Soron kívüli oltást kér a papoknak három egyház

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. április 3.

Belpol

Ez ügyben levelet írtak Pintér Sándor belügyminiszternek. 

A katolikus, a református és az evangélikus egyház közösen kérte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a pedagógusokhoz hasonlóan a lelkipásztorokat is vegyék előre az oltási tervben. Erről Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke beszélt az MTI-nek nyilatkozva. Hozzátette, valamennyi felekezet papjainak oltását kérik ilyen módon szervezni.

Az egyházi vezető azt mondta, szeretné, ha tudatosulna a magyar társadalomban, hogy a lelkészek heroikus munkát végeznek, az életüket kockáztatják, amikor beteghez mennek vagy temetnek. Nekik is kijár a dicséret, ahogyan az egészségügyben dolgozóknak, a rendőröknek, a katonáknak vagy a pékeknek.

Fabiny emlékeztetett, a járvány közepette egy éven át semmilyen privilágiumot nem kért az egyház a papjai számára, de most úgy látják, amennyire méltányos a tanárok soron kívüli oltása, ugyanolyan indokolt a szintén sok emberrel találkozó lelkipásztorok védettségének biztosítása.

Az elnök-pöspök szerint a kiábrándulttá és depresszióssá vált társadalom lelki felépülésében az egyházak sokat tudnak segíteni.

Ahogyan a gazdaságot, a turizmust, a járvány után az egyházi életet is újra kell indítani, mert a templomi alkalmak és a személyes kapcsolattartás helyébe az utóbbi hónapokban jó esetben a digitális istentiszteletek léptek, rosszabb esetben azonban megszakadt a kapcsolat a hívek és a pap között.

Figyelmébe ajánljuk