Újpesten és Kőbányán sem megy simán az átadás-átvétel, megtámadták az ellenzék győzelmét

  • narancs.hu
  • 2019. október 18.

Belpol

A momentumos Déri Tibor még nem vehette át hivatalát Újpesten, hiába nyert. Kőbányán pedig három olyan EVK szavazatait számolják újra, ahol kis fölénnyel nyert az ellenzék.

Több mint kétezer szavazattal nyert Újpesten a momentumos, közös ellenzéki jelölt Déri Tibor, ám nem vehette át csütörtökön a hivatalát. A hvg.hu úgy értesült, hogy a Fidesz a IV. kerületben is megtámadta az eredményt.

Déri a lapnak azt mondta, két egyéni választókerületben, a 6-osban és a 9-esben támadták meg az eredményt, ahol szoros versenyben ellenzéki győzelem született, illetve így tettek a polgármester-választás eredményével is – ahol viszont egyáltalán nem volt szoros az eredmény.

Déri a hvg.hu-nak azt mondta, szerinte mindez időhúzás. Hétfőn reggel 8-ra odamegy a hivatalba, el szeretné kezdeni a munkát. Addig is kérte a jegyzőt, tegyen óvintézkedéseket, illetéktelenek, akiknek már nincs mandátumuk, ne mehessenek be a polgármesteri hivatalba.

A volt fideszes polgármester, Wintermantel Zsolt a vereség után felhívta Dérit és gratulált neki; pénteken Déri fogja felhívni őt, hogy kedden reggel 9-re várja az átadás-átvételre. Csütörtökön az új polgármester már tartott egy állománygyűlést, ahol elmondta, dolgozni szeretne, nem tisztogatni.

Kőbányán három egyéni választókörzet (EVK) szavazatait fogják újraszámolni, ily módon támadták meg az önkormányzati választások eredményeit  – írja a Mérce. A kerület polgármestere, Kovács Róbert Antal ugyanis a kormánypártok színeiben aratott sikert, képviselő-testülete azonban a jelenlegi eredmények szerint 9-8 arányban ellenzéki többségű lenne, ami okozhat(na) kellemetlen meglepetéseket a Fidesznek. A kőbányai Momentum a Mércének azt írta, „valószínűleg azért támadták meg a választási eredményeket, mert az ellenzék csupán nagyon kicsi fölénnyel nyerte a választókerületeket."  Huszti András Norbert (Momentum) az 5. EVK-ban 1 szavazattal, Stemler Diána (Momentum) a 6.-ban 9 szavazattal és Papp Zoltán (DK) az 1.-ben 21 szavazattal.

A IX. kerület jegyzője nem engedte, hogy Baranyi Krisztina átvegye a hivatalát

A Munkáspárti jelölt csalásra hivatkozott, a jegyző is rögtön megkérdőjelezte az eredményt.

A IX. kerület után az I. és a VIII. kerületben is megtámadták a polgármester-választás eredményét

A VIII. kerületben az összes olyan egyéni körzet eredményét is megtámadták, ahol ellenzéki képviselők nyertek.

Figyelmébe ajánljuk