Újabb tanársztrájkot hirdetettek a szakszervezetek márciusra

  • narancs.hu
  • 2023. február 23.

Belpol

Akkor lesz egy éve, hogy a szakszervezetek a közoktatásban is határozatlan idejű sztrájkot hirdettek. 

"A kormány érdemben semmilyen követelésre nem reagált, ezért a PDSZ és a PSZ meghirdette a következő sztrájknapokat, a közoktatásban és a szakképzésben egyaránt" – közölte a a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

A szakszervezet arra kéri a munkavállalókat, hogy március 16-án és 17-én szüntessék be a munkát, az őket támogató szülőktől pedig azt, hogy ne vigyék iskolába a gyerekeiket.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője már egy héttel ezelőtt elmondta, hogy március közepétől határozatlan idejű sztrájkot hirdetnek a szakképző intézményekben, ha addig nem történik érdemi előrelépés az ott dolgozókat érintő sztrájkkövetelésekkel kapcsolatban.

Úgy tartják, március 16. szimbolikus dátum, mivel akkor lesz egy éve, hogy a szakszervezetek a közoktatásban is határozatlan idejű sztrájkot hirdettek. A sztrájk mellett a támogatóikat is felszólították, hogy az intézményeik környékén ezeken a napokon szervezzenek élőláncot.

A PDSZ és a PSZ kedden juttatta el az Európai Bizottság több tisztségviselőjének is azt a levelet, amiben leírták, hogy a magyar kormány nem tesz eleget az EFOP Plusz pályázatban vállalt kötelezettségének, azaz nem folytat érdemi egyeztetést, és nem a szakszervezetekkel együtt dolgozta ki a teljesítményértékelésre vonatkozó koncepcióját. Emellett jelezték, a bérrendszerről szóló tervezetet sem mutatták még be. A szakszervezetek szerint a "tervezett teljesítményértékelési rendszer és a munkabérek eltérítése alkalmatlan a pedagóguspálya vonzerejének helyreállítására, a tanulói eredményesség növelésére, de ezzel a pedagógusbérek ígért felzárkóztatása sem valósul meg, kiszámítható életpályát, előmenetelt pedig végleg nem biztosít".

A magyar kormány csak saját magával, illetve az általa létrehozott, vele függelmi, baráti viszonyban lévő testületekkel tárgyal, nem pedig alulról építkező, ténylegesen létező, működő, szakmai csoportokat ténylegesen képviselő szervezetekkel."

Az Egységes Diákfront mindeközben már január végén bejelentette, hogy március 15-ére tüntetést szerveznek Budapesten a Szabad sajtó útjára, ami egy 48 órás eseménysorozatnak lesz a záró programja.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk