Tiborcz István műemlékházat vesz a várban

  • narancs.hu
  • 2019. április 29.

Belpol

Jó társaságban lesz. Palkovicsnak és Bayernek is van már ott lakása.

Az I. kerületi önkormányzat – vélhetőleg keveseket meglepő módon – a legkisebb hezitálás nélkül lemondott elővásárlási jogáról, így Tiborcz István előtt megnyílt az út, hogy megvegyen egy műemlékházat a várban – tudta meg a 24.hu.

A budai várban található ingatlanok – főként műemléképületek – döntő többsége önkormányzati tulajdonban áll, de akadnak kivételek. A magántulajdonú épületek értékesítésekor az önkormányzatot elővásárlási jog illeti meg.

A múlt héten egy ilyen, magántulajdonú ingatlan ügyét tárgyalta az I. kerületi önkormányzat képviselő-testülete. A Fortuna utca egyik patinás, csaknem 350 négyzetméteres műemléképületét kívánja értékesíteni tulajdonosa. A szabályoknak megfelelően a tulajdonos meg is kereste a Budavári Önkormányzatot, hogy kíván-e élni elővásárlási jogával. Az ingatlan vételárát 370 millió forintban határozta meg a tulajdonos.

A fideszes többségű képviselő-testület Nagy Gábor Tamás polgármester javaslatára lemondott elővásárlási jogáról. Így az épületet immáron mindeféle akadály nélkül vásárolhatja meg a lap értesülése szerint Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje.

Tiborcz István ezúttal nem cégén, a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt.-n keresztül veszi meg az ingatlant, hanem magánszemélyként. Azt egyelőre nem tudni, hogy mit kezd a műemléképülettel.

A Budavári Önkormányzat a lap kérdéseire ugyan nem válaszolt, de azt leszögezte, hogy az ilyen ügyekben zárt ülésen döntenek, így sem az eladóról, sem a vevőről nem adhatnak ki információkat.

Tiborcz könnyen ismerősökbe botolhat majd a vári utcákon bóklászva. Az elmúlt hónapokban számos fideszes potentát jutott örökölhető,  önkormányzati tulajdonú bérlakáshoz a budai várban. Így például Lázár János vadásztársa, Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, a Semjén Zsoltot kitüntető Safari Club elnöke, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Bayer Zsolt kormánypárti publicista és persze Nagy Gábor Tamás polgármester és szülei.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?