Tilos lesz éjszaka repülni Budapest felett

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. április 23.

Belpol

A mélyalvási időszakban.

Augusztustól bevezetik az éjszakai repülési tilalmat Budapest felett éjfél és hajnali öt óra között, a mélyalvási időszakban tervezetten nem szállhatnak majd fel és le repülőgépek a Liszt Ferenc-repülőtéren. Az erről szóló megállapodást Tarlós István főpolgármester és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelentette be kedden sajtótájékoztatón.

A Légiközlekedési és Repülőgépipari Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatón Tarlós István azt mondta: a miniszter ígérete szerint augusztustól "biztosan működik" majd az éjszakai repülési tilalom. Ugyanakkor lehetnek rendkívüli helyzetek, amikor abban az időszakban is leszállási lehetőséget kell majd biztosítani repülőgépeknek - mutatott rá.

Palkovics László közölte, hogy szankcióként zajvédelmi díjat vezetnek majd be, valamint az érintett lakosság számára újból meghirdetik az ablakszigetelési programot.

A ferihegyi repülőtér forgalma az utóbbi négy évben évi 10 százaléknál is gyorsabban növekedett: 2015-ben alig több mint 10 millió, 2018-ban viszont már csaknem 15 millió utas fordult meg Ferihegyen. A kormány elsősorban a színvonalon aluli utaskiszolgálás miatt berzenkedett, míg Tarlós István főpolgármester a zajszennyezés miatt. Első lépésként márciusban bejelentett egy elvi megegyezést, most pedig a mélyalvási időszakra vonatkozó tervezett repülés tilalmát.

Ez napi öt járatot érint. A jelenlegi szabályozás szerint este 10 és reggel 6 óra között a menetrend szerinti és a nem menetrend szerinti kereskedelmi le- és felszállások száma legfeljebb napi 50, ebből éjfél és 5 óra között legfeljebb napi 6 lehet. Ettől eltérni csak a légiközlekedési hatóság előzetes engedélye alapján lehet. A felmentést a Palkovics László vezette innovációs tárca légügyi kockázatértékelési hatósági főosztálya adja ki, főként sportesemények miatt. Például a Mol Vidit a fehérorosz BATE Boriszov stadionjába szállító gép november 30-án kvótán felül kapott le- és felszállásra engedélyt.

Más kérdés, hogy a korlátozást a gyakorlatban mennyire tartják be. A forgalom jelentős részét adó fapados légitársaságok rendszeresen belecsúsznak a korlátozásba. De nem ritka az éjszakai chartermozgás sem.

Bár a fapados társaságok adják a forgalom felét, más repülőtérre irányításukat ellenzik, mondván ez eltántorítaná az utasokat.A 24.hu által megkérdezett szakértők szerint egyszerűen nincs olyan terület a sűrűn lakott Magyarországon, ahol a durván 4 kilométernyi futópálya vonalában adott lenne a szükséges, 30-40 kilométer hosszú egyenes, egybefüggő, hegyektől, távvezetékektől mentes szakasz, és ahol a beruházás ne érintkezne természetvédelmi területtel, illetve lakossági ellenállással.

Figyelmébe ajánljuk