Csökkentené a kórházban töltött ápolási napokat az államtitkár

  • narancs.hu
  • 2023. február 22.

Belpol

Takács Péter radikális változtatásokat tervez az egészségügyben.

Közel egy órán át sorolta a Kórházszövetség konferenciáján a fekvőbetegellátás átalakításának sarokpontjait Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár – írja a Napi. Takács „kódolóművészetnek” nevezte a betegellátás jelenlegi formáját, és azt ígéri, véget vetnek a vattázásnak, az egészségügyben a lakosságarányos tervezett éves keret (ték) kialakítását pedig három éven belül a ciklus végére el fogják érni.

De a legfontosabb bejelentés az volt, hogy radikális ápolási nap csökkentésre törekszenek a fekvőbetegellátásban, mivel az Eurostat szerint az EU tagállamai között nálunk töltik a betegek a legtöbb időt a kórházban: átlagosan 9,8 napot, amivel még Csehországot (9,6), Franciaországot (9,1) is, Hollandiát (4,5) pedig jócskán előzzük.

Az államtitkár arra törekedne, hogy a kórház valós ellátásokat számoljon el, szűnjön meg a vattázás. Takács szerint az idei költségvetésben 4033 milliárd adóforint jut az E-alap kifizetésére, tavaly 55 milliárd forintos kórházkonszolidációt fizettek az intézményeknek.

 
Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár
Fotó: MTI/Lakatos Péter
 

 

Takács a jelenlegi 40-ről 15 százalékra szorítaná vissza az „egyindulós” közbeszerzések arányát, és gyanúját fejezte ki avégett, hogy sokszor előre lepacsizott beszerzésekről van szó. Az ágyszámokkal kapcsolatban hangsúlyozta, egy országos roadshow keretében járt már Szegeden és Debrecenben is, és megpróbálta elmagyarázni a képviselőknek, hogy az ágyszám önmagában nincs összefüggésben a betegellátás minőségével.

Jelenleg három millió négyzetméternyi kórház van Magyarországon, ennek a 30 százaléka mindig üresen áll, itt változásra van szükség és át kell adni ágyakat a szociális szektornak – hangsúlyozta. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.