Ujhelyi István felszólítja a kormányt, hogy fizesse ki a pedagógusokat

  • narancs.hu
  • 2023. december 17.

Belpol

„Eddig azt állítottátok, hogy már másnap radikálisan megemelnétek a tanárok fizetését, csak hát az a csúnya Brüsszel” – mondta a képviselő.

Az uniós helyreállítási alap egy részének megérkezéséről ír Ujhelyi István, aki korábban már jelezte, hogy Brüsszel engedni és folyósítani fog: „végre az Orbán-rezsim teljesítette az Európai Unió által feléjük támasztott feltételek egy részét és emiatt valóban érkeznek már bizonyos pénzek. Fontos (rész)eredmény, hogy a magyar bíróságok egyelőre fellélegezhetnek a NER nyomása alól a Fidesz-kormánytól kieszközölt kényszerű módosítások miatt, közös hazánk pedig végre hozzájuthat a nekünk jogosan járó pénzek egy részéhez, az igazságügyi reform elfogadása miatt konkrétan 10,2 milliárd euróhoz.”

A politikus hozzáteszi: „A lényeg mégis az, hogy bár a teljes kohéziós keretből még további 6,3 milliárd euró, a feljogosító feltételeknek való megfelelés hiánya miatt plusz 2,6 milliárd euró, valamint a helyreállítási alapból összességében nagyságrendileg további 10,4 milliárd euró vár még feloldásra – vagyis az Orbán-kormány megfelelő teljesítésére –, az Európai Bizottság e heti döntésének értelmében az eddig zárolt pénzekből 10,2 milliárd euró támogatáshoz mostantól hozzáférünk.”

Úgy véli, pozitív eredményként kell értékelni, mégpedig azzal együtt, hogy a Fidesz egyelőre kénytelen volt visszavonulót fújni a bírósági rendszer befolyásolására készült tervéből. „A NER által leuralt Magyarország ettől még nem lett egy csapásra jogállam, de legalább valami visszaépült belőle.”

Ujhelyi István úgy látja, Orbánéknak ezután két azonnali kötelessége adódik: „egyfelől minden más, az EU által támasztott követelést azonnal teljesíteniük kell a többi forrás feloldása érdekében (a szerdai bizottsági döntés bizonyítja, hogy nem »pofára« adják a pénzt, hanem teljesített vállalásokra; vagyis minden erről szóló kormányzati szöveg egyszerű hazugság), másfelől a most felszabadított pénzből azonnali hatállyal rendezniük kell a régóta ígérgetett és elmaradása miatt »Brüsszelt«hibáztató pedagógus-béremelést”, emlékeztetve arra, hogy a magyar kormány „a tanári hivatás vonzóbbá tételét, vagyis a bérek rendezését vállalta.”

„Rendkívül pofátlan és durva kijelentést tett a Fidesz miniszterelnöke a minap, amikor az állami tévében úgy fogalmazott: majd, ha a pénz »a széfben van«, akkor eldönti a magyar parlament, hogy ebből mennyi menjen pedagógus béremelésre. Hogy mi van, kedves Viktor? Hogy mit akar eldönteni a Te »133 bátor embered«? Eddig azt állítottátok, hogy már másnap radikálisan megemelnétek a tanárok fizetését, csak hát az a csúnya Brüsszel, meg a világösszeesküvő, szőröstalpú, patás ellenzékiek ezt folyton megakadályozzák. Hát, hogy tudtok ilyen gerinctelenül hazudni? Elég a durva hazugságokból, fizessetek!”

Ujhelyi István emlékeztet arra is, hogy a tanárok béremelését csak az ellenzék és a tanártüntetések nyomására vette be a tervezett kiadások közé a kormány. De „a teljes és tartós fizetésemelés nagyjából 6000-7000 milliárd forintba kerül, ebből az uniós támogatás közel 800 milliárd; vagyis hiába mutogat a szuverenitását féltő narancshatalom az Unióra ebben az ügyben, valójában hosszútávon eleve neki kell állnia a költségeket.”

„Sunyi csúsztatás tehát arról beszélni, hogy »majd, ha a széfben lesz a pénz«, hiszen előbb a szuverén (!) kormánynak kell állnia a cechet, és utána Brüsszel fizet.”

„Elég volt a hazug dumából, fiúk! Adjátok meg a tanároknak, ami régóta jár nekik!” – szólította fel a kormánypártot Ujhelyi, aki a posztja végén azt is megemlítette, hogy sztrájkok, megmozdulások, szülői szolidaritási akciók szerveződhetnek, ha továbbra sem változik a helyzet az oktatásban. „A korábbi nagy demonstrációkat szervező fiatalok, az Egységes Diákfront épp ma tartja kongresszusát, ne gondoljátok, hogy a NER-könnygáz elhomályosította az éleslátásukat!”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.