Technikai megállapodást kötött a kormány az igazságügyi reformcsomagról

  • narancs.hu
  • 2023. április 24.

Belpol

A végleges megállapodással 13 milliárd eurónyi támogatás szabadulhat fel.

Technikai megállapodást kötött a magyar kormány és az Európai Bizottság az igazságügyi csomagról – jelentette be Facebook-oldalán Varga Judit.

Varga Judit bejelentése előtt a Népszava uniós forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy szakértői szinten megszületett a feltételes megállapodás Brüsszel és Budapest között arról az igazságügyi reformcsomagról, amely a Magyarországnak 2021–2027 között jutó felzárkóztatási (kohéziós) támogatások odaítélésének legfontosabb feltétele.

Technikai megállapodás az igazságügyi csomagról❗️ 🤝 A délelőtt folyamán konstruktív megbeszélést folytattam Didier...

Posted by Varga Judit on Monday, April 24, 2023

A lap emlékztetett, az Európai Bizottság tavaly decemberben adott zöld utat a kohéziós források magyarországi felhasználását részletező partnerségi megállapodásnak és a hozzá tartozó operatív programoknak. Ennek megfelelően a jelenlegi hétéves pénzügyi időszakban az ország csaknem 22 milliárd eurót költhet többek között infrastrukturális fejlesztésekre, az energiahatékonyság javítására, társadalmi integrációra. Az uniós testület azonban úgy döntött, hogy mindaddig nem téríti meg a felzárkóztatást szolgáló projektekre költött pénzt, amíg az Országgyűlés le nem szereli az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggályait. A kohéziós borítékból egy külön eljárásban 6,3 milliárdot zároltak a közösségi pénzekkel elkövetett rendszerszintű korrupció miatt, további 2,5 milliárdot pedig az egyetemi szabadságot, a melegeket és a migránsokat érintő jogsértésekért.

Az igazságügyi reformról várhatóan megszülető végleges megállapodást követően nagyjából 13 milliárd eurónyi támogatás szabadulhat fel.

Az egyezségre azonban még rá kell bólintania a biztosoknak és a bizottsági elnöknek is, vagyis a politikai jóváhagyás még hátravan. A reformcsomagot csak a brüsszeli végrehajtó és ellenőrző testületnek kell elfogadnia, a tagállamoknak ebbe a döntéshozatali folyamatba nincs beleszólásuk.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk