Szakszerűen mellbe vágnak – Rövid jelentés a Szabadság térről

  • Bárdos Deák Ágnes
  • 2014. június 22.

Belpol

„A tüntetéseink 74. napján újra bekeményítettek a rendőrök.” Lila foltok és fenyegetőző egyenruhások az egyik tüntető, Bárdos Deák Ágnes szubjektív beszámolójában.

Minden összeér a Szabadság téren, az is, ami széttartana egyébként. A tüntetéseink 74. napján, pénteken újra bekeményítettek a rendőrök („a kisrendőrök”, ahogy a szervezők a beszédeikben megszólítják őket). Pedig követhetnék akár annak a társuknak is a példáját, aki kiállt a dulakodás/intézkedés közben a sorfalból. Ugyanis kettős sorfalat képeztek ellenünk – vagyis a félbemaradt építkezés védelmében –, mivel az újabban kirendelt parancsnok nem tudta (…), hogy egy ideje már körbekeríthetjük az építkezési ponyvát piros-fehér-zöld szalaggal, valamint kitűzhetjük a gyerekjáték méretű EU-zászlóinkat is.

false

 

Fotó: Bakki László

Heller Ágnes érkezik az akció közepén két német barátjával, földbe gyökerezett lábbal figyelik a jelenetet. Závada Pál, aki felszólalni jött – később fel is olvas az új könyvéből – Andrassew Iván mellől nézi egyszerre higgadtan és ugrásra készen a tragikomédiába illő jelenetet, ahogy a nyolcvannégy éves Mécs Imrét tuszkolják megint odébb, az elé álló, őt védő tüntetőket pedig lökdösik, hogy lépésről lépésre kiszorítsák őket az úttesten. Van, akit szakszerűen mellbe vágnak – hajdani katonaként kezelni tudja a dolgot, mások, főleg a nők nehezebben viselik, hogy vasmarkok ragadják meg őket – jó esetben a karjuknál fogva. Rosszabb esetről is beszámolnak.

false

 

Fotó: Bakki László

A kamerák gyűrűjében felbukkan a civil ruhás parancsnok, és próbálja megérteni, hogy mi a bajunk az intézkedéssel – mintha nem tudná. Utóbb engednek az egyenruhások – felsőbb parancsra. Ezen a harcon már egyszer túl voltunk, tájékoztatják a szervezők az új parancsnokot, aki nem győz csodálkozni, hogy ő ezt vajon miért nem tudta. Tényleg: miért nem?

Závada Pál felolvasása után Zoltai Andrea, a szervezők egyike a lelkiismeretes rendőrfiú példája mellé belemennydörgi a mikrofonba azt is, hogy egy rendőrlány a dulakodás közben azt mondta valakinek, hogy ha civilben találkoznak, akkor elkapja. Többen (nők, már nem kislánykorúak) egymás lila foltjait vizsgálgatva fontolgatják, hogy feljelentést tesznek könnyű testi sértésért. Eközben a megszólított rendőrlány köré gyűlünk többen a tüntetők közül – a parancsnokot is odacitálva. A rendőrhölgy majdnem elsírja magát, bár persze nem tőlünk tart – csak a civil ruhás parancsnokától.

A „Tiszta emlékezettel a szabadságért, demokráciáértFacebook-csoport szervezői szerint az építkezés halogatásával a kifárasztásunk a cél – mások szerint meg a kormányt érő kritikáknak köszönhető a leállás, ki tudja. Sokan sokfélét mondnak: van, aki arra gyanakszik, hogy az elmúlt hetekben a Szabadság térre szervezett két belvárosi fesztivál (meg a foci-vb) odázta csak el a szoborállítást.

Egy ideje már a III. kerületi MSZP támogatja a hangosításunkat. Ők adják a minimális hangtechnikát, köszönhetően a kezdetektől a tüntetéseinken aktivistáskodó lánynak, aki, mint a minap kiderült, maga is MSZP-tag.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.