Túl drága lett a cigi a magyaroknak

  • narancs.hu
  • 2021. április 3.

Belpol

Átlépte a lélektani határt a dohányáruk ára.

A magyar dohányosok 23 százalékának a dobozonkénti 1700-1800 forintos ár már túl magas, emiatt le akarja tenni a cigarettát. 

A magyar kormány 2021 januárjában emelte a cigaretta jövedéki adóját az Európai Unió által megkövetelt minimumszintre, majd április elsején is emelt. Most 200-250 forinttal is nőhetett egy doboz cigaretta ára, ami azért érintette a szokásosnál érzékenyebben az embereket, mert az utóbbi időben ahhoz szoktak, hogy félévente 40-60 forinttal kell többet fizetniük.  Ha most valaki napi egy dobozzal szív, ez több mint 51-55 ezer forintba kerül neki havonta. Ez a nettó minimálbér fele – emlékeztet a napi.hu cikke

Magyarországon a 18 évnél idősebbek 31 százaléka dohányzik, ez közel 2 és fél millió embert jelent.

A Pulzus Kutató a napi.hu megbízásából felmérést készíttetett a felnőttek körében arról, hogy a mostani drágulás miatt változtatnak-e a dohányzási szokásaikon.  Erre a kérdésre felelte azt a felmérésben részt vevők 23 százaléka, hogy most már tényleg le kell szoknia. A válaszadók 10 százaléka azt mondta, hogy áttér a töltésre, vagyis dohányt, cigarettahüvelyt, töltőalkalmatosságot vesz, és maga készíti el otthon a cigit. Sokan korábban is így próbáltak spórolni. Ezt a kormány is tudja, valószínűleg ezért emelte a finomra vágott dohány adóját is, pedig annak a szintje már korábban megfelelt az uniós elvárásnak. 

A legtöbben, a megkérdezettek 37 százaléka felelte azt a Pulzus kérdésére, hogy korábban áttért valamilyen más technológiára, ami akár füstmentes is lehet. Elektromos cigarettát vagy „hevített dohányterméket” fog venni az érintettek 8 százaléka, 22 százalékuk viszont azt mondta, a drágulás ellenére is megveszi a cigarettát, kerül, amibe kerül. 

Figyelmébe ajánljuk