Orbán Viktor: Meg kell szervezni egy határvadász rendszert

  • narancs.hu
  • 2022. július 1.

Belpol

A miniszterelnök az EU- és NATO-csúcsokról hazatérve gyorsan beszaladt interjút adni a Kossuth Rádióba.

Diplomáciai nagyüzemről és a megtámadottaknak való szurkolásról beszélt péntek reggel Orbán Viktor a Kossuth Rádióban.

Elmondta, hogy megadták az uniós tagjelölti státuszt Ukrajnának, de úgy, hogy a csatlakozáshoz teljesíteniük kell a magyarok feltételeit is, Orbán szerint ez jó hír a kárpátaljai magyaroknak. Hozzátette, hogy azt viszont nem sikerült elérnie, hogy  uniós tagjelölti státuszt kapjon Bosznia is, erről kifejtette, hogy az EU-ban szerinte még mindig nem értik, milyen fontos lenne a balkáni nyitás. Kiemelte, hogy már a csúcs elején kijelentette:

az orosz gázembargóról Magyarország még tárgyalni sem hajlandó.

Orbán beszélt arról is, hogy felhívta telefonon Zelenszkij ukrán elnököt, aki  köszönetet mondott Magyarországnak azért, hogy befogadjuk a menekülteket.

A NATO-csúcsról úgy nyilatkozott, hogy az "egy súlyosabb eset volt”, ugyanis míg az uniós csúcson csak figyelmeztetéseket kellett adnia a szankciós politika miatt, de a NATO-csúcson  szerinte az derült ki, hogy nem néztek szembe a realitásokkal.

Orbán azért sietett kijelenteni: "mindenki az ukránok oldalán áll természetesen" , és hozzátette, hogy akármilyen viták voltak az ukránok és oroszok között, ez semmiképp se elegendő indok arra, hogy egy ország megtámadjon egy másik országot.

Orbán kifejtette, bár voltak remények, hogy az ukránok harcával lehet háborút nyerni az oroszok ellen, de szerinte már hiába küldenek a nyugati országok fegyvereket, az ukrán katonák fogytán vannak, hiába harcolnak hősiesen, „lassan a katonai realitások érvényre jutnak”.

Orbán kiemelte:

Bár úgy tűnik, hogy nagyon messze vannak a harcok, a háborús zóna sokkal gyorsabban közeledik Magyarországhoz, mint amire a rádiót hallgatók nagy része gondol.

A NATO-csúcsról azzal a következtetéssel jött haza, hogy a haderőfejlesztési programot két-háromszorosára kell növelni, ezért megfeszített munkát kér a honvédelmi minisztertől és minden egyes katonai tisztől a következő hónapokban.

„A NATO is érzi, hogy baj van” – fogalmazott Orbán, ezért arról döntettek, hogy megerősítik a szövetség keleti szárnyát, így Magyarországot és Lengyelországot is.

A szankciókról azt mondta, hogy az uniós országok nagyon hisznek bennük, Magyarország így kénytelen úszni az árral, mert "nem akar minden héten megvétózni egy-egy közös döntést". Az energetika kérdésében nem hajlandó engedni, de más, nem életbevágó pontokban igen, mert ha mindent megvétózna, elveszítené a szövetségeseket- fejtette ki Orbán.

Orbán úgy véli, hogy nem szankciókra lenne szükség, hanem azonnali tűzszünetre és azonnali béketárgyalásokra. Hozzátette, hogy

az inflációt is csak a békével lehetne megfékezni.

Orbán a menekülhelyzetről is beszélt, ami szerinte kettős teher, mert egyrészt menekültek érkeznek Ukrajna felől, másrészt migránsok a déli határon keresztül. Elmondása szerint a tavalyi 400-al szemben idén már 750 embercsempészt fogtak el. Ezért 

meg kell szervezni egy határvadász rendszert, erre Pintér Sándornak két hónapot adott.

Ez Orbán szerint úgy nézne ki, hogy 2-4 ezer új embert fel kell venni és ki kell képezni, velük aztán "civilizált módon" szeretné megvédeni a déli határt. "De erőszakkal szemben nem lehet plüssmacival védekezni" - tette hozzá. 

(Telex, hvg.hu)

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.