Újból gyanúsítják a békési "olajnyomozót": Kézzel írt történet

szerző
Bod Tamás
publikálva
2001/27. (07. 05.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Három házkutatást tartottak az elmúlt másfél hónapban Gaál János volt békési magánnyomozónál. A dr. Watsonként is emlegetett férfit június 21-én őrizetbe vették. A megboldogult parlamenti olajbizottság első titkos tanúja harminckét órát töltött a békéscsabai rendőrségi fogda priccsén, miközben a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság azzal gyanúsítja, hogy tavaly májusban ő írta magának azt a fenyegető levelet, amelyet három lőszer kíséretében talált a saját postaládájában, és hogy ugyanettől a kéztől származik az a levél is, amit nemrégiben a Békési Városi Rendőrkapitányság egyik vezetője kapott négy lőszer kíséretében. A rendőrség most lőszerrel való visszaéléssel és a hatóság félrevezetésének bűntettével, valamint fenyegetés szabálysértésével gyanúsítja Watsont. Gaál mindent tagad; szerinte újból a szavahihetőségét akarják megkérdőjelezni.

Három házkutatást tartottak az elmúlt másfél hónapban Gaál János volt békési magánnyomozónál. A dr. Watsonként is emlegetett férfit június 21-én őrizetbe vették. A megboldogult parlamenti olajbizottság első titkos tanúja harminckét órát töltött a békéscsabai rendőrségi fogda priccsén, miközben a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság azzal gyanúsítja, hogy tavaly májusban ő írta magának azt a fenyegető levelet, amelyet három lőszer kíséretében talált a saját postaládájában, és hogy ugyanettől a kéztől származik az a levél is, amit nemrégiben a Békési Városi Rendőrkapitányság egyik vezetője kapott négy lőszer kíséretében. A rendőrség most lőszerrel való visszaéléssel és a hatóság félrevezetésének bűntettével, valamint fenyegetés szabálysértésével gyanúsítja Watsont. Gaál mindent tagad; szerinte újból a szavahihetőségét akarják megkérdőjelezni.

Újból gyanúsítják a békési "olajnyomozót"

Dr. Gaál János alig fél évvel ezelőtt arról beszélt a Narancsnak, hogy Magyarországon huszonöt-harminc olajbáró irányítja az ügyleteket; találni köztük vállalkozókat, poli-tikusokat és rendőrtábornokokat. Ehhez hozzátette: nem is egy olyan magas rangú rendőrtiszt akad, akinek az egyenruhájából "csavarni lehetne az olajat". A volt magánnyomozó - mint fogalmazott - saját biztonsága érdekében egyelőre nem kíván senkit sem megnevezni ezek közül. (Lásd: A fekete mocsár, Magyar Narancs, 2000. december 14.)

Szerinte a honi olajozásnak legalább három szakasza volt. A kilencvenben indult első felvonás szálai Dubain és Ploestin keresztül Abonyig vezettek; később a Dél-Alföld került előtérbe. Ekkor a szőkítési technikát alkalmazták (Fekete arany, MaNcs, 1999. december 2.). Ezután jött az orsóolajozás, amelynek származéka észak felől érkezett az országba, és a hazai bázis - az egykori magánnyomozó szerint - Miskolc lett. A miskolci vonalról, a szlovákiai kapcsolatról éppen Gaál János beszélt először nyilvánosan.

Kuzma fegyverrel és diktafonnal

Watson elmondása szerint szorosan együttműködött az 1998 februárjában meghalt Kuzma Mihály alezredessel, aki a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szervezett bűnözés elleni osztályát vezette. A rendőrtiszt - több egybehangzó állítás szerint - leginkább az olajozás révén erősödő maffia rendőrségi kapcsolatai iránt érdeklődött. (Lásd: Farkasok közt, Magyar Narancs, 1998. április 9.) Jellemző, hogy Kuzma nem sokkal a halála előtt a főkapitányság épületében csak diktafonnal és fegyverrel a zsebében közlekedett.

Gaál János megpróbáltatásai 2000. március 19. után kezdődtek, amikor egy sajtóperben egy viharsarki szeszvállalkozó ellen tett tanúvallomást a Békéscsabai Városi Bíróságon. Négy nappal később - állítása szerint - tőrbe csalták: egy titkos találkozóra, a Kettős-Körös partjára hívták, ám az ügyfél nem jött meg; visszaindulva a gáton egy ócska puskát és egy lelőtt fácánt talált, azt betette a kocsijába. Egy rendőrautó jelent meg hamarosan; Gaált és társát igazoltatták, és megtalálták a kocsiba tett fegyvert és a madarat. Watson azzal érvelt, hogy ezt bevitte volna a rendőrségre, de erre neki esélyt sem adtak. A rendőrség lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt eljárást kezdeményezett ellene. Rögvest házkutatást tartottak Gaál lakásán, ahol lefoglalták engedéllyel tartott fegyvereit, bevonták magánnyomozói igazolványát. Utóbb, elfogultság miatt, a kecskeméti rendőrök vizsgálták az ügyet, majd az ügyészség - bár néhány szabálytalanságot megállapított az eljárással kapcsolatban - vádat emelt ellene (erről részletesebben lásd A fekete mocsár című, alább idézett cikket). Pere idén május 30-án kezdődött Békéscsabán. Az a hangfelvétel, amely azt rögzítette, hogy az állampolgári bejelentő mit mondott a rendőrség ügyeletesének a gáton látottakról - fácánostul, puskástul - időközben eltűnt.

Tavaly nyáron - ugyancsak a Kettős-Körös partján - többször rálőttek - mondta a volt magánnyomozó. Azt nem tudta, hogy a golyók célt tévesztettek-e, vagy csak figyelmeztetni akarták. Az ügyben indított vizsgálatot bizonyítékok hiányában a rendőrség lezárta.

Tégla, kuss!

Ugyancsak tavaly történt, hogy májusban Gaál egy meglehetősen rövid, de annál egyértelműbb fenyegető levelet kapott. Ebben az állt: "Tégla, kuss!" Ehhez három golyót mellékelt a feladó; éppen annyit, ahány gyereke a magánnyomozónak van.

Idén május 19-én, majd június 21-én újabb házkutatást tartottak Gaálnál. Az első alkalommal egy szökött lányt kerestek a rendőrök, de nem lelték, másodszor pedig lőszerrel való visszaélés volt a gyanú: a pincétől a padlásig, a WC-től az ólakig átkutatták a házat, de nem találtak egyetlen töltényt sem.

A második házkutatás előtt két nappal az egyik magas rangú békési rendőrtiszt fenyegető levelet talált a postaládájában; ebben azt közölték, hogy hamarosan megdöglik Watson barátjával együtt. Az aláírás csupán ennyi volt: "K. Anyád". Az üzenetet négy, gondosan becsomagolt vadászlőszer kíséretében kapta meg a tiszt. A rendőrség komolyan vette a történteket, és széles körű nyomozásba kezdett: ennek eredményeként pár nap múlva őrizetbe vették Gaált.

Gaál János arra gyanakszik, hogy nem is lőszert, hanem titkos iratokat kereshetett az a tíz rendőr, aki június 21-én átkutatta a házát. Az egykori magánnyomozó szóvá tette: a büntetéseljárásról szóló törvény értelmében a házkutatás előtt szükséges felszólítani a gyanúsítottat, hogy adja elő, amit keresnek. Ez a felszólítás nem hangzott el. A tíz rendőr egyszerre három helyiségben matatott, így - a törvényi biztosítékok ellenére - a gyanúsított nem tudta követni részleteiben akciójukat. Watson azt sem érti, hogy őrizetbe vételekor miért nem vették figyelembe egészségügyi (szív-)problémáit. Furcsállja továbbá, hogy miért nem kértek az őrizetbe vétel harminckét órája alatt írásmintát, mert így eredeti kézirat kerülhetett volna a szerinte egyébként is elfogult írásszakértő elé; különösnek tartja azt is, hogy indigós és fénymásolt kézírások alapján hogyan születhetett meg egyetlen nap alatt az írásszakértő megfellebbezhetetlen véleménye, holott erre két-három hetet szánnak más alkalmakkor. "Az írásszakértőnek minimum Einstein unokájának kellett lennie, hiszen egyetlen nap alatt indigós és fénymásolt papírlapok alapján megállapította, hogy állítólag az én kézírásom a tavaly májusban nekem címzett fenyegető levél éppúgy, mint amit nemrégiben kapott a Békési Rendőrkapitányság egyik vezetője" - mondta lapunknak Gaál János. A leveleket a rendőrök azzal a kézírással vetették egybe, amelyet három-négy évvel ezelőtt jegyzett fel a magánnyomozó, amikor fegyvertartási engedélyért fordult a hatóságokhoz.

Watson kifejtette: szerinte a rendőrségnek semmilyen bizonyíték nem állt rendelkezésére az őrizetbe vételhez. A volt magánnyomozó megjegyezte: rossz tapasztalatai miatt nem csupán a Békés, hanem a Bács-Kiskun megyei nyomozó hatóság ellen is elfogultságot jelent be. Másrészt jogi képviselőjével - személyiségi jog megsértése és rágalmazás miatt - lépéseket fontolgat Békés megyei rendőri vezetők ellen.

Egy legendával kevesebb?

Egészen másképp látja a történteket Hajdú Antal ezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója. A nyomozók lőszerrel való visszaéléssel és a hatóság félrevezetésével gyanúsítják Watsont azok után, hogy bizonyítottnak látják: Gaál négy évvel ezelőtt írt feljegyzései, a tavaly májusi fenyegető levél és a békési rendőrtisztnek írt szalonképtelen sorok ugyanazon személytől - a gyanú szerint Gaál Jánostól - származnak.

Az ezredes érdeklődésünkre megjegyezte: Gaál a házkutatás során és utólag is panaszt tehet a történtek miatt; ennek jogosságát az ügyészség bírálja el. A volt magánnyomozóval ellentétben a bűnügyi igazgató állítja: nem egy nap, hanem mindössze két óra elég volt az írásszakértőnek a következtetések levonására. Ehhez hozzátette: az első napon, amikor csak indigós és fénymásolt papírokat látott a szakértő, még csak feltételezte a közös "eredetet". Másnap, amikor az eredeti kézírást is vizsgálhatta, szinte minden kétséget kizáróan úgy vélekedett, hogy valamennyi iromány szerzője Gaál. Hajdú kifejtette: az írásszakértőt az igazságügyi tárca nevezi ki, akinek parancs nem adható - nem is tett ilyet a rendőrség. De nem is menne bele a szerv egy irányított szakvélemény kierőszakolásába, mivel az első kontroll után kiderülhetne a turpisság. A bűnügyi igazgató cáfolta, hogy az őrizetbe vételhez nem lett volna bizonyítéka a rendőrségnek. Jelezte azt is, hogy a rendőrorvos megvizsgálta, és fizikálisan rendben találta Watsont. Hajdú Antal nem kívánta kommentálni azt, hogy Gaál ellen újból koncepciós ügy folyna. Végül megjegyezte: ennek következményeként - feltehetően - egy legendával kevesebb lesz Békésben.

Több, az esetet jól ismerő forrás úgy fogalmazott: Gaál János vagy tényleg nagyon sokat tud az olajügyekről, vagy - meglehetősen jó színvonalon - blöfföl. Harmadik lehetőség nincs.

Bod Tamás

szerző
Bod Tamás
publikálva
2001/27. (07. 05.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra