Teljesítmény alapján fizetné az orvosokat a kormány, háziorvosi praxisokat szüntetnének meg

  • narancs.hu
  • 2022. november 4.

Belpol

Nagy központokba szerveznék a kórházi ellátásokat. Emelnék az egészségügyi szakdolgozók bérét.

Megszületett az egészségügyi reformjavaslat végleges változata – írja a Népszava. Közel fél tucat törvény módosítását kezdeményezi az egészségügy átalakításáról szóló csomaggal a területért felelős belügyminiszter, Pintér Sándor. A lap szerint Takács Péter államtitkár már el is juttatta a szakmai szervezetekhez a szkamai anyagot, jövő héten pedig személyesen találkozik a kamarák vezetőivel, akik véleményezhetik a terveket, melyek egy része már korábban nyilvánosságra került.

A Népszava azt írja, januártól jön a "Takács-csomag", mely szerint a centrumkórházak mint munkáltatók szabadon vezényelhetnék az orvosokat, szakdolgozókat, ám újdonság lehet, hogy

gyógyítói teljesítménytől függően akár 40 százalékkal növekedhet, valamint 20 százalékkal csökkenhet az orvosok, ápolók bére.

A javaslat szerint a megyei centrumokban koncentrálnák azokat az ellátásokat, amikhez a legtöbb szakemberre van szükség. Emiatt várhatóan többet kellene utazniuk a betegeknek, ami sokszor most is így van, mivel orvosok és ápolók híján rengeteg ellátás szünetel szerte az országban. A belügyminiszter most már külön rendeletben dönthetné el, hol, milyen ellátást nyújtanak. A városi kórházak a megyei központok telephelyeikké válnának, és főleg egynapos műtétekkel, belgyógyászati, szülészeti és sürgősségi ellátással foglalkoznának.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) praxiskezelőként felhatalmazást kapna a háziorvosi körzethatárok kijelölésére, valamint a betöltetlen praxisok kezelésére.

Az 1200 főnél kisebb háziorvosi körzeteket pedig 2028-ig megszüntetnék.

Az önkormányzatok a tervezet szerint gyakorlatilag lemondhatnának arról, hogy maguk gondoskodjanak az alapellátások biztosításáról a településeken, mivel az OKFŐ köthet majd praxiskezelőként szerződést az orvossal, annak személyét csupán véleményezni lesz joga az önkormányzatoknak.

A lap szerint a korábbi változathoz képest a mostaniban kevésbé hangsúlyos a szabad orvosválasztás megszüntetése, a kórházi látogatás korlátozása viszont benne maradt.

Budapestet kivéve mindenhol az Országos Mentőszolgálatra bíznák az orvosi ügyelet megszervezését.

Állami cégben központosítanák a laborszolgáltatást.

A kormányzati javaslat része maradt azonban az egészségügyi szakdolgozók bérének emelése is: az alap- és középfokú végzettségűeknek átlagosan 32 százalékos, míg a diplomásoknak átlagosan 55 százalékos emelést javasolnak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk