RTL: Jövőre közel 900 ezer forinttal emelkedhet Orbán fizetése

  • narancs.hu
  • 2023. december 18.

Belpol

Márciustól bruttó 6,5 millió forintnál is többet kereshet a miniszterelnök.

A képviselők bére legalább bruttó 232 ezer forinttal, Orbán Viktor fizetése pedig akár bruttó 859 ezer forinttal is emelkedhet márciustól, ha az előrejelzéseknek megfelelően valóban 15 százalékkal emelkedik a 2023-as átlagbér Magyarországon – számolta ki az RTL.hu.

Bár a miniszterelnök augusztusban a Kossuth Rádióban arról beszélt, „a reálbérek tekintetében az év végére (…) egy pozitív nullát azért szeretnék elérni”, az átlagbérek esetében ezt biztosan nem sikerült teljesíteni, az éves infláció ugyanis 17 százalék felett alakult 2023-ban, miközben a bruttó keresetek a Kopint-Tárki előrejelzése szerint csak 15 százalékkal nőttek. Persze a parlamenti képviselőknek nem kell aggódniuk, hogy a fizetésük elértéktelenedik, mivel öt évvel ezelőtti törvénymódosítás értelmében

az alapfizetésüket az előző évi bruttó átlagbér háromszorosában határozták meg.

Ha az idei évben valóban 15 százalékkal 593 ezer forintra emelkedik a bruttó átlagbér, akkor:

  • A képviselők alapfizetése márciustól 232 ezer forinttal emelkedik majd bruttó 1,78 millió forintra.
  • Ha valaki egy parlamenti bizottságnak a tagja, akkor az alapbér 1,2-szeresét kapja, azaz márciustól nagyjából 2,1 millió forintot.
  • A frakcióvezetőknek az alapbér kétszerese jár, márciustól nagyjából 3,5 millió forint.
  • Kövér László házelnök az alapbér 2,7-szeresét viheti majd haza, nagyjából bruttó 4,8 millió forintot. Ez körülbelül 600 ezer forintos adózás előtti emelésnek felelne meg.
  • Orbán Viktort is a házelnöknek járó juttatás illeti meg, de emellé felveheti a képviselői alapbért is. Ennek megfelelően a miniszterelnök fizetése márciustól bruttó 6,5 millió forint fölé emelkedhet.
  • Novák Katalin köztársasági elnöknek továbbra is a házelnöki juttatás 1,1-szerese jár majd, azaz körülbelül bruttó 5,2 millió forint. Ez is 600 ezer forintos adózás előtti emelést jelentene.

Az RTL emlékeztetett, egy másik törvénmódosítás értelmében a miniszterek fizetéséről egyedül Orbán Viktor dönt, a tárcavezetők bére ugyanis nincs rögzítve egyik jogszabályban sem. Az eddigi gyakorlat alapján a kormányfő az átlagbér hatszorosában állapította meg a miniszterek keresetét, így ha Orbán Viktor tartja magát ehhez, akkor a tárcák vezetői márciustól 400 ezer forinttal többet, bruttó 3,5 millió forintot kaphatnak majd.A miniszterelnök bére márciustól a bruttó 6,5 millió forintot is meghaladhatja majd.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szabadon engedték Ilaria Salist

  • narancs.hu

Hazamehet Ilaria Salis, akit azért tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a vád szerint utcai támadásokban vett részt Budapesten.

Sok a Vitézy és sok a bizonytalanság

  • narancs.hu

Öt órakor derül ki, hány érvényes szavazat lett érvénytelennek nyilvánítva a június 9-ei főpolgármester-választáson, ám ez sem ad majd feltétlenül megnyugtató eredményt.