Orbán: „A második hullám hosszabb és nehezebb lesz”

  • narancs.hu
  • 2020. október 4.

Belpol

A miniszterelnök szerint amíg nincs vakcina, addig szükség van az orvosok átvezénylésére.

Orbán Viktor ma reggel a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott, hogy a szakemberek tájékoztatása miatt meglehetősen biztonságban érzi a magyarokat. A tudósok becslése alapján Orbán 200 ezer fő egyidejű fertőzöttségére számít Magyarországon. „Ez 16 ezer kórházi ágy és 800-1000 lélegeztetőgép egyidejű használatát jelenti” – mondta, hozzátéve, hogy ennek a duplájával számol, hogy biztosan elég legyen mindenből.

Az orvosok átvezényléséről pedig azt mondta, hogy addig lesz rá szükség, amíg nincsen vakcina. „Emiatt van zúgolódás", de a munkaerő átcsoportosítása elkerülhetetlen. Az orvosok béremelésével kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, hogy ez történelmi adósság is, eddig csak toldozgatás, foltozgatás történt az egészségügyben.

A Kossuth Rádióban arról is kérdezték Orbánt, hogy mit gondol a Meseország mindenkié című gyerekkönyvről, amelyet Dúró Dóra a Mi Hazánk mozgalom képviselője ledarált, mert abban többek között szó van a homoszexualitásról, de a mesék hősei között vannak romák, mélyszegénységben élők és egyéb marginalizált helyzetben lévő szereplők. Orbán erről annyit mondott, hogy ezek szövevényes viták, de Magyarországon vannak bizonyos jogszabályok, amelyek a homoszexualitásra vonatkoznak. A miniszterelnök szerint a „jelenséget” a magyarok türelmesen, toleránsan kezelik, ám van egy vörös vonal, amit nem lehet átlépni. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „hagyják békén a gyerekeinket.”

Figyelmébe ajánljuk