Ungár: Most miért nem a szennyező cég fizet?

  • narancs.hu
  • 2021.11.26 17:21

Belpol

A kormány által hirdetett elvet kéri számon az LMP politikusa a Viresol-ügyben. 

„Hiába beszél a kormány arról, hogy a klímaváltozás elleni harc költségeit a szennyező vállalatokkal kell megfizettetni, a gyakorlatban pont az ellenkezőjét csinálja: sokkal inkább adókedvezményekkel tömi ki őket, kiskapuk sorát építi fel, vagy mint ebben az esetben, egyszerűen szemet huny a környezetkárosítás felett” – írja Ungár Péter országgyűlési képviselő, arra a hírre reagálva, hogy az ügyészség megszüntette a környezetkárosítás címén indított eljárást a Viresol Kft.-vel szemben.

A részben Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó búzafeldolgozó és keményítőgyár a gyanú szerint szennyvizet engedett az Őzse-völgyi patakba, emiatt a Mátrai Erőmű visontai telephelyén a víztározóból gázok szabadultak fel, és ettől többen rosszul lettek.

Ungár emlékeztet, az eljárás az indoklás szerint azért szűnt meg, mert a cég már nem folytat környezetkárosító tevékenységet: „azaz még az ügyészség se állítja azt, hogy nem károsította korábban a környezetet, de mivel felhagyott vele, így a társadalmi költségeit se kell megfizetnie” .

Az LMP politikusa szerint a mostani kormány számára mindig is fontosabb lesz saját gazdasági holdudvarának és a külföldi nagyvállalatoknak az érdeke, mint a klímaváltozás megfékezése, ez épp az a rossz példa, amivel szakítania kell Magyarországnak, ha a fenntarthatóság mellett kötelezi el magát. Ungár szerint a kormányváltás szükségességét mutatja ez az eset is, nem szabad hagyni, hogy a nagyobb profit érdekében akárki is következmények nélkül károsíthassa meg a környezetet. 

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

"Orbán rendszere radikálisan ellenségelvű és megosztó"

  • Farkas Zsolt

"Az orbánizmus lényege az orbánizmus: vagy Orbán Viktor és jogállampárti magánhadserege, a Fidesz katonája vagy, zsoldosa, önkéntese, fanatikusa, szolgálója, kliense, rajongója (mintegy 2,5 millió szavazó Mo.-n), vagy ellensége, ellenzője, kritikusa, utálója, megvetője, vádlója vagy (legalább dupla annyi szavazóképes ember Mo.-n)."