Tovább vizsgálják Mészáros Lőrinc gyárát az Őzse-völgyi szennyezés ügyében

  • narancs.hu
  • 2020. május 23.

Lokál

A gyanú szerint a Viresol Kft. szennyezhette a patakot, ami tömeges rosszullétekhez vezetett.

Tovább vizsgálja a katasztrófavédelem Mészáros Lőrinc keményítőgyárát, a Viresolt – derül ki Nagy István agrárminiszter Vadai Ágnes DK-s képviselőnek adott írásbeli válaszából.

Ahogy arról mi is korábban beszámoltunk, tavaly novemberben tömegesen lettek rosszul emberek a Mátrai Erőműben. A szálak már akkor Mészáros Lőrinc búzafeldolgozó és keményítőgyára felé vezetek. Feltételezések szerint a gyárból került szennyező anyag az Őzse-völgyi patakba, amely később tömeges rosszullétet okozott.

Rosszul lettek a Mátrai Erőmű dolgozói a szúrós szagú gázoktól

A szálak egy víztározóhoz és Mészáros Lőrinchez vezetnek. Múlt héten írta meg a sajtó, hogy a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Mátrai Erőmű visonati telephelyén felszabadult gázoktól többen rosszul lettek. Kedden a 444 arról írt, hogy a helyzet tovább romlott, többen mentek haza rosszullétre, fejfájásra, hasmenésre, hányingerre panaszkodva.

Még áprilisban került az Átlátszó birtokába a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak a „Viresol Kft környezetkárosodást, a felszíni vizek károsodását megelőző intézkedésekre történő vízvédelmi és vízügyi hatósági kötelezése” tárgyú, 2020. április 9-én kelt határozata. A dokumentum szerint a hatósági ellenőrzések során vett vízminták laboratóriumi mérési eredményei, valamint a helyszíni ellenőrzések tapasztalatai azt támasztják alá, hogy a Viresol telephelyéről rendszeresen/folyamatosan történik tisztítatlan, magas szervesanyag koncentrációjú szennyvízkibocsátás, amelyet az Őzse-völgyi patak tovább vezet az Őzse-völgyi tározóba.

Vadai Ágnes (DK) parlamenti képviselő most írásbeli kérdéssel fordult Nagy István, agrárminiszterhez: a képviselő azt szerette volna megtudni, hogy szennyezi-e még a Viresol Kft. az Őzse-völgyi patakot, illetve az Őzse-völgyi tározót. Az agrárminiszter válaszából kiderül, hogy a katasztrófavédelem részleges környezetvédelmi felülvizsgálatra kötelezte a céget, melynek során vízvédelmi, hulladékgazdálkodási és levegőtisztaság-védelmi szempontból kell vizsgálni a Kft. tevékenységét.

(via Index)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?