Török Gábor: Az eredmények komoly hatással lehetnek az ellenzéki vezetők gondolkozására

  • 2018. február 26.

Belpol

Ha okosan taktikáznak, nem reménytelen a helyzetük.

Török Gábor még tegnap este röviden elemezte a hódmezővásárhelyi választási eredményt. Ebben fölveti, hogy vajon mit kezd az ellenzék ezzel az eredménnyel. Szerinte ha okosan taktikáznak, nem reménytelen a helyzetük.

„A mai eredmény azt mutatja, hogy Hódmezővásárhelyen a kormányváltást kívánó szavazók vevők voltak a független jelölt mögé összeterelt ellenzéki együttműködésre: Márki-Zay Péter minden várakozásnál jobban szerepelt. Nem fideszes jelölt az elmúlt másfél évtizedben ennyi szavazatot nem kapott a városban. Hódmezővásárhely valóban a Fidesz egyik legerősebb vidéki bázisa volt eddig, ahol az ellenzéki jelöltek 2002 után megközelíteni sem voltak képesek Orbán Viktor pártjának jelöltjeit. (…) Nagyon meg lennék lepve, ha a következő napok nem erről szólnának. Hódmezővásárhely ebből a szempontból módosíthatja a 2018-as parlamenti választás peremfeltételeit: mostantól az ellenzék elhiheti – akár így van, akár nem –, hogy nem a régi mérkőzésen játszik, ahol nincs esélye győzni, hanem egy olyan új meccs kezdődik, ahol, ha okos taktikával lép pályára, nem reménytelen a helyzete.”

Ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy bár a Fidesz veszített, de a bázisa Hódmezővásárhelyen többé-kevésbé intakt maradt: a párt jelöltje által kapott szavazatok száma a két legutóbbi eredménynél magasabb, arányaiban viszont, a magas részvétel miatt, lényegesen alacsonyabb. A mozgósítás tehát nem volt teljesen sikertelen a kormányoldalon, a meglepetést nem a Fidesz jelöltjére leadott szavazatok száma jelenti, hanem a magas részvételhez vezető ellenzéki előretörés. Márki-Zay olyan szavazókat tudott behozni, akik egy más felállásban bizonyára otthon maradtak volna, vagy esetleg a Fideszre szavaznak.

A teljes elemzés elolvasható itt.

Figyelmébe ajánljuk