Több mint 4500 családtól vonták meg eddig a csoktámogatást

  • narancs.hu
  • 2022. december 22.

Belpol

Az otthonteremtési kedvezmény bevezetése óta hét év telt el. 

2022-ben, november végéig 30 ezer csokszerződést kötöttek meg, ami megközelíti a tavalyi rekordértéket, ugyanis 2021-ben 40 ezren ígényeltek meg a családok otthonteremtési kedvezményét – nyilatkozta Tállai András a Világgazdaságnak

2015. júliusa óta 217 ezer szerződést kötttek meg, a legtöbben (126 ezer esetben) használt lakás megvásárlásához igényelték a támogatást, 57 ezren pedig új otthon építéséhez vagy vásárlásához vették fel. 34 ezer esetben pedig falusi ingatlan megszerzéséhez vagy felújításához igényelték a támogatást. 

Az otthonteremtési kedvezmény feltétele minden esetben a gyerekvállalás, amit már meglévő gyermekek után és gyerekvállalási tervek alapján is meg lehet igényelni. 2015 júliusa óta több mint 78 ezer olyan szerződést kötöttek, amelyben házaspárok gyerekvállalása szerepelt feltételként. 

Gyerekvállalásra egy gyerek esetén négy, kettőnél nyolc, háromnál tíz év áll rendelkezésre. A csok 2015-ös bevezetése óta hét év telt el, tehát egyesek esetében egy gyerek vállalásához megadott négyéves határidő már lejárt. Tállai tájékoztatása szerint összesen 4520 családtól vonták meg a támogatást, amiért nem sikerült a gyermekvállalás, továbbá egyéb feltételek nem teljesítése miatt további 1292 esetben döntöttek hasonlóan.  

A témával részletesen foglalkozott a Magyar Narancs a közelmúltban. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.