Megszűnt Bokros Lajos pártja: nem akarnak részt venni az éhezők viadalában

  • narancs.hu
  • 2019. április 23.

Belpol

A MOMA hat évig húzta.

Bokros Lajos pártja, a Modern Magyarország Mozgalom (Moma) Facebook-bejegyzésben tudatta, hogy a megszűnés mellett döntöttek.

A március 15-én megtartott utolsó közgyűlésén a Modern Magyarország Mozgalom (MOMA) tagjai megszavazták, hogy a párt fejezze be működését. Ennek legfőbb okaként azt jelölték meg, hogy többé nem látják értelmét annak, hogy díszletként szolgáljunk ahhoz az erőtlen ellenzéki tevékenységhez, ami az önkényuralom szorításában jobbára az „éhezők viadalává” silányult – írják.

A Bokros Lajos nevével fémjelzett párt szerint „a magyarországi ellenzék túlnyomó többsége legjobb esetben csak fügefalevélként szolgál a szabadságot és emberi méltóságot eltipró önkényuralom demokratikus látszatának fenntartásához, legrosszabb esetben pedig annak cinkosa, támasza, haszonleső kiszolgálója.” Ehhez pedig a MOMA semmilyen körülmények között nem kíván segédkezet nyújtani.

Úgy vélik, hogy nem a MOMA értékei „szorultak a politikai erőtér szélére, hanem a populista nacionalizmus avítt erői foglalták el a közélet minden területét”. Majd hozzáteszik: „A sajtószabadság felszámolásával a szabadságelvű konzervativizmus, a kapitalista piacgazdaság és a képviseleti demokrácia, az alkotmányos jogállam és a nemzeti felemelkedés valódi értékei és törekvései nem juthatnak el az állampolgárokhoz. Az irigység, a félelem és a gyűlölet tombolása, a kultúra hanyatlása megbénítja a cselekvést.”

A Modern Magyarország Mozgalom eszméit és értékeit magáénak valló közösség – egyben baráti kör – azonban együtt marad – írják búcsúposztjukban.  Aki ezekkel az értékekkel rokonszenvezik, a Szabadság és Reform Intézet Alapítvány (SZRI) rendezvényein megtalálja őket.

A párt megalakulását 2013 áprilisában jelentette be. A párt elnöke Bokros Lajos, a Horn-kormány pénzügyminisztere, alelnöke Pusztai Erzsébet volt MDF-es országgyűlési képviselő lett. Az igazgatóság tagja Cselényi László, a Duna Televízió korábbi elnöke, Pálffy G. István újságíró és Kajdi József jogász voltak. Utoljára 2016-ban hirdetett 500 napos programot a párt.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.