Telex: Nagy János a 2,2 milliárd forintos hűtlen kezeléssel gyanúsított államtitkár

  • narancs.hu
  • 2023. február 22.

Belpol

Polt Péter nem akarta elárulni, a lap megszerezte a monogramot a bíróságtól.

A DK-s Vadai Ágnes hiába kérdezte Polt Péter legfőbb ügyésztől, nem árulta el, ki az az államtitkár, aki ellen 2,2 milliárd forintos hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt emelt vádat a Fejér Megyei Főügyészség decemberben.

A Telex megkereste az ügyészséget és a Székesfehérvári Törvényszéket, a bíróság annyit árult el, hogy a gyanúsított monogramja dr. N.J. A lap szerint így egyedül Nagy Jánosról lehet szó, aki a földügyekért felelt az Agrárminisztériumban. Nagy 2018-tól volt államtitkár, 2020 decemberében egy másik korrupciós ügy miatt letartóztatták.

 
Nagy János egykori helyettes államtitkár

 

A mostani ügyben hat évet kér az ügyészség Nagy Jánosra, akinek utasítására a minisztérium háttérintézménye ügyvédi irodákkal és egy céggel megbízási szerződéseket kötött, és ezek keretében több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki. Ezeket a feladatokat a cég el sem végezte, és nem is volt rájuk szükség. A Nagy által preferált gazdasági társaság jó tízmillió forinttal drágább ajánlatot adott a közbeszerzési eljárásban, mint reális. Továbbá a helyettes államtitkár érdekkörébe tartozó vádlottak úgy kötöttek adatvédelmi szerződéseket egy fővárosi kerületi önkormányzattal, hogy ezeket a feladatokat már a korábban alkalmazott adatvédelmi tisztviselő látta el. Ezzel 2019 és 2021 között összesen 24 millió forint kárt okoztak az önkormányzatnak.

Az előkészítő ülést március 21-ére és 28-ra tűzte ki a Székesfehérvári Törvényszék, ha Nagy mindent bevall, hat évet kaphat.

Nagy János korábban már bíróság elé állt egy másik korrupciós ügyben: 830 millió forintnyi vissza nem térítendő állami támogatáshoz segített volna egy vállalkozót, cserébe öt százalékos tulajdonrészt kapott a cégben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk