Szputnyikosnak nem elég egy Pfizer a könnyebb utazáshoz

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 14.

Belpol

Uniós vakcinaigazolvány csak két „nyugati” oltás után jár.

Csak azok jogosultak az uniós vakcinaigazolvánnyal együtt járó összes kedvezményre, így a könnyebb utazásra, akik két olyan oltást kaptak, amely uniós forgalombahozatali engedéllyel rendelkezik – nyilatkozta az Indexnek Ujhelyi István, az Európai Unió Egészségügyi Szakbizottságának tagja. 

Mivel a kínai Sinopharm és az orosz Szputnyik-V vakcinák nem rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével, a két orosz, illetve két kínai oltásra harmadikként beadott Pfizer, Moderna vagy AstraZeneca védőoltás még nem jogosítja fel az embert az említett uniós igazolvány megszerzésére. 

Egyedüli megoldásnak az kínálkozik, ha az eddig kínai vakcinával oltottak harmadik oltásként Janssent kérnek, amely egydózisú, és az uniós beutazási szabályok értelmében is megfelel, „kettőt ér” .

A Szputnyik V-vel védettek – a harmadik oltásra vonatkozó szakmai protokoll szerint – nem kaphatnak Janssent, mert mindkettő vektorvakcina.

Akiket kínai vakcinával oltottak, azok közül főleg az idősebbek kérnek harmadik oltást, mert a hírek szerint nem biztos, hogy a szervezetükben kiakakult a védettség. Ami az utazást illeti, a „sinopharmosok”  valamivel könnyebb helyzetben vannak, mint a „szputnyikosok”,  mert a kínai vakcinát, ha az Európai Gyógyszerügynökség nem is, de az Egészségügyi Világszervezet elismerte,  és ezért néhány tagország, mint Ausztria és Spanyolország, úgy döntött, korlátozás nélkül beengedi azokat az embereket, akik bizonyítják, hogy ilyen oltást kaptak.  

Nagy-Britannia és Belgium nem enyhített, így oda csak negatív teszttel utazhatnak be a kínai vagy az orosz védőoltással kezeltek.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk