Két újabb katonai drón repült be a magyar légtérbe, de nem találták meg őket

  • narancs.hu
  • 2022. március 11.

Belpol

A Zágrábban lezuhant katonai drónt csak nyomon követte a Magyar Honvédség, a másik két eszközre viszont már Gripeneket küldtek.

A Honvédelmi Minisztérium a Hvg.hu által feltett kérdésekre válaszolva azt írta a Zágrábban lezuhant TU-141 típusú eszközzel kapcsolatban, hogy azt folyamatosan nyomon követték.

A horvát elnök tájékoztatása szerint több mint 40 percig repült Magyarország felett egy katonai drón, mely éjjel zuhant le Zágrábban. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szintén megerősítette, hogy Magyarország légtere is érintett volt, a magyar hatóságok vizsgálják a történteket.

„Egy, a légtérben a radarképernyőn időnként érzékelhető repülő tárgyat észlelt a Magyar Honvédség légtérvédelmi szolgálata 2022. március 10-én az éjszakai órákban Magyarország légterében. A repülő eszköz, mint később beigazolódott, egy TU-141 típusú drón volt, amelyet az utóbbi időben az elavultsága miatt elsősorban kiképzési légicélként alkalmaztak. Ilyen eszközzel az ukrán, de korábban az orosz hadsereg is rendelkezett” – írta Honvédelmi Minisztréium a lapnak.

Hozzátették:

„A nagy sebességgel közlekedő eszközt már Ukrajna területén is érzékeltük. Magyarország légterébe – Románia légterét érintve – Csengernél lépett be. A hazánkba történő belépésétől mindvégig nyomon követve és ellenőrzés alatt tartva, az az ország légteréből távozott.”

Ezután viszont egy másik incidens is történt, legalábbis a HM beszámolója szerint: „Sajnos az éjszakaihoz hasonló esemény pénteken, a déli órákban is történt hazánk légterében, most az északkeleti országrészben. Tekintettel az előzményekre, a készültségi szolgálatban lévő Gripenek ellenőrizték az érintett légteret, azonban semmiféle légijárművet ott nem találtak.”

A minisztérium szerint az ukrán háborús konfliktus miatt „különösen fontos, hogy megfontoltan és higgadtan kezeljük az ilyen eseményeket. Hazánk célja továbbra is az, hogy kimaradjon ebből a háborúból, elkerülje azt, még abban az esetben is, ha ilyen, vagy ehhez hasonló események akár provokatív jelleggel történnek”.

Mint írták, az ügyben Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is felvette a kapcsolatot horvát partnerével és a szomszédos országok képviselőivel. „Az eset körülményeit folyamatosan vizsgálják, az információkat egymással megosztják.”

Szijjártó Péter külügyminiszter közben a Facebookon arról beszélt, hogy péntek délután ismét volt egy hasonló jelzés a radarok alapján, amelynek nyomán ismét felszálltak a magyar Gripenek.

A külügyminiszter azt is elmondta, hogy a Gripenek végül egyik alkalommal sem találtak semmilyen repülő objektumot.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk