Tanítanék Mozgalom: "Nem maradt más lehetőség, csak a polgári engedetlenség"

  • narancs.hu
  • 2022. július 1.

Belpol

A Tanítanék Mozgalom megkezdte a szervező munkát, ami összeköti az iskolákat, felméri az oktatásban dolgozók igényeit és hajlandóságát a munkabeszüntetésre. Folyamatosan várják a csatlakozó oktatási dolgozók jelentkezését.

Június 30-án tartott fórumot a Tanítanék Mozgalom, amelyen a polgári engedetlenség jövőjéről és az oktatásban dolgozók lehetőségeirő volt szó. A szervezet az eseményt összefoglaló közleményébne kiemeli: Törley Katalin pedagógus, a Tanítanék Mozgalom egyik alapító tagja elmondta, hogy

“hallatniuk kell a hangjukat”, nem maradt más lehetőség, csak a polgári engedetlenség.

Az eseményen  Pelényi Rita, Simkó Edit és Törley Kata pedagógusok, valamint Vissy Beatrix, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa beszélgettek arról, hogy milyen lehetőségei vannak a sztrájkjog korlátozása után az oktatásban dolgozóknak ősztől.

A Tanítanék Mozgalom alapító tagja, Törley Katalin elmondta, hogy míg a mozgalom indulásakor szakmai kérdéseken volt a hansúly, például az iskolák autonómiájával, a tananyag tartalmi kérdéseivel, az oktatás  területén megjelenő szélsőséges egyenlőtlenségekkel foglalkozhattak, mostanra egész más témák a mgehatározóak:

elviselhetetlen lett a tanárhiány, az oktatásban dolgozók fizetései még jobban elmaradnak az átlagfizetésektől, így a béremelés és a munkaterhelés kérdése kardinálissá vált.

Pelényi Rita szerint a polgári engedetlenség az egyetlen lehetőségük maradt a sztrájkjog korlátozása után, országos mozgalommá pedig akkor tud alakulni az ellenállás, ha nem csak a pedagógusok vesznek részt benne. Az egész társadalom érdeke, hogy jól működő, minőségi oktatást kapjanak a fiatalok - hangsúlyozta.

Simkó Edit arról beszélt, hogy egy további lehetőség is van, amelynek szervezésébe bele is kezdett:

az oktatási dolgozók letétbe helyezték a felmondóleveleiket, követelve a döntéshozóktól, hogy rendezzék a munkavállalók ügyét, különben tömeges felmondással nézhetnek szembe. 

Vissy Beatrix, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa elmondta, hogy a polgári engedetlenség akkor lesz legitim, ha a célja az, hogy a kritikus hangot elfojtó, a sztrájkjogot kiüresítő kormányzati intézkedések ellen szólaljon fel. Félnivalója annak van, aki egyedül van, de a mozgalommá szerveződés védelmet és erőt jelent. A más terület munkavállalói által megszervezett szolidaritási sztrájk is erősítheti a mozgalmat.

A Tanítanék Mozgalom megkezdte a szervező munkát, ami összeköti az iskolákat, felméri az oktatásban dolgozók igényeit és hajlandóságát a munkabeszüntetésre. Folyamatosan várják a csatlakozó oktatási dolgozók jelentkezését - hangsúlyozzák a közleményben.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk