A gyerekvállalás-serkentő támogatások eddigi mérlege

Jóból is megárt a csok

Belpol

Aligha oldja meg a gondokat, hogy rendeleti úton csökkentette a kormány a csok büntetőkamatát. Ez a lépés sokkal inkább megkoronázása annak a tévedéssorozatnak, amelyik az elmúlt évek családpolitikáját jellemzi.

A kormány 5 százalékban maximálta szeptemberben a családi otthonteremtési támogatás, vagy­is a csok büntetőkamatát. A hírekben ez úgy jelent meg, hogy akár 65 százalék is lehetne a büntetőkamat, vagyis igazi csok-horrornak vetett véget a kormány. Valójában szó sem volt arról, hogy 65 százalék felárat kellene fizetni bárkinek is – a fő problémát ráadásul nem is a kamat jelenti.

Bolondnak is megérte

Csok 2015 nyara óta van, a babaváró hitel pedig 2019 nyara óta, jelen állás szerint 2023-ban is kérhető még bármelyik. A csok egyrészt támogatás, másrészt hitel, kérhető már meglévő és tervezett gyerekek után, gyerekszámtól függően 600 ezer, 2,6 millió és 10 millió forint összegben – a hitel akár 15 millió forint is lehet, összesen tehát akár 25 millió forintra is szert lehet tenni. A csok új lakás vásárlására, bővítésére használható – a falusi csok használt lakás vásárlására és korszerűsítésére is. A babaváró csak hitel, csak tervezett gyerek után jár bármilyen kedvezmény, cserébe akár kismacskát is lehet venni belőle, nem kötelező a lakáscél. Egy gyerek után a hitel kamatmentes lesz, a többi gyerek után csökken a visszafizetendő tőke – három gyerek után nullára. Ha nem jön össze a vállalt gyerek, a csok és a babaváró esetében is vissza kell fizetni a támogatást – ami lehet tényleges támogatás és kamattámogatás is.

Az első években szerződött csokos párok már tudják, hogy teljesítik-e a feltételeket vagy sem. A Facebookon több csoport is foglalkozik csokos és babavárós tanácsadással, és folyamatosan kerülnek elő olyan kérdések, hogy mit lehet tenni, ha nem jön össze a baba. Ez egyértelműen csokos probléma, hiszen a babaváró eleve hitel, ha jönnek a babák, akkor minden csak könnyebb lesz, ha nem jönnek, akkor csak magasabb lesz a hitelkamat. A csok-támogatást vissza kell fizetni, ha vállalt a pár babát, de az mégsem születik meg, a csok-hitel pedig kedvezményes helyett piaci kamatozású lesz. Ez többnyire válás miatt alakulhat így, de olyan is akad persze, ahol egyszerűen mégsem akarnak három gyereket, mert kettő is épp elég feladatot ad.

A visszafizetendő összeget pedig a már említett büntetőkamat is terheli, ami most plafont kapott. Ha egy vagy két baba után igényeltünk csokot, de nem születtek meg, akkor a jegybanki alapkamat a büntetés mértéke, ez most 13 százalék; ha három gyerekre kértünk csokot, de nem lett meg mind, akkor a büntetőkamat az alapkamat ötszöröse. Utóbbi szorzat – momentán – 65 százalék. Mindkettő mellbevágó.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.