Fidesz hatalmi szerkezetéhez” – mondta Róna.

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.