Újabb tanársztrájkot hirdetettek a szakszervezetek márciusra

  • narancs.hu
  • 2023. február 23.

Belpol

Akkor lesz egy éve, hogy a szakszervezetek a közoktatásban is határozatlan idejű sztrájkot hirdettek. 

"A kormány érdemben semmilyen követelésre nem reagált, ezért a PDSZ és a PSZ meghirdette a következő sztrájknapokat, a közoktatásban és a szakképzésben egyaránt" – közölte a a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

A szakszervezet arra kéri a munkavállalókat, hogy március 16-án és 17-én szüntessék be a munkát, az őket támogató szülőktől pedig azt, hogy ne vigyék iskolába a gyerekeiket.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője már egy héttel ezelőtt elmondta, hogy március közepétől határozatlan idejű sztrájkot hirdetnek a szakképző intézményekben, ha addig nem történik érdemi előrelépés az ott dolgozókat érintő sztrájkkövetelésekkel kapcsolatban.

Úgy tartják, március 16. szimbolikus dátum, mivel akkor lesz egy éve, hogy a szakszervezetek a közoktatásban is határozatlan idejű sztrájkot hirdettek. A sztrájk mellett a támogatóikat is felszólították, hogy az intézményeik környékén ezeken a napokon szervezzenek élőláncot.

A PDSZ és a PSZ kedden juttatta el az Európai Bizottság több tisztségviselőjének is azt a levelet, amiben leírták, hogy a magyar kormány nem tesz eleget az EFOP Plusz pályázatban vállalt kötelezettségének, azaz nem folytat érdemi egyeztetést, és nem a szakszervezetekkel együtt dolgozta ki a teljesítményértékelésre vonatkozó koncepcióját. Emellett jelezték, a bérrendszerről szóló tervezetet sem mutatták még be. A szakszervezetek szerint a "tervezett teljesítményértékelési rendszer és a munkabérek eltérítése alkalmatlan a pedagóguspálya vonzerejének helyreállítására, a tanulói eredményesség növelésére, de ezzel a pedagógusbérek ígért felzárkóztatása sem valósul meg, kiszámítható életpályát, előmenetelt pedig végleg nem biztosít".

A magyar kormány csak saját magával, illetve az általa létrehozott, vele függelmi, baráti viszonyban lévő testületekkel tárgyal, nem pedig alulról építkező, ténylegesen létező, működő, szakmai csoportokat ténylegesen képviselő szervezetekkel."

Az Egységes Diákfront mindeközben már január végén bejelentette, hogy március 15-ére tüntetést szerveznek Budapesten a Szabad sajtó útjára, ami egy 48 órás eseménysorozatnak lesz a záró programja.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.