Szabadidős foglalkozásként tanítanák lőni az iskolásokat

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 3.

Belpol

A kormányrendelet-tervezetek összefüggnek a Honvéd Kadét Programmal.

A honvédelem tantárgyhoz kapcsolódó kormányrendelet-tervezeteket tett közzé a kormány. A Honvédelmi Minisztérium által előkészített egyik javaslat "iskolai egyéb szabadidős (fakultatív) foglalkozásként megtartott, tanulók által végrehajtott lőgyakorlatokra” vonatkozik.

A hvg.hu beszámolója szerint az iskolai lőgyakorlatokon 210 tanuló vehet részt, és ők kizárólag emberi élet kioltására nem alkalmas légfegyverekkel gyakorolhatnának, felnőtt felügyelete mellett.

tervezet hét, honvédelem tantárgyat oktató katonával is számol – az ő alkalmazási követelményeiket egy másik friss kormányrendelet-tervezet részletezi. Esetükben elvárás, hogy a "katonaideált" megtestesíteni képes személyek legyenek.

A honvédelmi ismereteket (a 2018 előtti törvényi megfogalmazás szerint katonai ismereteket) amúgy nem tanít minden iskola. Viszont ennek oktatása összefügg a Honvéd Kadét Programmal. A többlépcsős képzés célja “a hazafias és honvédelmi nevelés” és az, hogy “tudatosítsa a haza szeretetének és a haza védelmének fontosságát”.

A kadét elvileg katonatiszti iskolai tanulót jelent, de Magyarországon jelenthet honvéd közismereti képzést, ahol a tanulók heti 1–2 órában honvédelmi alapismereteket is tanulnak a rendes tananyag mellett, honvéd kadét szakképzést, illetve a Honvéd középiskolát és kollégiumot.

A Honvéd Kadét Program 2017 óta létezik ebben a formában, és tavaly őszi adatok szerint 121 középiskola csatlakozott hozzá, ezekben összesen 7109 kadét tanult: közismereti képzésben 5123 fő, szakképzésben 1671 fő, míg honvéd kollégiumban 315 fő. Egyébként a kadétok mintegy harmada lány.

Korábban a honvédség és a szaktárca tervei között az szerepelt, hogy 2030-ig 10 honvéd középiskola és kollégium működjön Magyarországon. Sőt, szó volt nemzeti lőtérprogramról is

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk