Új könyvtárral és folyóirattal alapozza meg Vidnyánszky az einstandolt SZFE szellemi műhelyét

  • narancs.hu
  • 2022. január 24.

Belpol

Hogy megmutassák az „óriási szellemi potenciált”.

Átadták az alapítványi fenntartásba került Színház- és Filmművészeti Egyetem új könyvtárát, illetve bemutatták az egyetem új tudományos szaklapját is, az Urániát – mondta el a Magyar Nemzetnek interjút adó Vidnyánszky Attila. (Uránia néven korábban létezett már folyóirat a felvilágosodás idején, melyet Kazinczy Ferenc kortársai szerkesztettek.)

Az SZFE alapítványának kuratóriumi elnöke, azt mondta, az a célja, hogy „a lap körül kialakuljon egy szellemi-tudományos műhely, amely a művészetről, a kultúráról megfogalmazott filozófiánkat segít átültetni a hétköznapokba, bevinni az oktatásba”.

Hozzátette, nagyon fontosnak tartja, hogy az infrastrukturális fejlesztések mellett – mint ismert, az SZFE einstandolásának egyik oka az volt, hogy a diákok korszerűtlen, leromlott épületekben kénytelenek tanulni –,

szaktudományos, elméleti szinten is megmutassuk azt az óriási szellemi potenciált, amit az intézményhez kapcsolódó tudósok, művészek, kutatók képviselnek.

A lap szerkesztőbizottságának tagja lesz Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató és Sepsi Enikő, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja. A tanácsadó tesületben pedig Koltai Lajos operatőr, José Gabriel López Antuñano spanyol dramaturg-drámaíró és színházi szakíró, Alekszandr Csepuro színháztörténész, a szentpétervári Állami Színházművészeti Főiskola korábbi rektora, Sebastian-Vlad Popa román színházkritikus és dramaturg vállal szerepet.

Vidnyánszky az interjúban megjegyzi, hogy szerinte a nyugati világ szellemi értelemben kezd szétcsúszni, mintha önmagát kezdené felszámolni, de ebben nekik (mármint vélhetően az SZFE-nek) nem kell résztvenniük. „Inkább megpróbáljuk megteremteni a saját struktúránkat” – mondja, majd hoz is erre egy példát: orosz és lengyel partnerekkel összefogva létrehozzák a nemzeti, illetve nemzetiségi színházak szövetségét. „Csak Oroszországból már mintegy ötven színház csatlakozott a kezdeményezéshez” – fogalmaz.

Az interjúban szó esik Rátóti Zoltánról is, aki egyedüliként pályázott az SZFE rektori pozíciójára. Vidnyánszky szerint nincs azzal semmi gond, hogy Rátóti épp annak a kuratóriumnak a tagja, mely egyébként is dönt a pályázatáról. „Úgy gondolom, hogy ez kifejezetten jó, mivel így a kuratóriumban hatékonyan tudja képviselni az egyetem érdekeit. Ez a felállás egyébként más egyetemeken is jól működőnek bizonyult. Bár még nem kapta meg a rektori kinevezését, de a költségvetési tárgyalásokon például már markánsan kiállt a színművészetiért. A szenátus is nagy többséggel támogatta a személyét.”

(Magyar Nemzet)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk