A Samsung-gyár miatt akciózott az ellenzék a megyei önkormányzat közmeghallgatásán

Belpol

A párbeszédes Dorosz Dávid egy multinacionális nagyvállalat fizetett ügynökeinek nevezte a Pest megyei vezetést.

Közmeghallgatást tartott pénteken a Pest Megyei Önkormányzat, az eseményen ellenzéki politikusok is megjelentek, hogy a gödi Samsung-gyárral kapcsolatban kérdezzenek. „Azért kellett idejönnünk, mert Pest megyében egy fideszes fosztogatás zajlik. Egy olyan fosztogatás, egy olyan rablássorozat, amivel elrabolják a gödiek pénzét, elrabolják a gödiek nyugalmát, elrabolják a gödiek és a környéken élőknek az egészséges élethez való jogát” – mondta Dorosz Dávid, a Pest megyei 5. számú, Dunakeszi központú  országgyűlési egyéni választókerület ellenzéki képviselő-jelöltje Facebook-bejelentkezésében. 

Mint közismert, egy kormányrendelet értelmében a Gödön található Samsung SDI akkumulátor gyárának területét különleges gazdasági övezetnek minősítették, így a helyi adóbevételeket már nem a város, hanem a megyei önkormányzat kapja meg. A közelmúltban számoltunk be róla, hogy a Pest Megyei Önkormányzat pályázatokon keresztül ezen források egy részét a Fideszhez köthető civil szervezeteknek ítélte oda. Arról már a múlt héten írtunk, hogy a pénzosztás hamarosan megismétlődhet, ugyanis újabb 300 millió forint elkülönítésére tett javaslatot a megyei önkormányzat elnöke, a közgyűlés a mai napon pedig meg is szavazta az erről szóló előterjesztést. 

„Gödtől és a gödi emberektől elveszik a pénzt és ezeket fideszes haveroknak, nem létező fideszes civil szervezeteknek, kamu alapítványoknak osztogatják” – mondta Dorosz Dávid. 

„Önök kifosztják, kiszolgáltatják Gödöt és a környezetet a Samsung-gyárnak. Önök egy multinacionális nagyvállalat fizetett ügynökei. Önök a természetet, az emberek jólétét, egészségét rakják félre, azért cserébe, hogy a saját bizniszeiket, és a saját multinacionális vállalati érdekeiket szolgálják ki” – fejtette ki álláspontját a Párbeszéd politikusa a közmeghallgatáson. Felszólította az önkormányzatot, sorolja fel, mit tesz azért, hogy a gödieknek és a Göd mellett lakóknak az egészségét megóvja, a gyár miatti zajterhelést csökkentse. „Az én értelmezésemben önök nem tesznek semmit. Ez a kérdésem: mit szeretnének tenni? Nem néhány év múlva, hanem most.” Szabó István, a közgyűlés elnöke jelezte, hogy Dorosznak írásban fognak válaszolni. 

A közmeghallgatáson gödi lakosok is felszólaltak; beszámoltak a gyár által okozott panaszaikról, amelyek egyebek mellett a zajhatásról és az áthaladó forgalomról szóltak. A feltett kérdésekre az önkormányzatnak tizenöt napon belül kell válaszolnia. Értesüléseink szerint Szabó István, a közgyűlés elnöke annyit mondott, hogy csütörtökön megkezdődött a gyár és a lakóövezet közötti véderdő telepítése. (A fásítási programról Tuzson Bence országgyűlési képviselő posztolt a Facebookon. )

A pénteki ellenzéki akcióról Fehér Zsolt jobbikos önkormányzati képviselői is posztolt; azt írta, a mai az utóbbi évtized legizgalmasabb napja a megyei önkormányzatban. 

 

Az elmúlt időszakban több cikkben is foglalkoztunk a gödi Samsung-gyárral. A közelmúltban írtunk arról, hogy Tuzson Bencének a korábbi ügyvédi irodája, a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda jár el a samsungos kisajátítási ügyekben. Az iroda az ellenzéki vezetésű gödi önkormányzatnak is dolgozik, azonban Balogh Csaba tájékoztatása szerint a város vezetése tervezi, hogy szerződést bont velük. 

Szintén a lapunk számolt be arról, hogy a Samsung gyár területén belül az elmúlt hetekben baleset történt; az érintett férfi egy héttel később a kórházban életét vesztette. A rendőrség ugyan nem indított büntetőeljárást, viszont a kormányhivatal munkavédelmi eljárása jelenleg is folyamatban van értesüléseink szerint. A balesetben egy 27 éves karbantartó hunyt el. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Neked ajánljuk