Eddig tartott a devizahitelesek megmentése

  • Sz. A. A.
  • 2019. május 10.

Belpol

Kiárusítják a devizehitelesektől bagóért megvett lakásokat. Ajánló a friss Magyar Narancsból.

A Fidesz-kormány kiárusítják a devizehitelesektől bagóért megvett lakásokat: első körben a régi tulajdonosok vásárolhatnak, de azután jön a második kör.

Az év végéig 32500 korábbi devizahiteles vásárolhatja vissza az államnak korábban eladott otthonát. Egyelőre nagy a bizonytalanság, hogy mennyien élnek a lehetőséggel, de könnyen előállhat az a rendszerváltozás utáni helyzet, amikor olyanok is megvásárolták bérlakásukat, akik azután nem tudták fenntartani. Az ingatlanok körül már ott köröznek a zavarosban halászók. A kormány láthatóan minél előbb szabadulni akar a vártnál sokkal nagyobbra duzzadt ingatlanvagyontól és egyre nagyobb számú hátralékosától, így várhatóan a lehetőséggel élni nem tudó bérlőket is lepasszolják majd. Ahogy ez történt az ócsaiakkal.

A Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. által felvásárolt lakások kiárusításának mellékvizén a Pest megyei településen létrehozott lakónegyedet nemes egyszerűséggel lepasszolták a helyi önkormányzatnak.

Két évig semmi nem változik a szerződés értelmében, addig nem emelhetik a bérleti díjat és nem módosíthatják a bérleti feltételeket. A moratórium lejárta után azonban szabad kezet kapnak – válaszolta a Magyar Narancs kérdésére Horváth Tamás, Ócsa alpolgármestere, aki a lakónegyed építése idején a várost képviselte a kormánnyal folytatott tárgyalásokon.

A bérleti szerződések módosítása azonban már a következő testület döntésétől függ, hiszen ősszel önkormányzati választások lesznek. De várhatóan emelni fogják a bérleti díjak összegét és szigorítanak a bérleti szerződéseken is. Az épületek és közterületek karbantartása az idő múltával ugyanis egyre többe kerül, az ehhez szükséges pénzt pedig nem tudják máshonnan elvenni.

Az önkormányzat tovább fejlesztené a területet. A lakópark melletti üres területen ipari parkot alakítanának ki.

További részleteket a Magyar Narancs e heti számában olvashatnak.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.