Orbán az oktatási rendszerről: Lehetne jobb is, de nem szabad alábecsülni

  • narancs.hu
  • 2023. április 24.

Belpol

A miniszterelnök egy fesztiválom beszélt a szakképzés sikereiről, miközben ismét országszerte sztrájkolnak a pedagógusok.

A miniszterelnök a Szakma Sztár Fesztiválon arról beszélt, a magyar közéletben szokás leminősíteni és szapulni az iskolarendszerünket, ami persze lehetne jobb is, de nem szabad alábecsülni, hiszen a magyar diákok sikere a magyar oktatás dicsérete is.

Az atv.hu tudósítása szerint Orbán Viktor azzal kezdte beszédét, hogy mindig örömmel jön a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett fesztiválra, mivel otthon érzi magát, aminek szerinte az lehet az oka, hogy

van néhány tulajdonság, ami közös a diákokban, az oktatókban és a miniszterelnökökben, hiszen az államvezetés is egy szakma.

A miniszterelnök elmondta, hogy évek óta nő a szakképzésbe jelentkezők száma, és javulnak a tanulmányi eredményeik: az általános iskola tíz diákjából ma már hat a szakképzésben folytatja a tanulmányait, a legnépszerűbb iskolatípus pedig a technikum. Hozzátette, a duális képzés bevezetése is hasznosnak bizonyult, mind a vállalkozások, mind az ország összteljesítménye szempontjából, a gazdasági növekedés szempontjából  

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyar szaktudással, szervezőképességgel és akarattal képesek vagyunk olyan országot építeni, ahol jó most is, és jó is lesz élni, dolgozni, családot alapítani, gyerekeket nevelni. Ha körül is nézünk a nagyvilágban, ami jó dolog, mindig érdemes haza jönni – tette hozzá a miniszterelnök. Orbán beszédében többször is köszönetet mondott „a tiszta szívvel és odaadóan” dolgozó pedagógusoknak, a mentoroknak és a szakértő munkatársaknak az elmúlt évek “áldozatos munkájáért”.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a miniszterelnök beszéde előtt néhány órával diákok és tanárok közösen kezdtek ülősztrájkba a Belügyminisztérium épülete előtt, így tiltakozva a státusztörvény bevezetése ellen. Hétfő délután 4-kor Budapesten tüntetést is tartanak a státusztörvény ellen, amit értelmiségiek, korábbi államtitkárok és miniszterek is bíráltak a nyilvánosságban. A demonstrálók a Kálvin térről az oktatásért is felelős Belügyminisztérium épületéhez vonulnak. Mindezzel párhuzamosan hétfőn ismét országszerte sztrájkolnak a közoktatásban és a szakképzésben dolgozó pedagógusok.

(Címlapképünk forrása: MTI/Koszticsák Szilárd)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk