Tartalom

MaNcs, XIII. évf. 27. szám, (2001.07.05. (2001-07-05)

Egotrip

Egotrip

Hammer Ferenc: Paszták népe (Hipertér 000110100)

Mondják, hogy a kertek alatt settenkedő digitális rendszerváltás mindenekelőtt azért tekinthető a könyvnyomtatás elterjedéséhez hasonló fontosságú civilizációs fordulópontnak, mert a nyomtatott könyvhöz hasonlóan az internet többet jelent egy egyszerű új médiumnál: klasszikus médiaeffektusként az internet mint kommunikációs csatorna a saját technológiai jellegzetességei alapján generál új jelentéseket, új üzenetbefogadási módokat, újféle kommunikációs stílusokat, újfajta viszonyokat, újfajta szubjektivitásokat, újfajta tereket és újfajta időiségeket, azaz egyszóval új embert és civilizációt. Mint amennyire a szóbeliség memoritereihez, körkörös formákat mutató retorikájához képest újdonság volt az írásbeliség linearitása (mind a leírt sor, mind a gondolatmenetek fő formáját tekintve), éppúgy ekkora változást hoz az internet, pontosabban a hipertext mint kimondottan nem lineáris asszociációs és üzenetforma. A hipertext-kommunikációnak a nyomtatott szöveghez képesti újdonsága több okból fakad. Először is, lassan alig van olyan jellegű tudás és tapasztalat, amit ne lehetne digitalizálni, így fénysebességgel cikázhatunk a legkülönbözőbb kulturális formák között, azaz adat, szöveg, hang, kép és mozgókép bármilyen kombinációit fogyaszthatjuk - vagyis hozhatjuk létre azzal, hogy fogyasztjuk. (Fogyasztás mint alkotás - ez azért nem rossz. Fogyasztóművész.) A hipertext-térben, szép régi magyar kifejezéssel: a hipertérben immár nincs domináns olvasat és értelmezés, hanem bármilyen tudás, tapasztalat és élmény rendelhető egymás mellé és szerkeszthető egybe, illetve újra.

Para

Egotrip

Kovács Imre: A horror vakui

AKiss János altábornagy utca felső részén parkol egy lakó-Barkas, homlokzatán egy gondos kézzel pingált csigával, mint a dac és az önirónia sajátos posztkeleti emblémája. Alatta lakik a nyest, otthonának szimbólumértékéről mit sem tudva, csak rágja a gyújtáskábeleket, és nézi a Törpe utca felől érkező sündisznókat.

Publicisztika

Publicisztika

Hack Péter: Technikai hiba (Történet a törvény előtti egyenlőségről)

Az Országgyűlés nyári szünet előtti utolsó ülése ismét botrányosan végződött. Az ellenzéki pártok kivonulása után a kormánypártok másodszor is - immár a Postabank ügyét számukra kedvezően rendezve - megszavazták az úgynevezett pénzügyi tárgyú törvénycsomagot.

Publicisztika

Adatvédelem a titkok nyitja

Az országgyűlési biztosok mandátumának lejárta előtt a Fidesz tótumfaktumai körbenéztek, elővettek néhány diákkori és jelenlegi ismerőst a budapesti meg pécsi jogi karokról, azt ezzel a maguk részéről le is tudták az új ombudsmanok megválasztását. Az az érzésünk, mindegy is volt nekik ez az egész; a lényeg, hogy Gönczöl Katalin meg Majtényi László ne maradjanak. Akikkel persze semmi gond sem volt akkor, amikor a még ellenzéki Fidesz profitálhatott azon eljárásaikból, amelyek végén a biztosok elmeszélték a Horn-kormány egyik-másik lépését. 1997-ben például Gönczöl fordult értelmező kérdéseivel földkérdésben az Alkotmánybírósághoz; Majtényi többek között elhajtotta Nikolits titokminisztert a tikosításai miatt, és nem minősítette államtitoksértésnek a bős-nagymarosi keretmegállapodás nyilvánosságra hozatalát. A Fidesz ezen ombudsmani ajánlásokra hivatkozva (is) ekézte Hornékat (hülye lett volna, ha nem így tesz).

Publicisztika

Az úri közönség táncol

Vörsön gulyáspartival és táncmulatsággal egybekötött kihelyezett ülést tartott kedden a kormány.

Belpol

Belpol

Milosevic Hágában: Nincs visszaút

Aszerb politikai elit megosztott volt Milosevic kiadatásának kérdésében, és a jelek szerint az maradt azok után is, hogy a Zoran Djindjic vezette szerb kormány csütörtök délután, másfél órás tanácskozást követően lényegében kicsempészte Milosevicet az országból. Djindjicék az operáció során mindvégig attól tartottak, hogy a Kostunica jugoszláv elnök parancsnoksága alatt álló Jugoszláv Hadsereg (VJ) megakadályozza Milosevic Hágába juttatását, ezért három kocsit is küldtek Milosevicért (hogy ne lehessen tudni, melyik az igazi); majd először a boszniai Tuzlába, egy SFOR-repülőtérre transzferálták, ahonnan a Royal Air Force egy gépe vitte Hollandiába.

Belpol

Újból gyanúsítják a békési "olajnyomozót": Kézzel írt történet

Három házkutatást tartottak az elmúlt másfél hónapban Gaál János volt békési magánnyomozónál. A dr. Watsonként is emlegetett férfit június 21-én őrizetbe vették. A megboldogult parlamenti olajbizottság első titkos tanúja harminckét órát töltött a békéscsabai rendőrségi fogda priccsén, miközben a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság azzal gyanúsítja, hogy tavaly májusban ő írta magának azt a fenyegető levelet, amelyet három lőszer kíséretében talált a saját postaládájában, és hogy ugyanettől a kéztől származik az a levél is, amit nemrégiben a Békési Városi Rendőrkapitányság egyik vezetője kapott négy lőszer kíséretében. A rendőrség most lőszerrel való visszaéléssel és a hatóság félrevezetésének bűntettével, valamint fenyegetés szabálysértésével gyanúsítja Watsont. Gaál mindent tagad; szerinte újból a szavahihetőségét akarják megkérdőjelezni.

Belpol

Újra Kuncze az SZDSZ elnöke: Madarak jönnek, madarak mennek

Aki felhőtlen szórakozásra, önfeledt kacagásra vágyik, természetesen nem egy pártrendezvényre siet, ám a vasárnapi SZDSZ rendkívüli tisztújító küldöttgyűlése még az átlagot is alulmúlta eseménytelenségével, csendességével, unalmával. A küldötteken kívül csupán maroknyi ember volt kíváncsi rá, hogy miként választják meg ellenszavat nélkül az egyedüli jelölt Kuncze Gábort pártelnöknek. Az egyetlen érdekesnek ígérkező esemény, a párton belül megbukott Demszky Gábor elköszönő beszéde is elmaradt; csak egy levél volt helyette, hogy most nincs elég idő a vitára, és hogy természetesen támogatja utódját. Így, messziről.

Külpol

Külpol

Kulturális hírek

ELHUNYT JOE HENDERSON,a háromszoros Grammy-díjas tenorszaxofonos. 64 éves korában, június 30-án egy San Franciscó-i koncerten szívelégtelenség végzett vele.

Külpol

Cyber hírek

Az univerzum titkaSzombat délután a floridai Cape Canaveralről elindították azt az amerikai űrszondát, amely a világegyetem keletkezésével, fejlődésével és várható sorsával kapcsolatos kérdésekre igyekszik választ adni. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA MAP (Microwave Anisotropy Probe) nevű szondája 4 hónap múlva éri el azt a Földtől 1,5 millió kilométerre lévő pontot, amely körül keringve, másfél évig végzi méréseit.

Könyv
Film

Film

Műanyag trash (Cecil B. Demented)

Nehéz szabadulni az érzéstől, hogy John Waters számára a médium csupán kapóra jön a saját szórakoztatásához. A dramaturgia Watersnél sosem prioritás, első filmjeit akkor készítette, amikor film szakos csoporttársainak "ezredszerre kellett végignézni a

Zene

Zene

Kiállítás: Egyszerű emberek (Féner Tamás portréi a Mai Manó Házban)

Ha valakiről azt mondjuk, olyan érdekes arca van, valójában arra gondolunk, érdekes, hogy ez egy arc. A mindennapok vizuális kultúrájában, a reklám- és divatfotókon szereplő arcok (és testek) ezek szerint a legkevésbé sem érdekesek, hanem szabályosak, szépek, sorstalanná retusálva tündökölnek a homogén fényben. A portréfotó viszont éppen a szabálytalanságban találja meg a maga stilizációs eszközeit (és kliséit): tört fényű tekintetek, könnyzacskók, barázdák, szemölcsök, a szőrzet kusza összevisszasága. Nem időtlenné idealizál, hanem

Zene

Lemez: Amely nélkül (The Essential Miles Davis)

Hetvenöt évvel ezelőtt (1926. május 26.) született, és tíz éve (1991. szeptember 28.) halt meg Miles Davis. Azoknak, akik vele nőttek fel, aligha kellenek ilyen évfordulók rá gondolni, és azoknak a most megjelent The Essential Miles Davis című válogatás sem mond újat. (Különben is, olyan lehetetlenül hangzik, mintha Shakespeare-t egy negyvenoldalas "fő műveire" próbálnánk zsugorítani.) Hanem ha arra a nemzedékre gondolunk, amely önhibáján kívül Miles után cseperedett fel, akkor talán nem hiábavaló ezzel a százötven perccel elbíbelődni. Miles vagy három-négy évtizeden át mégiscsak egyet jelentett a dzsessz történetével - hogy ezen a megkerülhetetlen közhelyen már a felvezetésben túlessünk.

Zene

Lemez: Talált hangok (Manu Chao: Proxima Estacion: Esperanza)

Jóllehet hátrányos helyzetből startolt, hiszen nem a zenészek kasztjába született, továbbá Dakarban a kisebbségi fulani törzs tagjaként is "idegennek" számított, a kilencvenes évekre a legnagyobb hatású nyugat-afrikai előadóvá nőtte ki magát a szenegáli Baaba Maal. Európai ismertségét, Mory Kantéhoz és Salif Keitához hasonlóképp, ő is a párizsi éveinek-felvételeinek köszönhette, ugyanakkor azzal a kérdéssel is szembesülnie kellett, hogy hol húzódik a tradicionális afrikai és az elektronizált globális hangzás között a legvonzóbb határ. És úgy tűnt, legalábbis Maal így nyilatkozott, az 1994-es Firin´ in Fouta albummal sikerült megtalálnia, mely előtt nekifutott már öt alkalommal. Ezt követte ´98-ban az év kimagasló sikerének számító Nomad Soul, és most itt van a Missing You, mintegy meglepetésként.

Lélek
Lokál
Sport