Meghökkentő stílusban reagált Rétvári arra, hogy a kormány miért nem támogatja jobban a fogyatékkal élő sportolókat

  • narancs.hu
  • 2019. május 10.

Belpol

A fogyatékkal élők sporteredményeit nehezen lehet összevetni az „épek” sportjában mért teljesítményekkel - mondta.

„A Speciális Olimpiai Játékokon értelmi fogyatékossággal élő sportolók vesznek részt. Igaz, fogyatékossággal élnek, de lenyűgöző sportteljesítményre képesek. Ugyanúgy büszkeséget jelentenek az országnak, nekik azonban kevesebb figyelem és jutalom jár, mindössze az olimpiai díjazás egy százalékára jogosultak, sőt van, aki még arra sem. Már annak is örülnek, ha az utazást nem saját zsebből kell kifizetniük.

Szeretném megkérdezni Miniszter urat, hogy tervezik-e a jövőben nagyobb arányban támogatni az értelmi fogyatékkal élők sportolói munkáját illetve teljesítményeit?” – olvasható Ungár Péter LMP-s parlamenti képviselő Kásler Miklóshoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteréhez intézett kérdése.

Válaszadásra a tárcavezető Rétvári Bencét, a minisztérium államtitkárát kérte fel, aki rögtön a korábbi kormányzatra kezdett mutogatni: „A Fidesz-KDNP kormány 2010-hez képest 68 százalékkal több támogatást nyújt a fogyatékkal élő sportolók finanszírozására, ami mintegy 186,2 millió forinttal több, mint amit az utolsó évi szocialista-szabaddemokrata Kormány költött erre a célra."

Az államtitkár felelevenítette, hogy Ungárék „új baloldali szövetségesei hogyan hozták megalázó helyzetbe” a 2009-ben Taipeben tartott XXI. Nyári Siketolimpián érmett szerzett magyar sportolókat.

„Herczog László szociális és munkaügyi miniszter, valamint a minisztérium államtitkára, Kórozs Lajos személyesen köszöntötték a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban, és a nekik rendezett fogadáson adták át a »jutalmukat.« Hadd emlékeztessem az ajándékokra! Az »Új Magyarország fejlesztési terv« logójával ellátott baseballsapka és póló, egy felfújható, szintén a Kormányt reklámozó, gyermekeknek való gumilabda, egy műanyag Start-kártya tartó, műanyag fésű, két műanyag toll, egy notesz, kis csavarhúzó szett és egy sörnyitó-kulcstartó” – írta Rétvári.

Ezután kifejtette, hogy a Speciális Olimpia versenyzőinek alanyi körét különböző szintű, jellemzően középsúlyos értelmi fogyatékos sportolók alkotják. A Speciális Olimpia versenyrendeszében a sportoló teljesítményét elsősorban saját képességeinek és nem a többi versenyző eredményeihez mérik.

„Az így elért sporteredmények ezért mind egymással, mind az épek sportjában mért teljesítményekkel nehezen vethetők össze, ezért az ép és a fogyatékos sportolók meghatározott világversenyein született eredmények közötti jutalmazási, támogatási szempontból a jogalkotó méltányossági alapon, az esélyegyenlőséget is figyelembe véve, szigorú szakmai kritériumok szerint tehet csak különbséget.”

Rétvári végül közölte, a tárgyban az alapvető jogok biztosa folytatott már le vizsgálatot, amelyet külön intézkedés kezdeményezése nélkül zárt le. A jelenlegi hatályos szabályozás szerint pénzjutalom alkalmas arra, hogy az állami megbecsülést a Speciális Olimpia résztvevői felé ilyen módon is kifejezze, és az állam által szándékolt hatást kifejtse.

Figyelmébe ajánljuk