Még mindig nem egyértelmű, támogatná-e a Fidesz-KDNP a finn és svéd NATO-tagságot

Belpol

Pedig Orbán Viktor a frakciókat arra kérte, szavazzák meg a csatlakozást márciusban. 

Politikai nyilatkozatot terjeszt a Fidesz-KDNP-frakció az Országgyűlés elé – jelentette be Kocsis Máté és Simicskó István, frakcióvezetők az Országgyűlés tavaszi ülésszakát megelőző balatonfüredi frakcióülés utáni sajtótájékoztatón.

A nyilatkozat Kocsisék elmondása szerint hét pontból fog állni, többek között a két párt ismét kiáll a béke mellett és felszólítják a nemzetközi közösséget, hogy mielőbb lépjenek fel a béke érdekében, és kerüljék el az olyan lépéseket, amik az orosz-ukrán háború eszkalálódásához vezethetnek.

A frakcióvezetők elmondása szerint

vitarendezésre van szükség, mielőtt az Országgyűlés elfogadná a svéd és finn NATO csatlakozást – amit Magyarország korábban megígért, és Törökország mellett mindeddig még nem szavazott meg.

Kocsis Máté megerősítette azt, ami Orbán Viktor évértékelőjében is elhangzott: Magyarország az Európai Unió és a NATO elkötelezett tagja, egyúttal mindent kész megtenni a béke előremozdításáért.

Beszámolója szerint komoly vita alakult ki a svéd és a finn NATO-csatlakozásról, mivel ezeknek az országoknak a politikusai "durván, alaptalanul közönségesen sértegették Magyarországot, most pedig szívességet kérnek". Így

arra kérik az Országgyűlés elnökét, küldjön delegációt a két országba, hogy a vitákat sikerüljön rendezni.

Állítólag a két kormánypárti frakcióban azonban továbbra is viták vannak a két ország NATO-csatlakozásáról. Ami lássuk be, ha így van, felettébb érdekes. Kocsis Máté azt mondta,

a frakciók egyelőre hivatalosan még nem döntöttek arról, hogy megszavazzák-e Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, Orbán Viktor viszont azt kérte a Fidesz és a KDNP frakciójától, hogy támogassák a javaslatot.

Mi lett a híres pártfegyelemmel? Vagy mindez csak kommunikációs fogás?

Simicskó István azt mondta, azért vannak aggályok a két ország csatlakozásával szemben, mert nem biztosak abban, hogy nem jelentené-e a háború eszkalációját a csatlakozásuk.

Kocsis arról beszélt, hogy egyelőre nagyon kicsi az esélye a tűzszünetnek az orosz-ukrán háborúban. Szerinte ennek az az oka, hogy senki nem a tűzszünetért dolgozik Magyarországtól nyugatra. Simicskó szerint a háború végét senki nem látja. Hozzátette, senki nem ismeri Oroszország céljait, azokre csak következtetni lehet a frontszakaszok alapján. Viszont szerinte a kifáradás látszik mindkét oldalon. De szerinte az még nagyon hosszú idő lesz, amíg a háború véget ér.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk