Tiborcz István műemlékházat vesz a várban

  • narancs.hu
  • 2019. április 29.

Belpol

Jó társaságban lesz. Palkovicsnak és Bayernek is van már ott lakása.

Az I. kerületi önkormányzat – vélhetőleg keveseket meglepő módon – a legkisebb hezitálás nélkül lemondott elővásárlási jogáról, így Tiborcz István előtt megnyílt az út, hogy megvegyen egy műemlékházat a várban – tudta meg a 24.hu.

A budai várban található ingatlanok – főként műemléképületek – döntő többsége önkormányzati tulajdonban áll, de akadnak kivételek. A magántulajdonú épületek értékesítésekor az önkormányzatot elővásárlási jog illeti meg.

A múlt héten egy ilyen, magántulajdonú ingatlan ügyét tárgyalta az I. kerületi önkormányzat képviselő-testülete. A Fortuna utca egyik patinás, csaknem 350 négyzetméteres műemléképületét kívánja értékesíteni tulajdonosa. A szabályoknak megfelelően a tulajdonos meg is kereste a Budavári Önkormányzatot, hogy kíván-e élni elővásárlási jogával. Az ingatlan vételárát 370 millió forintban határozta meg a tulajdonos.

A fideszes többségű képviselő-testület Nagy Gábor Tamás polgármester javaslatára lemondott elővásárlási jogáról. Így az épületet immáron mindeféle akadály nélkül vásárolhatja meg a lap értesülése szerint Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje.

Tiborcz István ezúttal nem cégén, a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt.-n keresztül veszi meg az ingatlant, hanem magánszemélyként. Azt egyelőre nem tudni, hogy mit kezd a műemléképülettel.

A Budavári Önkormányzat a lap kérdéseire ugyan nem válaszolt, de azt leszögezte, hogy az ilyen ügyekben zárt ülésen döntenek, így sem az eladóról, sem a vevőről nem adhatnak ki információkat.

Tiborcz könnyen ismerősökbe botolhat majd a vári utcákon bóklászva. Az elmúlt hónapokban számos fideszes potentát jutott örökölhető,  önkormányzati tulajdonú bérlakáshoz a budai várban. Így például Lázár János vadásztársa, Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, a Semjén Zsoltot kitüntető Safari Club elnöke, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Bayer Zsolt kormánypárti publicista és persze Nagy Gábor Tamás polgármester és szülei.

Figyelmébe ajánljuk