Hiába hagyták egyszer már jóvá Baranyi népszavazási kérdését Fudan-ügyben, a bíróság most elkaszálta

  • narancs.hu
  • 2022. december 22.

Belpol

Ferencváros polgármesterének 8 napja van, hogy alkotmányjogi panasszal éljen. 

A Fővárosi Törvényszék – megváltoztatva a választási bizottság korábbi döntését – megtagadta Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester által kezdeményezett Fudan-népszavazás megmaradt kérdésének a hitelesítését – számolt be a hvg.hu

Baranyi két kérdést nyújtott be szeptember végén, amiből a IX. kerületi választási bizottság csak egyet engedett át. Később három magánszemély felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, az ügy így került a Fővárosi Törvényszék elé. A bíróság úgy döntött, hogy a korábban jóváhagyott kérdés nem elég egyértelmű, ezért megtagadták a kérdés hitelesítését. 

Így hangzik a végül elkaszált második kérdés:

„Egyetért azzal, hogy Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata a 2021. évi LXXXI. Tv. (Fudan tv.) 3. §-ában meghatározott cél megvalósulásához az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat se tulajdonba, se használatba ne adja át a Magyar Államnak, illetve a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványnak?”

A döntést azzal indokolták, hogy az átlagos tájékozottságú választópolgár alapos szövegértelmezésével sem juthat egyértelmű következtetésre sem a kérdés tartalmát, sem pedig az általa adott válasz lehetséges következményeit illetően sem. Baranyi 8 napon belül alkotmányjogi panasszal élhet az Alkotmánybíróságon, ha tenni szeretne a döntés ellen. 

Orbán Viktor szerdán rendkívüli kormányinfót tartott, ahol azt mondta, a Fudan Egyetem ügye továbbra is napirenden van. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk