A Samsung-gyár miatt akciózott az ellenzék a megyei önkormányzat közmeghallgatásán

Belpol

A párbeszédes Dorosz Dávid egy multinacionális nagyvállalat fizetett ügynökeinek nevezte a Pest megyei vezetést.

Közmeghallgatást tartott pénteken a Pest Megyei Önkormányzat, az eseményen ellenzéki politikusok is megjelentek, hogy a gödi Samsung-gyárral kapcsolatban kérdezzenek. „Azért kellett idejönnünk, mert Pest megyében egy fideszes fosztogatás zajlik. Egy olyan fosztogatás, egy olyan rablássorozat, amivel elrabolják a gödiek pénzét, elrabolják a gödiek nyugalmát, elrabolják a gödiek és a környéken élőknek az egészséges élethez való jogát” – mondta Dorosz Dávid, a Pest megyei 5. számú, Dunakeszi központú  országgyűlési egyéni választókerület ellenzéki képviselő-jelöltje Facebook-bejelentkezésében. 

Mint közismert, egy kormányrendelet értelmében a Gödön található Samsung SDI akkumulátor gyárának területét különleges gazdasági övezetnek minősítették, így a helyi adóbevételeket már nem a város, hanem a megyei önkormányzat kapja meg. A közelmúltban számoltunk be róla, hogy a Pest Megyei Önkormányzat pályázatokon keresztül ezen források egy részét a Fideszhez köthető civil szervezeteknek ítélte oda. Arról már a múlt héten írtunk, hogy a pénzosztás hamarosan megismétlődhet, ugyanis újabb 300 millió forint elkülönítésére tett javaslatot a megyei önkormányzat elnöke, a közgyűlés a mai napon pedig meg is szavazta az erről szóló előterjesztést. 

„Gödtől és a gödi emberektől elveszik a pénzt és ezeket fideszes haveroknak, nem létező fideszes civil szervezeteknek, kamu alapítványoknak osztogatják” – mondta Dorosz Dávid. 

„Önök kifosztják, kiszolgáltatják Gödöt és a környezetet a Samsung-gyárnak. Önök egy multinacionális nagyvállalat fizetett ügynökei. Önök a természetet, az emberek jólétét, egészségét rakják félre, azért cserébe, hogy a saját bizniszeiket, és a saját multinacionális vállalati érdekeiket szolgálják ki” – fejtette ki álláspontját a Párbeszéd politikusa a közmeghallgatáson. Felszólította az önkormányzatot, sorolja fel, mit tesz azért, hogy a gödieknek és a Göd mellett lakóknak az egészségét megóvja, a gyár miatti zajterhelést csökkentse. „Az én értelmezésemben önök nem tesznek semmit. Ez a kérdésem: mit szeretnének tenni? Nem néhány év múlva, hanem most.” Szabó István, a közgyűlés elnöke jelezte, hogy Dorosznak írásban fognak válaszolni. 

A közmeghallgatáson gödi lakosok is felszólaltak; beszámoltak a gyár által okozott panaszaikról, amelyek egyebek mellett a zajhatásról és az áthaladó forgalomról szóltak. A feltett kérdésekre az önkormányzatnak tizenöt napon belül kell válaszolnia. Értesüléseink szerint Szabó István, a közgyűlés elnöke annyit mondott, hogy csütörtökön megkezdődött a gyár és a lakóövezet közötti véderdő telepítése. (A fásítási programról Tuzson Bence országgyűlési képviselő posztolt a Facebookon. )

A pénteki ellenzéki akcióról Fehér Zsolt jobbikos önkormányzati képviselői is posztolt; azt írta, a mai az utóbbi évtized legizgalmasabb napja a megyei önkormányzatban. 

 

Az elmúlt időszakban több cikkben is foglalkoztunk a gödi Samsung-gyárral. A közelmúltban írtunk arról, hogy Tuzson Bencének a korábbi ügyvédi irodája, a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda jár el a samsungos kisajátítási ügyekben. Az iroda az ellenzéki vezetésű gödi önkormányzatnak is dolgozik, azonban Balogh Csaba tájékoztatása szerint a város vezetése tervezi, hogy szerződést bont velük. 

Szintén a lapunk számolt be arról, hogy a Samsung gyár területén belül az elmúlt hetekben baleset történt; az érintett férfi egy héttel később a kórházban életét vesztette. A rendőrség ugyan nem indított büntetőeljárást, viszont a kormányhivatal munkavédelmi eljárása jelenleg is folyamatban van értesüléseink szerint. A balesetben egy 27 éves karbantartó hunyt el. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.