Sajtóértesülések szerint nem mond le Balog Zoltán

  • narancs.hu
  • 2024. február 13.

Belpol

Szimpátiaszavazáson dőlt el az egykori miniszter sorsa, akinek a hírek szerint köze lehetett abban, hogy K. Endre elnöki kegyelemben részesült. Este nyilatkozik az ügyben, de addig akár változhat is a helyzet.

Szimpátiaszavazást tartottak Balog Zoltánról a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalában: arról szavaztak, hogy Balog maradjon-e a zsinat lelkészi elnöke, azaz lényegében az egyház hazai vezetője. A Telex szerint

többségben voltak azok, akik igennel szavaztak, és bár voltak ellenszavazatok, így Balog nem mond le, marad a pozíciójában. 

A lap szerint Balogot, aki a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke és a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, kedd délelőtt rendelték be a zsinati hivatalba, hogy egy úgynevezett esperes-gondnoki értekezleten számoljon be arról, pontosan milyen szerepe volt a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének kegyelmi ügyében. Öt órán keresztül hallgatták, a résztvevők délután három és négy óra között kezdtek kijönni az épületből, egyikük azt mondta az újságíróknak, hogy még kedden nyilatkozni fog Balog Zoltán az ügyben. „Minden időben ki fog derülni” – kommentálták az ügyet. 

A Magyar Hang azt írja, református lelkészektől származó információink szerint Balog Zoltán kimosakodhatott a zsinat előtt az őt ért vádak alól. Ez azonban, hangsúlyozzák, a jelen állás; estig bármi történhet, amikor is a püspök televíziós nyilatkozatot tesz. Addig még nyilván egyeztet a miniszterelnökkel is. 

 
Balog Zoltán laudációt mond Kató Béla püspök kitüntetésének átadásán a Sándor-palotában 2024. január 26-án
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Balog korábban, amikor megérkezett a hivatalhoz, nem mondott semmit a sajtónak, sőt, a püspököt egy kisbusszal eltakarták, hogy ne tudjanak a sajtó munkatársai közel menni hozzá. 

Sajtóértesülések szerint Balog Zoltánnak fontos szerepe lehetett abban, hogy K. Endre, a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettese, aki pedofil bűncselekmények eltussolása miatt elítéltek, elnöki kegyelemben részesült. Információk szerint Balog biztatta a köztársasági elnököt, hogy K. Endre kegyelmet kapjon. 

A kegyelmi ügy miatt Novák Katalin köztársasági elnök, valamint Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter is lemondott. A botránnyal kapcsolatos valamennyi cikkünk ide kattintva olvasható.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk