Simonka György Lázár Jánosról: "Ha valakinek csöndben kellene maradnia, az pont ő"

  • narancs.hu
  • 2021. június 22.

Belpol

A politikus nem érzi magát bűnösnek és nem fél attól, hogy börtönbe kell mennie.

"Attól nem tartok, hogy börtönbe kell mennem, hiszen a vádiratban az ügyészek által leírt vádak szerintem csak provokációk, és úgy látjuk, hogy idáig az ügyészség tanúi maguk is cáfolták a vádirat tartalmát. Ráadásul a mi tanúinkat és a szakértőinket még meg sem hallgatták. Attól viszont tartok, hogy a vegzálás újrakezdődik, és megint ki fognak csinálni minket idegileg" - mondta Simonka György, a 24.hu-nak adott hosszú interjújában.

Simonka György ügyét lapunk is szorosan követi, ahogy arról 2019 őszén mi is beszámoltunk, az ügyészség vádiratában 8 és fél év fegyházbüntetést és teljes vagyonelkobzást kért a bűnszervezetben különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt megvádolt Simonka Györgyre. A politikus mégsem tart a börtöntől. És ahogy a 24.hu-nak elmondta, nem érzi magát bűnösnek sem.

Sok mindent elkövettem, én sem vagyok szent, de ami a vádiratban áll, azt nem. Fogalmilag kizárt, hogy 45 százalékot kaptam volna vissza a váddal érintett beruházások után, ugyanis az úgynevezett építési normagyűjteményben meghatározott költségeket nem lehet és nem lehetett átlépni. 55 százalékból pedig képtelenség megvalósítani ezeket a beruházásokat, ezt szakértői vélemények is alá fogják támasztani.

Az interjúban szó esik még többek között arról, hogy:

  • Simonka regényt tudna írni Lázár Jánosról: "ha valakinek csöndben kellene maradnia, az pont ő. Én a párttársaktól azt hallottam, hogy Lázár János szégyellje magát." Mégpedig azért, mert "egy folyamatban levő ügyről vizionál előre ítéletet, és ilyet nem szokás mondani egy bajtársra. Úgy csinál, mintha a holdról jött volna, és nem vett volna részt azokban a dolgokban, amiket most szid. Miről beszél? Sehol nem lenne, ha én nem nyerem meg neki a kétharmadot."
  • Simonka többször találkozott Orbán Viktorral a büntetőpere indulása óta, és futólagosan szóba került a per is köztük, Orbán meg szokta kérdezni, hol tart Simonka ügye, aki mindig beszámol az aktuális fejleményekről. De azért "egy kicsit kételkedve fogadom, hogy ő kevesebb tud róla, mint én."
  • A politikus arra a kérdésre, hogy a Fidesz vajon elengedte-e a kezét és nem indítja a 2022-es országgyűlési választáson azt mondta, hogy "ez a kérdés mindig tolódik, mert mindig az ügyem állásáról szoktunk beszélni, de az én körzetemben most is én vagyok a választókerületi elnök." Majd hozzátette, ha akartak volna, már szóltak volna neki, hogy mondjon le, amit meg is tett volna.
  • Simonka arról is beszél, hogy ahhoz, hogy ő induljon a jelenlegi körzetében, a családja és a Fidesz támogatása mindenképpen kell, ha a Fidesz azonban azt mondja, hogy ne induljon, akkor elgondolkodik rajta, de még az is lehet, hogy függetlenként indul el. "De előre nem tudok mit mondani. Rengetegen mondják, hogy nélkülem ez a körzet nem fog működni. Meglátjuk."
  • A saját vagyoni helyzetéről azt mondja, hogy "a végrehajtás miatt 100-200 ezer forint marad havonta a fizetésemből, ami a feleségem számlájára megy, nekem még bankkártyám sincs. Nálunk az asszony a gazda."
  • És arról is beszélt az ügyvédje, Erdei Zoltán jelenlétében nyilatkozó kormánypárti politikus, hogy az Európai Unióhoz fordult mentelmi jogának újbóli felfüggesztése miatt.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk