Navracsics elmondása szerint 1,5–2 milliárd eurót szánna az oktatás fejlesztésére a kormány

  • narancs.hu
  • 2022. november 4.

Belpol

Ha megjönnének az EU-s pénzek.

Tizenhét vállalást tett Magyarország az Európai Unió felé, hogy meginduljon a beragadt pénzek folyósítása – mondta Navracsics Tibor a 24.hu-nak adott interjúban, aminek a jó része az EU-s pénzek sorsáról szólt. Azt mondta, ezekkel a vállalásokkal időarányosan jól állunk.

A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter a vállalásokról azt is elmondta, hogy mindegyiket nem lehet egyszerre, illetve az ismert határidőig, november 19-ig teljesíteni, mert a korrupcióellenes stratégia és a csalásellenes stratégia elfogadása átnyúlik a következő évre.

A Helyreállítási Alapnál Navracsics szerint most inkább az igazságszolgáltatás függetlenségéről, illetve az Országos Bírói Tanács és az Országos Bírósági Hivatal közötti hatáskörmegosztással kapcsolatos kérdésekről folyik a vita.

A lap megkérdezte, hogy amikor a kormányoldalon arról beszélnek, hogy a pedagógusok béremelése az uniós támogatások hazahozatalától függ, akkor pontosan mely forrásokra gondolnak? Navracsics azt mondta, kisebb mértékben a Helyreállítási Alapban, nagyobb mértékben az operatív programokban vannak olyan intézkedések, amelyek részben az oktatási rendszer modernizációjával együtt, a pedagógusok béremelését is magukban foglalják. Ilyenek az eszközrendszer ellátása, intézményi korszerűsítés, és ennek része a pedagógusok béremelése is. Hozzátette, a Helyreállítási Alaphoz való hozzáféréshez elvárás még a szakpolitikai reform végrehajtása is, de a reform koncepciója még nincs véglegesítve.

Navracsics szerint a kormány összességében 1,5–2 milliárd eurót szánna az oktatás fejlesztésére, de a megállapodások aláírásáig biztos számot nem tud mondani.

Bár a kormány azt kommunikálja  folyamatosan, hogy az EU a Helyreállítási Alapról való megegyezés feltételei közé emelte a családvédelmi törvény visszavonását vagy módosítását. Navracsics szerint családvédelemmel kapcsolatos ügy a tárgyalásokon nem került elő. Ő júniusban csatlakozott be a tárgyalásokba, és ő ideológiai kérdésekkel nem találkozott.

Szóba került az interjúban az is, miért ült át Navracsics a Fidesztől a KDNP-be. Azt mondta, nem azért, mert így könnyebb tárgyalni Brüsszelben, hanem azért, mert a KDNP tagja maradt az Európai Néppártnak, és mert ez számára identitás kérdése, ő az európai kereszténydemokrácia részének tartja magát. Szerinte a Fidesz részéről hiba volt kilépni az Európai Néppártból.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk