TASZ: Perelhető az állam a tanárhiány miatt

  • narancs.hu
  • 2022. december 1.

Belpol

Ha ugyanis nincs elég megfelelő végzettségű pedagógus egy iskolában, az sérti a tanulók oktatáshoz való jogát.

"Lehetséges pert indítani a kirúgott tanárok és a tanárhiány miatt" - erről ír a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleménye.

Ha ugyanis egy iskolában nincs elég vagy megfelelő végzettségű pedagógus, az sérti a tanulók oktatáshoz való jogát, emiatt pedig lehet perelni az államot - magyarázzák.

A szervezet ingyenes jogi segítséget és képviseletet ajánl az érintetteknek, és arra buzdítanak, bárki keresse őket bátran, ha szeretné perre vinni a tanárhiány ügyét szülőként.

"Sok mindenen múlik, hogy érdemes-e megindítani egy ilyen pert, illetve mi a siker esélye, ezért minden tanuló esetét egyedileg kell látnunk. Még jobb, ha több tanuló, akár egy egész osztály perel egyszerre! Jelentkezz, ha nálatok is problémás az oktatás a kirúgások vagy a tanárhiány miatt!" - írják.

A közleményben a TASZ kiemeli azt is, hogy

ingyenes jogi segítséget nyújt "azoknak a bátor pedagógusoknak, akiket a hatalom megpróbál elhallgattatni".

Munkajogi kérdésekkel péntekenként 10 és 12 óra között  fordulhatnak hozzájuk a tanárok a +36 1 279 22 35-ös számon. Nagyobb tiltakozó akciók esetére pedig bekapcsolják forródrótukat is a +36 30 722 3356 telefonszámon. Emellett a jogsegely [at] tasz [dot] hu címen is keresni lehet a szervezetet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk